Multi-processen Firefox kommer att använda upp till 20% mer RAM-minne början

0
55

Multi-processen Firefox minne använder kommer att öka med mellan 10% och 20% initialt i genomsnitt enligt ett minne testa Mozilla sprang nyligen.

Multi-processen Firefox, kort e10s, är ett viktigt inslag för Firefox som har försenats flera gånger redan. Mozilla körs test i beta versioner av Firefox nu och planerar att släppa e10s när Firefox 46 Stabil är släppt (med förbehåll för ändringar).

Även om de flesta av vad det bidrar till Firefox som händer i bakgrunden, dess integrering i webbläsaren Firefox kommer att påverka alla användare av webbläsaren.

Förmodligen de två största områden av intresse för användare av webbläsaren kompatibilitet och minnesanvändning. Firefox-användare som ser ut över dammen för att se hur Krom-baserade webbläsare hanterar multi-processen kommer att märka att dessa webbläsare har en högre minnesanvändning jämfört med Firefox när samma antal flikar öppnas.

multi-process firefox

I färskt minne riktmärke avslöjade information om minne av Firefox med e10s aktiverat jämfört med Firefox utan multi-process-arkitektur.

Kort sagt, Firefox-användare bör räkna med 10% till 20% högre minnesanvändning med e10s aktiverat i webbläsaren. Siffran är ungefärlig, eftersom det beror på parametrar såsom antalet öppna flikar, vilka webbplatser som är laddad, vilka tillägg som är installerade på att ändra från användare till användare.

Testet i sig var köras på Linux, Windows och Mac OS X-system och omfattade följande sex steg och mått:

  1. Ladda Firefox med n-innehåll processer.
  2. Åtgärd minne.
  3. Öppna 100 webbadresser i 30 flikar, och bläddra igenom flikarna när 30 är öppna. Vänta 10 sekunder per flik.
  4. Åtgärd minne.
  5. Stäng alla flikar.
  6. Åtgärd minne.

Mozilla planerar att lansera flera processer Firefox med ett innehåll som process från början, men testet var kör med 0, 1, 2, 4 och 8 innehåll processer.

Medan du kommer att märka en ökning på mellan 10% och 20%, vanligtvis mellan 0-innehåll process för konfiguration och 1-innehåll process konfiguration, minne kan hoppa till 200% om mer innehåll processer läggs till.

Till exempel, en 32-bitars version av Firefox på Windows använde ungefär 461 MiB med flikar som öppnas i webbläsaren och e10s inte är aktiverad, och 537 MiB med e10s och ett innehåll processen är aktiverad. En ökning till fyra innehållet processer såg ett hopp i minnet använda till 800 MiB, och en ökning till 8 innehåll processer för en till 1099 MiB. Liknande ökningar kan observeras på Linux och Mac OS X-maskiner.

Generellt ser vi en 10-20% ökning i minne för 1 innehåll process fallet (vilket är vad vi planerar på frakt initialt). Detta verkar som en rimlig avvägning för möjliga säkerhet och prestanda fördelar, men som vi försöker att växa antalet innehåll processer som vi behöver ta en titt på var det minne som används.

Slutsats

Firefox-användare bör förutse en ökning i minnet för att använda när Firefox multi-processen arkitektur är aktiverat av Mozilla. Ökningen varierar beroende på användning, men det kommer att vara mellan 10% och 20% i genomsnitt.