2016 in transport: Rocket ellende, EV tractie, en supercomputers

0
47
screen-shot-2016-12-19-at-14-31-20.jpg
Tesla

Transport vormt en ondersteunt zowel stedelijk en landelijk wonen wereldwijd.

Of dit is gewoon een runaround om van A naar B, een vlucht te krijgen naar een conferentie of distributie netwerken voor pakketten en leveringen, bedrijven en het brede publiek vereisen een sterke vervoer infrastructuur voor steden en bedrijven succesvol kunnen zijn.

Echter, als het vervoer is zo ingeburgerd, nieuwe en innovatieve oplossingen zijn nodig om het verminderen van de belasting van het traditionele gebruik van fossiele brandstoffen op het milieu, vermindering van de congestie in de steden, en bewaren het verplaatsen van bedrijven.

Het is niet alleen voertuigen voor vervoer over land, maar die zijn onderzocht — maar hoe kunnen we gebruik maken van het luchtruim efficiënter en mogelijk zelfs het creëren van nieuwe inkomstenstromen door Mars nederzettingen en de ruimte van het toerisme.

Over 2016, verkopers hebben vooruitgang geboekt in de verschillende aspecten van het toerisme, met hernieuwbare energie en smart city living komen als belangrijke trends.

Zelf-rijdende auto ‘ s, bijvoorbeeld, zijn onderzocht door de wil van Google, Ford, Volvo, Tesla en vele andere bedrijven naast. Ford zei eerder dit jaar dat zelf-rijdende auto ‘s, die geen menselijke interactie in plaats van connected auto’ s die fungeren alleen als driver assistance systems — “vijf jaar weg” van het veranderen van onze wegen voor eeuwig en plannen om te testen tot 30 nieuwe prototypes op de wegen in Arizona, Californië en Michigan als onderdeel van de Ford Fusion Hybrid te testen voertuig project.

Ondertussen, Hyundai aangekondigde plannen voor het openen van een nieuw datacenter in Guizhou, China, volgend jaar zal de ondersteuning van aangesloten auto ‘ s. En China is ook op zoek naar auto-grensoverschrijdende buslijnen die zal gaan over auto ‘ s in een poging om het verminderen van files en de vervuiling in de grote steden.

Hoewel er geen officiële bevestiging van Apple ‘ s interesse in het zelf besturen van de industrie voor de jaren, de iPad-en iPhone-maker heeft onlangs opgeroepen de AMERIKAANSE toezichthouders om niet teveel beperkingen op de industrie in de komende jaren.

Meer dan in Australië, Transburban plannen geopenbaard om te beginnen nu autonome voertuigen op provinciale wegen in Victoria volgend jaar, Queensland volgden in het zuidoosten, en het BRITSE Milton Keynes werd gekozen als de proeftuin voor Oxbotica de twee-zits zonder stuurprogramma ‘ s en elektrische voertuigen.

Zie ook: Top zelf-rijdende auto bedrijven bundelen hun krachten om het leveren van een volledig autonoom systeem door 2019

We hebben gezien Google ‘s pogingen tot het ontwikkelen van zelf-rijdende auto’ s voor de jaren nu, en in 2016, de tech-gigant een spin-off van de voormalige Google X-eenheid als een apart bedrijf genaamd Waymo.

Het bedrijf, dat staat voor “een nieuwe manier naar voren in de mobiliteit,” is het testen van 60 voertuigen op de straten van de stad in de VS en heeft onlangs samen met Chrysler aan het ontwikkelen van een vloot van zelf-rijdende busjes.

(Het is niet alles over auto ‘ s, echter, als het MIT heeft bewezen door de ontwikkeling van een zelf-rijdende scooter.)

Geen zelf-rijdende auto kan werken zonder een sterke, krachtige processing center. In de loop van dit jaar, een aantal onderzoekers zijn begonnen met het aanpakken van de uitvoering van de “supercomputer” hersenen in onze transportsystemen.

Met name, IBM en BMW samen dit jaar verkennen cognitieve computing in auto ‘ s, en een Nvidia onthulde Xavier, een nieuwe system-on-a-chip (SoC) zal die kracht de toekomst aangesloten voertuigen.

Zelf rijden en autonome voertuigen hebben gevangen de verbeelding van ingenieurs en technologie enthousiastelingen wereldwijd, maar dergelijke voertuigen steeds een alledaags product zal niet gebeuren voor vele jaren te komen — en in de tussentijd hebben we te zoeken naar manieren om te verminderen van onze afhankelijkheid van de steeds slinkende fossiele brandstof levert.

Tesla genoten record verkoop in 2016 van de firma ‘ s elektrisch voertuig assortiment waaronder de Model S en de Model X, ondanks de ernstige problemen met de automatische piloot bestuurdersondersteunende systeem dat betrokken is geweest bij een aantal ongevallen in het afgelopen jaar — op het punt waarin de duitse autoriteiten hebben verteld Tesla om te stoppen met reclame voor dit “misleidend”.

Zie ook: Renault-Nissan CEO: Wij geven u een elektrische auto voor $8000

Ondanks een tumultueus jaar, Tesla gaat nog steeds vooruit met nieuwe self-driving hardware die het bedrijf zegt zal ervoor zorgen dat de voertuigen kunnen “rijden beter dan een mens.”

Drones hebben gedomineerd luchtruim vervoer dit jaar met nieuwe ontwerpen komen uit voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Terwijl het MIT is druk aan het werk is het creëren van een platform voor bedrijven om hun eigen aerial vehicles, DroneDeploy is gestart met een app store gewijd aan de drone software en Amazon Prime Lucht maakte zijn eerste daling in het Verenigd Koninkrijk.

In het verenigd koninkrijk, de regering hebben gevraagd aan de toezichthouders om te overwegen gevangenissen een no-fly zone voor drones om te voorkomen dat de contrabande worden afgeleverd in de gevangenis muren.

Oorspronkelijk voorgesteld door de miljardair en ondernemer Elon Musk, de futuristische stad vervoer Hyperloop, een transportsysteem op basis van voortstuwing en stofzuigers, werd omgedoopt tot Hyperloop Één en ontvangen een financiële injectie van $80 miljoen dit jaar na het debuut met een publieke demonstratie.

Het project, dat kan een revolutie reizen in het bijzonder voor langere trips, heeft ook beweerd dat het belang van Rusland, die heeft tikte de nieuwe onderneming voor het binnenlands vervoer project kunnen de kosten zo veel als $13 miljard door te voeren.

Tot slot zijn er de ontwikkelingen van SpaceX die de moeite waard een oogje op het komende jaar. In 2016, de space transport opstarten, mede-eigendom van Elon Musk, de aangekondigde plannen om het koloniseren van Mars in de komende tien jaar, die kan worden beschouwd als een zeer ambitieus tijdschema.

Voordat we daar zijn, echter, we hebben behoefte aan een stabiele en veilige weg naar de rode planeet, en de ontwikkeling van raketten in staat om de reis is geen gemakkelijke taak.

SpaceX Falcon 9 raket testen niet zoals gepland wegens een mislukte strut systeem, met verdachte ogen draaien in de richting van concurrent United Launch Alliance (ULA), die blijven felle concurrenten voor ONS raket contracten.