Vliegende vossen’ schattige naam niet hen te redden van uitsterven bedreigingen

0
451

Vliegende vossen, steeds op risico van uitsterven, naar bedreigingen in de vorm van de jacht, verlies aan habitat, en de massale ruiming. Dat is slecht voor het eiland ecosystemen en, uiteindelijk, de mensen die er wonen, volgens een nieuw perspectief dat vandaag wordt gepubliceerd in Science.

Helaas voor ons allemaal, vliegende vossen zijn niet de werkelijke vossen met vleugels. Ze zijn grote vleermuizen met een lange snuit en fox-zoals gezichten, die vooral leven op de eilanden en archipels van de Stille naar de Indische Oceaan. De dieren eten vruchten, bloemen, nectar, en wortels — en ze zijn essentieel voor de bestuiving van planten en het verspreiden van zaden. In feite, kunnen ze vliegen over lange afstanden — meer dan 37 km in een nacht — die met hen vruchten en zaden) en zelfs poepen zaden als ze vliegen. Planten zal waarschijnlijk niet overleven als hun zaden kunnen niet ver genoeg weg van hun moeder te planten, en dus de vliegende vossen zorgen voor de verspreiding, zegt studie co-auteur Vincent Florens, associate professor aan de Universiteit van Mauritius, in een e-mail naar De Berm.


Foto door Jacques de Spéville

Er zijn 65 soorten flying fox over de hele wereld, en ongeveer de helft van hen zijn met uitsterven bedreigd. De vleermuizen worden gejaagd in grote aantallen voor hun vlees of als een sport, en de bossen waar ze leven zijn gekapt. Veel fruittelers ook van mening dat de vleermuizen zijn slecht, omdat de zoogdieren eet hun vruchten; dus verschillende regeringen goedkeuren van de massa flying fox moorden. In 2015 en 2016, in de Indische Oceaan eiland Mauritius, de overheid gedood meer dan 400.000 vliegende vossen als onderdeel van een massale slachtpartij campagne, hoewel de lokale soorten, Pteropus niger, wordt beschouwd als kwetsbaar voor uitsterven. “De slachtpartij was een reactie op het conflict met fruittelers,” zegt de studie co-auteur Tigga Kingston, een biologie professor aan de Texas Tech University.

Bijna alle van de bedreigde vliegende vos soorten leven op de eilanden. De eilanden zijn gesloten omgevingen, zodat de vleermuizen nergens hebben om te ontsnappen als ze wordt gejaagd. “Als je op een eiland, er is nergens te verbergen,” Kingston zegt. Tropische eilanden zijn ook meer kwetsbaar voor orkanen en tyfoons, die gevaarlijk zijn voor de vleermuizen. Soms tot 95 procent van de bbt-populaties verloren gaan in een enkele storm, Kingston zegt.