Ta bort filer och ledigt utrymme på hårddisken ordentligt med SDelete

0
56

SDelete är en gratis kommandoraden verktyg från Microsoft är Sysinternals team som du kan använda för att ta bort filer och ledigt diskutrymme på ett säkert sätt.

Medan du kan ta bort alla filer på en hårddisk som är ansluten till en dator som kör Windows med hjälp av Utforskaren, kommandoraden eller annat sätt, ta bort filer på detta sätt kommer inte ta bort data direkt från enheten.

Utan att gå in på alltför många detaljer, vad som händer är att Windows tar bort referens till data på hårddisk, och gör det utrymme som filen ligger på hårddisken tillgängliga igen för att skriva verksamheten.

När det utrymme som blir över helt eller delvis, filen inte kan återvinnas längre. Eftersom du inte kan avgöra när det är som kommer att hända, du kan sluta upp med filer som fortfarande finns på den enhet som du har raderat månader eller år sedan.

Detta är dåligt för ett antal skäl. Säg, att du vill sälja den hårddisk eller en DATOR, eller ge bort det. Eftersom du handen över hårddisken, den nya ägaren kunde köra fil återvinning programvara på den för att återställa raderade filer. Ett annat exempel är att lämna över en DATOR och support eller reparation personal.

Jag gjorde använda Suddgummi för detta ändamål tidigare, men programmet kraschar varje gång jag kör det på Windows-10 maskiner.

SDelete

sdelete-software

SDelete är ett gratis verktyg som du kan använda för att radera dina filer säkert så att de inte kan återvinnas längre.

Programmet skriver över data på hårddisken direkt när det används för att förhindra fil återvinning programvara från att plocka upp spår av raderade filer och data.

Programmet har två huvudsakliga användningen fall: ta bort filer på ett säkert sätt för att förhindra återhämtning, eller skriv över ledigt utrymme på ett säkert sätt ta bort spår av tidigare borttagna filer på den.

Du kan ladda ner SDelete från Microsofts webbplats. Du hittar en utförlig artikel om it och dess användning. Packa upp arkivet till ditt system. Eftersom SDelete är ett kommandoradsverktyg som du behöver för att köra från kommandoraden.

En lätt alternativ för att öppna SDelete mapp på kommandoraden för att öppna den i Utforskaren i Windows, skriv cmd i utforskarens adressfält och tryck på Enter-tangenten. Detta bör öppna en kommandotolk på plats.

Läs också: Lessmsi: se och hämta Windows MSI-filer

Ta bort filer eller mappar säkert

Kommandot sdelete <fil eller katalog> är basen kommando för varje fil eller katalog för verksamhet. Här är några exempel som visar de olika alternativ som du har:

  • sdelete -s c:usersmartindownloads -Detta raderar mappen downloads och alla underkataloger på ett säkert sätt.
  • sdelete -q c:usersmartintext.txt -det Här tar bort filen text.txt säkert och dämpar eventuella felmeddelanden.
  • sdelete -p 5 c:*.zip-Detta raderar alla zip-filer under c: och driver verksamheten i fem pass.

Radera ledigt utrymme på disk ordentligt

Basen kommandot sdelete -c <enhetsbeteckning> bort med ledigt utrymme på den angivna enheten på ett säkert sätt. Här är några exempel som visar de olika alternativ som SDelete erbjuder:

  • sdelete -c-c: — tar Bort ledigt utrymme på enhet C: säkert.
  • sdelete -c -s 2 f: — Kör två radera går på ledigt utrymme på enhet f:
  • sdelete -z d: — Nollor på ledigt utrymme på enhet d:

SDelete använder Försvarsdepartementet algoritm som standard när det tar bort filer, mappar eller ledigt utrymme på hårddisken. -Z-parametern skriver över ledigt utrymme med nollor istället som är snabbare.

Verksamheten får ta ganska lång tid att slutföra. Längden det tar beror på urval. Ta bort enskilda filer på ett säkert sätt är ganska snabbt, men det kan ta timmar eller ännu längre om du kör drift på stora mappar eller ledigt utrymme av hela hårddiskar.

Det är rekommenderat att köra recovery software efteråt på vägen för att kontrollera att filer kan inte återställas längre.

Avslutande Ord

SDelete är en praktisk, små program som du kan använda för att ta bort filer eller mappar på ett säkert sätt, och att processen att frigöra utrymme på hårddiskar, så att innehåll som en gång var en butik på dessa enheter inte kan återvinnas längre.