Den BlacKkKlansman lag tidigare gjort en vågad Chi-Raq, nu streaming på Amazon

0
32

Det finns så många streaming-alternativ som finns i dessa dagar, och så många motstridiga rekommendationer, att det är svårt att se igenom all skit du kan titta på. Varje fredag, Randen s Cut the Crap kolumn förenklar val av sortering genom den överväldigande mängd filmer och TV-program på abonnemang, och rekommendera en enda bra sak att titta på den här helgen.

Vad du ska titta på

Chi-Raq, en udda anpassning av Aristofanes’ antika grekiska komedi Lysistrata, regisserad av Spike Lee och manus av Kevin Willmott. Lysistrata är en pjäs om kvinnor som kollektiv hålla inne med sex av sina manliga partners för att pressa dem till att överge sin kriget beslutsfattande sätt. Den här moderniserade versionen är beläget i ett Chicago som härjas av gängvåld. Teyonah Parris spelar Lysistrata, som coaxes sina vänner för att förena sig med henne i avhållsamhet till dess att deras älskare lägga ner sina vapen. Även om filmen är att granska en mycket verklig social sjuk — och dra några slag, i sin kritik av ineffektiva politiker och macho idioti — Chi-Raq stil är mycket teatralisk, med rim dialog och täta musikaliska nummer som utförs av stjärnor som Nick Cannon och Jennifer Hudson.

Varför titta på nu?

Eftersom Lee och Wilmott är BlacKkKlansman öppnas i en begränsad utgåva i helgen.

Bygger på memoarer av Colorado cop Ron Stallworth (spelad av John David Washington, en före detta NFL-spelare och son, Denzel Washington), BlacKkKlansman är inställd på 1970-talet när Stallworth försökt att exponera lokala Ku Klux Klan verksamhet genom att gå undercover. Som en svart man, Stallworth var oförmögen att infiltrera Klan i person, så att han förlitat sig på en fortfarande anonyma partner att vara sin front på KKK möten samtidigt som han stannade på kontoret och talade till kontakter via telefon. I filmen, som partner är vit cop Philip “Flip” Zimmerman, som spelas av Adam Driver som en Judisk man som inte är särskilt investerat i sin etniska eller religiösa identitet tills han har att ständigt förneka att det anti-Semitiska bigott. Så småningom, poliser närmar oss ett öppet rasistiska vill bli politiker heter David Duke (Topher Grace). Sedan dess debut på 2018 filmfestivalen i Cannes i Maj, BlacKkKlansman har hyllats som den mest slickly underhållande Spike Lee-film sedan 2006 hit Inuti Människan. Det är samtidigt rolig, spänd, och skrämmande relevanta i dess kopplingar till dagens rubriker.

Få Ut direktör Jordan Peele är en av filmens producenter, och Charlie Wachtel och David Rabinowitz arbetade på manuset. Men när Lee gick med i projektet, han förde Willmott ombord för att hjälpa till att lägga en del av sin egen känslighet. Willmott är en veteran indie författare-direktör, vars mest kända verk är 2004 mockumentary C. S. A.: Den Konfedererade Stater, en kvick, fet alternativ historia som föreställer de otaliga sätt nationen skulle och inte skulle ha förändrats om Södra hade vunnit inbördeskriget. Långt ifrån en lärka, C. S. A. anser hur samhällen använder självbelåtna bekvämligheter av “tradition” som en ursäkt för att fortsätta att begå avskyvärda kulturella brott.

Lee och Willmott är endast tidigare samarbete var på Chi-Raq, men det är klart att det är två yernito, att döma av deras tidigare arbete. C. S. A., i synnerhet, har en hel del Lee lekfullhet, liksom hans vilja att provocera och även irritera snarare än att göra saker och ting lättare för en publik. Chi-Raq gör detta genom att vrida ett pågående verkliga livet som tragedier i en komedi. Eventuella lättsinne är utkonkurrerade av filmen är onaturligt poetisk dialog och dess sjudande ilska på vem som helst som har makt att minska Chicago pistol våld, men som vägrar att agera, eftersom det är politiskt obekväm. Filmen pekar i slutändan ganska trubbig, men det leveranssätt är komplext och utmanande.

Som det är för

Äventyrliga tittare som uppskattar experimentell, kraftigt politisk pop art.

Redan innan Chi-Raq släpptes i 2015, det genererat kontroverser om dess titel (en till synes enkel, skämtsam jämförelse av en större Amerikansk stad till ett utbombat war zone) och för vad som av vissa uppfattas som en oseriös, möjligen sexistiska svar till en faktisk urban krisen. Men Parris är fantastisk i huvudrollen, Lee inte alltid bra om att lägga till djup och finess för att hans kvinnliga karaktärer, särskilt när en av de viktigaste frågorna är sex. Ofta, Lee idé av progressiva kvinnlighet är någon tjej som är så öppet kåt som en dude. Lägg till i ovanliga inbilskhet av den här bilden, med sina spontana sånger och ständiga ramsor, och det är lätt att se varför Chi-Raq drog blandade recensioner.

Foto: Lionsgate

Men även om det inte är ett mästerverk som lees Do the Right Thing, Malcolm X, eller 25th Hour, Chi-Raq är inte lika “svårt” som sitt rykte. Låtarna är ofta vackra, och de föreställningar är pigg och engagerande från ett kraftpaket rösterna som innehåller Wesley Snipes, Samuel L. Jackson, Angela Bassett, Harry Lennix, och Dave Chappelle. Som Lee och Willmott har gjort under hela sin karriär, här är de dyk huvudstupa, nästan vårdslöst, till stora frågor om ras relationer, könsroller, och systematiska förtryck av underklass. Till skillnad från många andra filmskapare, de behöver inte begränsa sig till bara en grundläggande uppsättning av estetiska verktyg, oavsett hur allvarliga deras ämne. Musik, teater, monty, mode… Chi-Raq är villig att prova allt.

Där för att se det

Amazon Prime Video. Lee TV anpassning av sin film Hon måste Ha Det är på Netflix. Generellt, han verkar ha en mer givande affärsrelationer med Amazon, som distribueras hans senaste film av Antoinette Nwandu spela Passera Över och som för närvarande har sin Oscar-nominerad dokumentär 4 Små Flickor och hans experimentella vampyr film Da Sött Blod av Jesus tillgänglig för abonnenter ström.