Vad är serverlösa computing och varför ska du bry dig?

0
17

Noll

Att utveckla program som används för att vara en dyr affär, som kräver initiala investeringar i hård-och mjukvara innan en enda rad kod genererades. Som vi vet, cloud computing förändrat allt detta, och nu är online-tjänster, hårdvara och mjukvara resurser finns för att passa alla behov och budgetar.

Tills nyligen, men de moln-hosted services har tittat ganska mycket som de som – med tanke på de resurser och den behöver – ditt företag kan själva har utvecklat. Med andra ord, de har en tendens att vara monolitiska bitar av kod som syftar till att köras på en enda server, oavsett om de lagras lokalt eller i molnet.

Slutsatsen är att hårdvara för att köra de applikationer som fortfarande behöver etableras, konfigurerad och betalas i syfte att verkställa ansökan. Men nu finns det ett bättre sätt framåt.

Vad är serverlösa?

Serverlösa design och låter dig skriva och distribuera koden utan problem av att hantera den underliggande infrastrukturen. Medan servrar är naturligtvis fortfarande som krävs för att köra program – eller (mer exakt) funktioner – arkitektur är utformad så att utvecklare inte behöver oroa dig för server management) eller för att göra kapacitetsplanering beslut.

Hur kan detta vara? En typisk serverlösa app kommer att bestå av ett antal funktioner – vilket är anledningen till att du kommer att hitta serverlösa plattform leverantörer som erbjuder funktioner-som-en-tjänst (FaaS). Varje funktion är en del av den app som kopplas samman på baksidan slutet av leverantören: s plattform, eller av tredje part nätverk. Mekaniken i hur det fungerar är provinsen leverantören, som sköter processen och avgifter på grundval av verksamheten funktionalitet levereras, inte hårdvara. Med andra ord, detta är pay-as-you-go-kod.

Serverlösa kod är vanligtvis event-driven. Utvecklare behöver bara oroa sig för att skapa kod som beter sig på ett visst sätt för att uppfylla särskilda ingångar, modulär kod som körs oberoende av resten av appen, med andra ord. Det går när den utlöses, och när den har slutfört sin uppgift, det snurrar ner, väntar på nästa samtal.

Fördelar

Bland de viktigaste fördelarna med serverlösa är större kostnadseffektivitet, som du bara betalar för den tid det tar att exekvera kod, inte för inaktiv tid. Och eftersom serverlösa funktioner kan aktiveras på bråkdelen av en sekund, avgifter kan vara mycket detaljerade. Det ökar också utvecklare produktiviteten genom att fokusera på vad som betyder mest: att bygga applikationer och abstrahera bort frågor kring hårdvara och kompatibilitet, eller back-end detaljer såsom multi-threading.

Till exempel, istället för att betala för att köra en alltid-upp-databas-server, en FaaS funktion kan svara på en http-begäran från kunden. Att vara serverlösa, men det behöver inte vara igång hela tiden, till skillnad från en traditionell databas server Hur att begäran skickas på baksidan slutet är ansvarig för FaaS leverantör, vilket avlastningen av en rad försörjning och hantering beslut från utvecklare eller SMB. Detta innebär också att funktionen är automatiskt skalbar: en serverlösa funktion kommer att köra när det behövs, utan att behöva etableras.

Sammanfattning

Serverlösa har noll server management, inga initiala etablering, automatisk skalning för att uppfylla kraven, och är kostnadseffektivt: du betalar endast för de resurser som används. Det är fortfarande tidigt dagar men tecknen är tydliga: serverlösa sparar du pengar och kan minska komplexiteten.

Relaterade Ämnen:

Cloud

0