Domare block Keystone XL pipeline, säger att regeringen inte kan bortse från “besvärliga” fakta

0
57

En federal domare från Montana har blockerat bygget av den kontroversiella Keystone XL oljeledning. Distriktsdomare Brian Morris sade att Trump administration 2017 beslut att gå vidare med projektet bortses från “obekväma fakta bestämningar” om 1,184 kilometer lång pipeline påverkan på klimatet gjort under Obama. Byggandet av $8 miljarder projektet, vilket berodde på att börja så tidigt som nästa år, är nu stoppas tills utrikesdepartementet fullbordar en kompletterande miljöutredning.

I slutet av 2015, President Barack Obama avvisade pipeline, säger att det skulle underminera Usa: s ledarskap i kampen mot klimatförändringarna. Men President Trump omvänd beslutet strax efter att han svors in. Enligt Trump, utrikesdepartementet hävdade att klimatfrågan bör nu vara mindre av ett problem med tanke på de “otaliga utveckling” som har ägt rum efter 2015. Morris sa att en sådan analys saknade tillräcklig detalj och “faller kort av en faktabaserad beslutsamhet, än mindre en motiverad förklaring till detta, för naturligtvis vändning.”

Bortse från “obekväma fakta bestämningar”

“En byrå helt enkelt inte kan bortse från strider mot eller obekväma fakta bestämningar som det gjorde tidigare, mer än det kan ignorera obekväma fakta när man skriver på ett oskrivet blad,” Morris skrev.

Domen är en sällsynt seger för miljö-grupper, som har fått sina orsaka ständigt motarbetas av Trump administration. Liksom skära medel för naturvårdsverket, administration också installerat en ledare som en gång ifrågasatt om den globala uppvärmningen var en dålig sak i första hand. Förvaltningen har också rullat tillbaka mycket av Obamas miljö-skydd kring utsläpp från fordon och ren energi, och har dragit sig tillbaka från Paris klimatavtal.