Studie: Google stelt ingelogde gebruikers in een filter bubble, te

0
17

door Martin Brinkmann op December 06, 2018 in Google – Laatste Update: 06 December 2018 – 6 reacties

Zoekmachine DuckDuckGo publiceerde de resultaten van een experiment dat uitgevoerd eerder dit jaar op het bedrijf Verspreid Privacy website.

Het bedrijf wilde om te bepalen of Google Zoeken, Google de grootste zoekmachine ter wereld, toegepaste filter bubbles te afgemeld gebruikers.

Filter bubble verwijst naar het weergeven van de resultaten weergeven aan gebruikers op basis van bekende informatie over hen. Informatie kan bestaan uit de locatie, het apparaat en de software, vorige zoekopdrachten, activiteiten of aankopen.

Filter bubbles plaats zoekt in een echo chamber als het levert resultaten voor hen dat ze kunnen kijken gunstiger op. Naast zeer makkelijk te manipuleren zoekers, het is ook schadelijk zijn als het gaat om het vormen van een mening over een bepaald onderwerp.

DuckDuckGo vroeg de deelnemers van het experiment is om het gedrag van een serie van zoekopdrachten op dezelfde tijd en volgorde, uitgelogd, in de private browsing-modus en in het normale (afgemeld) modus, uit de Verenigde Staten. De deelnemers werden gevraagd om te zoeken naar “gun control”, “immigratie”, en “vaccinaties” op de zoekmachine van Google in de Verenigde Staten.

serp-variants-2

Top bevindingen:

  • De meeste deelnemers zagen unieke resultaten.
  • De lay-out van de resultaten was vaak anders, bijvoorbeeld met nieuws modules of video resultaten.
  • Mensen waar weer verschillende nieuws-en videobronnen.
  • Private browsing-modus wordt niet weergegeven op het verminderen van de filter bubble door veel, of helemaal niet.

Unieke resultaten zijn weergegeven voor 68%, 57% en 92% van alle deelnemers in de private browsing-modus, en voor 59%, 63% en 92% in de normale modus.

Men zou kunnen stellen dat de variatie werd veroorzaakt door een zoeker van de locatie in de Verenigde Staten. DuckDuckGo goed voor tijd en locatie van de te zoeken. Voor de tijd, door te laten alle deelnemers zoeken op dezelfde tijd en plaats, door het groeperen van alle lokale resultaten samen als een enkele Lokale Bron resultaat.

De onderzoekers ontdekten dat de Private Browsing-Modus en wordt afgemeld niet verminderen van de filter bubble aanzienlijk. Een gemiddelde van 3 domein veranderingen waar gedetecteerd wanneer twee willekeurige privé-modus resultaten werden vergeleken.

Voorbehoud

De studie suggereert dat de Google zoekmachine geeft een andere set van resultaten naar de gebruikers die het moeilijker maakt voor zoekers naar formulier opgeleid mening over een onderwerp, en opent de deur voor manipulatie. In andere woorden: de Google filter bubble is echt, ook voor afgemeld gebruikers en incognito gebruikers.

Het onderzoek werd uitgevoerd door slechts 87 deelnemers in de Verenigde Staten. Dat is een laag percentage en het is mogelijk dat de resultaten anders zou zijn als duizenden gebruikers werden om zoekopdrachten uitvoeren op hetzelfde moment.

Afgezien van dat, is er nog de mogelijkheid dat Google aan het testen resultaten zwaar door te duwen verschillende sets van de resultaten en de kenmerken van de gebruikers.

De vennootschap kan gebruik maken van locatie, bijvoorbeeld op de stad of de regio, browser, platform, en andere factoren resultaten op te leveren. Een voorbeeld: het andere nieuws bronnen die worden weergegeven aan gebruikers kan worden gebaseerd op een lijst van favoriete nieuwsbronnen per regio.

Terug in 2011, Eli Pariser gehouden een TED-Talk waarin hij stelt dat Google met behulp van 57 verschillende signalen alleen voor gebruikers die niet zijn aangemeld bij Google. Deze signalen een rol spelen in het leveren van resultaten naar de gebruikers en dit kan verklaren waarom de verschillen ten minste gedeeltelijk.

Slotwoord

Het zou interessant zijn als de deelnemers zou hebben gewogen individuele resultaten om te bepalen of het algoritme van Google haalt resultaten met de hoogste kans om de meest gunstige voor de woningzoekende.

Privacy-gericht zoekmachines zoals Startpagina of DuckDuckGo beloven dat ze geen gebruik maken van filter bubbles. Bekijk deze deze tips, deze en deze, voor de Startpage search.

Nu U: Wat is uw mening over het onderzoek? Welke zoekmachine gebruik je voornamelijk?