En shape-shifting drone tyder på framtiden för räddningsuppdrag

0
13

En ny typ av drönare har utformats för att vika upp armarna och pressa i trånga utrymmen, möjlighet att spana runt på räddningsuppdrag. Forskare från Universitetet i Zürich, som utvecklat en drone med fyra armar som kan dra tillbaka samtidigt som flyger för att passa in i luckor och hål. Målet är att skicka drönare där människor kan inte gå och göra det lättare att hitta offer i en kollapsad byggnad i händelse av jordbävning eller eld.

Till viss del, dessa typer av rädda drönare som redan finns, men ibland är de för stora och avlånga formade för att passa in i de flesta öppningar, som en spricka i väggen eller genom fallit barer. Forskarna säger att deras nya drone förmåga att ändra sin skepnad var inspirerad av rörelsen av fåglar. När man står inför en smal ingång, det antar ett H-formation med sina armar uppradade längs en axel. Om hålet är en tajt oval, det flyttar in en liten O form, med alla dess armarna i kors nära sin kropp för att klara hindret. Det kan också flytta in i en T-form för att placera en av sina två inbyggda kameror så nära ett föremål som möjligt för att inspektera den. Utöver de grundläggande formationer, drönare kan också twist i en mängd olika asymmetriska former.

I sin nuvarande form, drönare har en dator i bilen, två kameror, och fyra armar. Det har en viss förmåga att bedöma en situation för sig själv, men befallande det på en hög nivå in i en byggnad och kontrollera varje rum är ännu inte möjligt. Forskare planerar att utveckla algoritmer för att hjälpa drone uppnå full autonomi samt olika sätt att göra drone vik i 3D.

Utöver konsekvenserna för räddningsuppdrag, forskare och video buffs både skulle kunna göra mycket nytta av en egen flygande AI drönare kan undvika hinder och vika i tre-dimensionella former. Den Skydio R1, till exempel, skott i 4K och kan undvika att träd som flyger det ner en väg, men tänk om det också skulle kunna vika sig i att vara mindre. Naturligtvis finns det också vissa möjligheter till missbruk, som en liten, hopfällbar drönare kan också precis som sannolikt kommer att skickas till spion i små sprickor. För nu är forskarna fortfarande är i sin utvecklingsfas, och planerar inte att använda drönare i någon verklig uppgift ännu.