Arm onthult Mali-D77 display processor gericht op VR head-mounted displays

0
102

HP, HTC aanleiding van de onderneming gebruik van de gevallen met de VR
Terwijl de consument de virtuele realiteit is vergaard aandacht, de echte investering gebeurt onder bedrijven met VR voor training, product design en de gezondheidszorg. HP en HTC zijn de volgende enterprise dollar.

Arm heeft aangekondigd dat de volgende generatie display processor, Mali D77 — voorheen bekend onder de codenaam Mira. Als de bestaande Mali D71, de D77 is gebouwd op de Komeda architectuur. Het display processor van de fundamentele taak is de ondersteuning van de GPU bij het behandelen van complexe workloads — inclusief HDR en virtual/augmented reality content, bijvoorbeeld. Evenals betere prestaties, een DPU kan leveren aanzienlijke energiebesparingen, wat leidt tot een langere levensduur van de batterij voor mobiele apparaten.

Het ” Arm ‘s weergeven processors, waaronder de AD5 (Assertief Display) co-processor die vooral verbetert buiten viewability door het dynamisch aanpassen van de helderheid van het scherm op basis van de input van een ambient licht sensor, worden gebruikt in een verscheidenheid van typen apparaten, uiteenlopend van Pc’ s en tablets VR head-mounted displays (hmd ‘ s).

mali-d77-solutions.png

De nieuwe Mali-D77 is gericht op het premium smartphones kans om te worden gebruikt in VR-holsters (zoals Google ‘ s DayDream), en op VR head-mounted displays.

Afbeelding: Arm

De primaire focus voor de Mali-D77 is VR hmd ‘ s — holsters voor premium smartphones, bedraad of draadloos companion-apparaten, of stand-alone producten.

mali-d77-hmd-categories.png

Afbeelding: Arm

Maximaal vier stereo-VR lagen kunnen worden samengesteld door de Mali-D77, die is geoptimaliseerd voor 3K resolutie van 120 frames per seconde (fps), of 4K op 90fps. Dit moet elimineren de reisziekte dat heeft bemoeilijkt eerder VR producten; het nieuwe ontwerp moet ook kunnen fabrikanten maken kleiner, lichter en meer comfortabel ongebonden VR headsets, Arm zegt.

mali-d77-component-overview.png

Afbeelding: Arm

Mali-D77 verbeteringen

Drie nieuwe hardware functies, al toegepast en in één keer door het geheugen, zijn toegevoegd aan de Mali-D77 inschakelen VR versnelling: Asynchrone TimeWarp (ATW); lensvervorming corrigeren (MOL); en Correctie van Chromatische Aberratie (CAC).

mali-d77-atw-ldc.png

Afbeelding: Arm

Time-warping gaat de reprojection van VR inhoud voor de gebruiker en bewegingen van het hoofd. “Wanneer de gebruiker de interactie met VR inhoud met een head-mounted display op, wat de neiging te gebeuren is, gaan ze om hun hoofd te bewegen om, en dus de inhoud kijken ze draait, steeds vertaald, steeds omgezet — en dit alles dient te gebeuren in real-time,” verklaarde Kushan Vyas, Arm technische lead voor de Mali-D77. “Maar de werkelijke inhoud, die werd gegenereerd door de grafische processor of door de video-decoder, wordt weergegeven als een rechthoek in het externe geheugen. Het nemen van de rechthoek en het verwerken ervan in real-time — dat is het proces van reprojection, en dat is wat de Mali-D77 doet.”

Als het gaat om vervorming van de lenzen in de VR-headsets, de Mali-D77 ‘predistorts’ de omgekeerde effect heeft op basis van de kenmerken van de lenzen — tonvormige vervorming te compenseren voor de vervorming speldenkussen, bijvoorbeeld. “Met de Mali-D77, de lens eigenschappen zijn softwarematig worden geconfigureerd, dat het mogelijk maakt om te worden gebruikt met een breed scala van head-mounted devices,” zei Vyas.

De Mali-D77 corrigeert chromatische aberratie in lenzen volgens het zelfde principe als voor de geometrische vervorming — door het toepassen van de omgekeerde van het gebrek. Nogmaals, de aberratie zal variëren tussen de lenzen, die de D77 kan verwerken in de software.

mali-d77-block-diagram.png

De Mali-D77 voorschotten meer dan de vorige generatie Mali-D71 zijn lens correction (vertekening en chromatische aberratie) en asynchrone timewarp (gele vakken, boven).

Afbeelding: Arm

Als er geen DPU en VR verwerking gebeurt op de GPU, het duurt meestal tussen de 10 en 20 procent van de cycli uit de buurt van de GPU, zei Vyas, samen met een extra lezen/schrijven passeren extern geheugen. Het resultaat is een hogere gepercipieerde wachttijden door de gebruiker, en de onderste pixel resolutie en frame rate.

Met DPU-gebaseerd VR verwerking, de resolutie en frame rate kan worden gehandhaafd, terwijl het leveren van een besparing van meer dan 180mW per VR laag en meer dan 40 procent van DRAM bandbreedte, Vyas zei.

RECENTE EN GERELATEERDE INHOUD

Wat Linus Torvalds werkelijk denkt over ARM-processors

Lenovo lanceert AR/ VR headset voor de enterprise

Op jacht naar hersenschudding met VR

Facebook priemgetallen van de Oculus Quest for business use cases

Zillow maakt gebruik van VR om te proberen te maken van de online vastgoed meer authentieke (CNET)

Verwante Onderwerpen:

ARM

Hardware

Intel

Kunstmatige Intelligentie

Innovatie