Hur man får ut det bästa av en Apple Genius-och AppleCare garanti och spara pengar

0
46
img-1675h.jpg

Kom ihåg min dåligt slog upp MacBook Pro? Det är tillbaka, och fungerar lika bra som nya efter några ömma vård från Genier på min lokala Apple Store.

Att gå igenom processen lärde jag mig hur man får det bästa av båda Genier på Apple, AppleCare garanti, och i processen att spara pengar.

Måste läsa: Inne i en Google-Titan Bluetooth-säkerhetsnyckel

Här får du det bästa från AppleCare:

Läs dokumentationen, och vet vad som täcks och vad som inte är det.Hålla serienummer och datum du tog ut AppleCare i ett dokument som är lätt tillgänglig i händelse av skada som gör din enhet döda eller serienummer är oläslig.Om någon tvekan om huruvida produkten är täckt — eller om skadan omfattas — antingen göra ett Geni tid på din Apple-Butik eller ge Apple Stöd för ett samtal.Förklara problemet eller frågan i så mycket detalj som möjligt. Om problemet är slumpmässiga försök att beskriva de åtgärder för att återskapa det.Att vara 100% ärlig om någon skada enheten uthållig. Ljug inte. Apple kommer att få veta.Ha tålamod med Apple. Inte skrika eller bråka. Folk försöker hjälpa dig, och kommer normalt att gå den extra milen för att hålla kunden nöjd.

Här är mina tips för att få ut det bästa av ditt besök till en Apple Genius:

Göra en avtalad tid. Inte bara gå upp förväntar sig att se.Kom ihåg att ta din enhet, tillsammans med alla relevanta tillbehör, med dig (såg jag två personer som anländer för Geni möten har glömt sin enhet!).Vrid upp om fem minuter för tidigt och låta en anställd vet att du är där.Förklara problemet eller frågan i så mycket detalj som möjligt. Om problemet är slumpmässiga försök att beskriva de åtgärder för att återskapa det.Om det finns flera frågor, kom ihåg att ta upp dem alla. Förvänta dig inte Apple att läsa dina tankar eller ta ett knivhugg.Fråga om enheten är föremål för utbyte eller garanti förlängning program, antingen för problem du har, eller någon annan fråga. Kan lika gärna döda två-eller mer — problem med ett enda besök.Att vara 100% ärlig om någon skada enheten uthållig. Ljug inte. Apple kommer att få veta.Tänk på att du kanske måste lämna din enhet med Apple för reparation och tillbaka för att hämta den vid ett senare tillfälle.Att vara patient. Jag märkte att de som var patient och tillmötesgående fick bättre service.

Lycka till!

Har du besökt en Apple Store nyligen för en reparation? Vad var din upplevelse? Låt mig veta nedan!

Se också:

Apples priser är nu bara dumma, och vi har bara oss själva att blameAMD retar $749 16-core ‘mainstream’ Ryzen chipHow att rensa din iPhone RAMThe mörka sidan av WWDC 2019 keynoteiOS 13 och iPadOS: Kommer din iPhone eller iPad kan köra den?Nästa iPhone kan låna en praktisk Samsung och Huawei featureiOS 12.3: iPhone-tips och tricksiOS 12.3 tömma din iPhone batteri snabbt? Här är vad du bör doHas din iPhone eller iPad slutat avgifter? Kontrollera detta först!

Relaterade Ämnen:

Hårdvara

iPhone

Rörlighet

Smartphones

Tabletter

iOS