Bank van NZ prepping voor open bankieren met tech en een nieuwe manier van denken

0
25

Als Nieuw-Zeeland bereidt voor een open banking regime te worden uitgevoerd in de nabije toekomst, de Bank van NZ (BNZ) wordt de voorbereidingen om de oude manier van bankieren bestaan naast de nieuwe, terwijl de wetgeving vangsten.

Spreken op het SAS Road2AI evenement in Sydney op vrijdag, BNZ hoofd van data-strategie en transformatie Sonya Crosby zei haar bank heeft een “human-centred” benadering van het ontwerp in zijn innovatie, rekken die ook naar de open banking mandaat.

Als Crosby uitgelegd, onderdeel van de technische oplossing is de uitdrukkelijke toestemming van en uitleg aan de klanten van welke gegevens wordt gebruikt.

“Digitale betrokkenheid met de klant om te zeggen, ‘Dit derde partij daadwerkelijk heeft aangevraagd en deze toegang, die ze willen gebruiken voor dit doel, moet u gaat ermee akkoord en machtigt u dit? En hier is de risico ‘s van u doet dat”,” Crosby zei.

Een paar van de nieuwe normen werden in Maart geïntroduceerd in NZ die ingeschakeld derde partijen om te werken met banken in de lancering van nieuwe financiële diensten. En in Mei, Betalingen NZ gestart met de API Centrum dat het gezegd wordt, is de weg gebaand voor een grotere openheid in de betalingen en het bank-en “het tot leven brengen van een nieuwe API ingeschakeld ecosysteem”.

BNZ heeft gestaan tot een zandbak met dummy data en werkt samen met Betalingen NZ voor het verwerken van de governance-kant van het mandaat.

“Het is over geletterdheid voor klanten als goed,” Crosby zei. “Een voorbeeld: in plaats van het downloaden van uw bank informatie en versturen deze naar uw accountant, dat is niet echt een zeer veilige manier van het overbrengen van uw informatie-of screenscraping, die is nog erger-om een API in plaats, dat is eigenlijk een heel veilige manier van het overbrengen van informatie, zijn we feitelijk aan het verminderen van risico’ s, maar heeft de klant echt begrijpen dat, hebben we eigenlijk dat verhaal vertelde, zijn we communiceren deze dingen op de juiste manier?”

Open banking zal binnenkort worden een realiteit in Australië, met regels opgesteld in Maart dat zou begeleiden bij de implementatie van de natie de nieuwe Data van de Consument Recht (CDR).

Lees meer: NAB houdt haar koele over Open Banking implementatie | Westpac voorspelt Open Banking kost AU$200m implementeren | BT Veiligheid van de betrokken open banking presenteert een ‘raadsel’ voor het verzachten van het risico

De CDR zal laten mensen “eigen” hun gegevens door het toekennen van open toegang tot hun bank -, energie -, telefoon-en internet-transacties, alsmede het recht om te bepalen wie het kan hebben en die het kunnen gebruiken. Bankieren is de eerste sector die de CDR zal van toepassing, onder een open banking regime.

Volgens Crosby, open banking is een voorbeeld van het BNZ is het samenvoegen van de oude en de nieuwe manieren van bankieren samen.

“We werken nog steeds in de oude marketing spelen met statische regels en deken goedkeuringen. Dat is iets dat de looptijd van de industrie — we moeten weg van die en help ons met tech en met behulp van een andere manier van denken en een andere mentaliteit van onze klant daadwerkelijk inschakelen van deze optionaliteit,” zei ze.

“Want als mensen eenmaal hebben gekozen, dat is het, je kunt niet terug gaan naar hen toe en zeg — en zij zou gaan, nou hang ik echt wilde weten over dit — en als u nog niet over nagedacht gegeven optionaliteit, maar dan in een andere context, ben je ze kwijt.”

BNZ is ook het brengen van haar klanten in de bank om te helpen met de ontwikkeling van nieuwe aanbiedingen. Een voorbeeld hiervan is met zijn huis lening aanvraag proces, waar BNZ gebracht jonge huiseigenaren in het gesprek aan het begin, dat Crosby zei vervolg in het ontwerp-proces, het helpen van de bank beter te begrijpen wat ze eigenlijk wilde.

“Wanneer heb je hen die betrokken zijn bij het gesprek vroeg op, en je hebt eigenlijk kreeg ze betrokken bij het ontwerp, dan zijn ze zeer bereid om hun gegevens te maken,” voegde ze eraan toe.

MEER VAN NIEUW-ZEELAND

Nieuw-Zeeland Vezels Max verbindingen gemiddelde over 520MbpsNew Zeeland te introduceren zijn eigen ‘Google-tax’ als internationale wet wijziging bod failsInnovation en veiligheid scoort in Nieuw-Zeeland BudgetNew-Zeeland ziet de namen van alle burgers in de digitale futureNew Zeeland TWG het gebruik van technologie om meer te leren over customersNew Zeeland Douane gebruik van face-to-face controles voor eGate inconsistenciesNZ Privacy Commissioner labels Facebook als ‘moreel failliet pathologische leugenaars’

Verwante Onderwerpen:

Nieuw-Zeeland

Australië

Overheid

Big Data Analytics

Innovatie

Veiligheid