Hur att säkert radera data från din iPhone eller iPad, Android-enhet eller Windows-DATOR, hårddiskar, Ssd-enheter och flash-enheter

0
18

Se till att din personliga information är tryggt och säkert raderas från enheter som du inte använder längre är en bra sak. Här är en snabb guide till säkert torka hårddiskar (Hdd), solid state-diskar (Ssd) är flash-enheter, och även iOS-och Android-enheter.

Bara ha i åtanke att dessa radering metoder är permanent, och det finns inget att ångra. Om du inte har en säkerhetskopia av ditt data, det är borta för alltid.

Måste läsa: iPhone, iPad och Mac-köparens-guide: juli 2019 edition

Torka av enheten med hjälp av Windows

Wipe drive using Windows

Ja, du kan torka en disk med hjälp av Windows-kommandot format.

Starta en kommandotolk och skriv:

Format volym – /P:passerar

Där volymen är enhetsbeteckningen, och passerar är det antal format passerar du vill göra.

Att torka d kör med 4 pass, använd följande:

Format d: P:4

I Windows 8 och Windows 10, torka passerar använda slumptal för att skriva över data på disken (på tidigare versioner 0 användes).

Du kan också torka den enhet som Windows är installerat genom att starta upp från en Återhämtning Enheten och välja Felsöka > Avancerade alternativ möjlighet att få tillgång till Kommandotolken.

Inbyggd sättet att radera iOS och Android-enheter

Built-in way to erase iOS and Android devices

iOS-och Android-enheter som både har inbyggda verktyg för att radera enheter.

På iOS: Inställningar > Allmänt > Återställ och tryck sedan till på Radera allt Innehåll och Alla Inställningar.På Android: Inställningar > Säkerhetskopiera & återställ > Factory data reset och tryck sedan på Återställ telefonen eller Återställa enheten.

Du kan också säkert torka enheter på distans med hjälp av Hitta Min iPhone till iOS eller Google-Konto som är associerat med Android-enhet.

Pris: Gratis

Den hands-on-metoden

The hands-on method

Inte säker på hur du vill radera en enhet? Jag kan garantera dig att om du får en tillräckligt stor hammare och tillbringar tillräckligt med tid att hamra, detta kommer att fungera på något!

Denna metod fungerar även bra om du bara vill förstöra enheter innan du tar dem till återvinningsanläggningen. Det är också en stor kraftbegränsare.

Du behöver:

En hammare (jag använder min trogna 32 oz “finjustering” hammer)En tjock spik (en 6-tums spik kommer att göra bra)Tjocka handskar — eftersom du kommer att vara att hamra spik genom disken med hjälp av hammare och hammare verkar vara magnetiskt lockade till thumbsA block av trä-så att du inte spika driva igenom din golvet (det är bättre att göra detta utanför om du kan)Ögonskydd — du har bara ett, max två till att börja med, så det är dumt att chansa!Nu kan du ansöka brute force. Helst du vill sätta en spik genom skivorna på disken, gå hela vägen igenom (det är faktiskt inte så svårt som det låter). Jag har som mål för den plats som är markerade med den röda Ledkryss på hårddiskar.

Alternativt kan du använda en borrmaskin för att borra hålen, men se till att du har ett sätt att säkert hålla enheten, till exempel med hjälp av en last. Håll inte enheten i din hand, för om borren fångster och disken börjar snurra — eller “helikoptrar” — på slutet av övningen då det finns en verklig risk för skada.

En annan sak att ha i åtanke är att data på Ssd-enheter hålls på små flash-lagring marker snarare än stora fat, och för att säkert radera data du behöver för att krossa marker. Vanligtvis, detta innebär att man tar bort bakstycket på enheten innan du börjar svänga.

Om du inte är säker på vilken som är den flash-lagring marker, bara för att köra en spik genom alla de stora marker för att vara på den säkra sidan.

Pris: Gratis

Vad sägs om lagring som är defekt men garantin?

What about storage that's defective but under warranty?

Tid att torka lagringsenheter blir komplicerat är det när enheten är trasig eller fungerar dåligt på något sätt.

Till exempel, en hårddisk som dör, eller ett minneskort som inte längre kan nås.

Vad gör du om du måste returnera något under garanti, men det finns data som lagras på enheten?

Jo, saker blir komplicerade.

Du kan lita på ansiktet som enheten är död, och att dina data är otillgängliga, men det är förmodligen inte fallet. Data kan återvinnas av de flesta enheter för lagring om du är villig att slänga pengar på problemet. Du kanske inte kan få tillgång till det, men någon annan kan.

Om detta är något som du är orolig så det bästa du kan göra är att be din leverantör i förväg vad deras politik och köpa baserat på vad svaret du får är. Vissa kommer att peka dig till en sekretesspolicy, andra kommer att tillåta dig att fysiskt förstöra enheten innan du returnerar den (gemensamma för mindre föremål som microSD-kort och liknande). Ibland, som i fallet med en DATOR eller extern lagring system, skulle du kunna ta bort enheter innan du returnerar enheten för reparation (förutsatt att det inte är den lagring som avlidit).

Ett annat alternativ för många enheter är att kryptera alla dina data. Om data på din PC, extern lagring, eller en flash-enhet är krypterad (och kryptering är en bluff, och förutsatt att du har valt stark lösenfraser och liknande), då data är troligen oåterkalleligt till tredje part.

Använd en high-end lagring med inbyggd data förstöra funktioner

Use high-end storage with built-in data destruct features

High-end-kryptering för enheter-såsom Apricorn Ledning Säker Nyckel 3z — kommer att ha en inbyggd data förstöra funktion där du ange en PIN-koden eller köra ett program som kommer att säkert radera enheten.

PIN-koden förstöra data är särskilt praktiskt eftersom du ange PIN-koden för enheten förstör krypteringsnyckel och verkar tom när den startar upp, som erbjuder rimliga deniability.

StarTech 4-bay drive eraser

StarTech 4-bay drive eraser

Om du har många enheter du vill radera, du behöver en professionell bit av kit som kan hålla jämna steg med de krav som du ska placera på det.

Detta hard drive eraser ger fristående, samtidig enhet radera för upp till fyra 2,5-tums-eller 3.5-tums SATA-hårddiskar eller ssd-enheter.

Till skillnad från hårddisk för ipod eller adaptrar som kräver en dator för anslutning och programvara för att radera hårddiskar, denna hårddisk sanitizer finns fristående radera som inte kräver en värddator. Detta undviker besväret med att ansluta dina enheter till en dator och skyddar dina hårddiskar från yttre hot mot säkerheten som fjärråtkomst till data.

De fyra-bay design maximerar effektiviteten genom dosering flera enheter i en enda radera projekt, sparar du värdefull tid. Hard drive eraser stöder USB 3.0, också känd som USB-3.1 Gen 1, med fil överföringshastigheter på upp till 5Gbps.

Pris: $815 | Mer information

DBAN – Darik ‘ s Boot and Nuke

DBAN - Darik's Boot and Nuke

Detta är standard verktyg som de flesta människor som har udda bil för att radera vända sig till. Jag har använt detta verktyg för att torka tusentals enheter och funnit det vara både noggrann och mycket effektiv.

Medan DBAN är ett fantastiskt verktyg, är det viktigt att förstå dess begränsningar. Här är vad de nya ägarna av DBAN, Blancco Teknik, har att säga:

“Medan DBAN är gratis att använda, det finns ingen garanti för att radera data. Det kan inte upptäcka eller radera Ssd-enheter och inte ge ett intyg med uppgifter om borttagning för revision eller regelefterlevnad. Support för maskinvara (t ex ingen RAID nedmontering), kundtjänst, support och uppdateringar är inte tillgängliga med hjälp av DBAN. Om du behöver radera data från en SSD eller att kräva ett intyg av data bort, begära en gratis testversion av Blancco Drive Eraser.”

Pris: Gratis | Mer info/ladda ner

PARTED Magic

PARTED Magic

Ett annat sätt att göra detta är att använda ett verktyg som kallas PARTED Magic.

Medan PARTED Magic är inte gratis (priset börjar på en rimlig $11), det är ett mycket effektivt verktyg, och en av de bästa jag har använt för att torka av Ssd-enheter, liksom djupet av information som den erbjuder.

Detta verktyg gör också en hel del mer än dataradering:

Data cloningBenchmarkingDisk partitioningData rescueSystem stabilitet testare

Pris: $11 | Mer info/ladda ner

Blancco Drive Eraser

Blancco Drive Eraser

Detta är den go-to verktyg för professionella certifierade, kör radering.

Garantera din data har raderats från alla enheter, inklusive komplicerade Ssd-enheter inom stationära/bärbara datorer, servrar och lagring miljöer med de mest certifierade och patenterade dataraderingslösningen.

Inkluderar avancerade funktioner såsom:

Patenterad solid state drive (SSD) radering (Patent No. 9286231).Raderar data permanent från flera Hårddiskar/Ssd-enheter simultaneouslyAutomates hårddisken torka processen för att ta bort system-BIOS gratis locksLocal och avlägsna deploymentRAID nedmontering och passera throughIdentifies falska positiva under interna dataradering processesProvides digitalt signerat certifikat som bevis för säker radering för auditingCompliant med statliga, federala och internationella uppgifter sekretess lagar och riktlinjer, inklusive ISO 27001 och ISO 27040

Pris: $18.46 per radering | Mer info/ladda ner

Blancco Mobile Device Suddgummi

Blancco Mobile Device Eraser

Blancco mobile och telefonen torka programvara tillåter organisationer, mobila tjänsteleverantörer och återförsäljare för att permanent radera alla data från smartphones och tabletter som körs på iOS, Android, Windows Phone och BlackBerry-operativsystem.

Säkert våtservetter iOS, Android, Windows Phone och BlackBerry är verksamma systemsQuickly raderar data på upp till 50 mobila enheter samtidigt väljer Automatiskt den snabbaste och mest effektiva dataradering metod
Innehåller digitalt signerade intyg och bevis för dataradering för en verifieringskedja för ändamål som överensstämmer med statliga, federala och internationella uppgifter sekretess lagar och riktlinjer, inklusive ISO 27001 och ISO 27040

Pris: $13.52 per radering | Mer info/ladda ner

Wiebetech att Köra eRazer Ultra

Wiebetech's Drive eRazer Ultra

Den WiebeTech Bilresa eRazer Ultra är en fristående enhet som helt och rengör snabbt hårddiskar. Bara att ansluta en enhet till Enhet eRazer Ultra, och det kommer att sanera köra snabbare än att använda programvaran, och utan att binda upp din dator.

Enheten eRazer Ultra lämnar disken är redo för att säkra återanvändning, och kommer med ett dussin olika förinställda radera förfaranden, inklusive förenta staternas Department of Defense graderade metoder för data torka.

Ytterligare funktioner:

Enkel installation och drift med LCD-skärm och meny buttonsUSB port för att köra förhandsgranska och radering confirmationSerial etikettskrivare connectorRugged aluminium construction3 år warrantyFree USA-baserade kundsupport

Pris: $249 | Mer info

ProtectStar Data Shredder

ProtectStar Data Shredder

Jag gillar ProtectStar Data Shredder programvara, eftersom det fungerar över hela linjen — Windows, Mac, iOS, Android, även Apple TV.

Detta verktyg uppfyller och överträffar regering, militär och industri standarder för permanent radering av digital information och raderar alla befintliga data upp till top-secret säkerhetsnivå data.

Pris: Beror på version och plattform | Mer info/ladda ner

Kryptera hela disken

Encrypt the whole drive

Ett av de enklaste — och definitivt det billigaste — sätt att radera data på en enhet för att kryptera hela disken med en komplex lösenfras. Du kan använda inbyggda verktyg som BitLocker på Windows-eller FileVault på macOS, eller en tredje part verktyg som VeraCrypt. Kryptera disken med en stark kasta-bort-lösenord och du är klar.

Ingen lösenfras, inga uppgifter.

Sedan kan du formatera enheten, som pekar på att det bör vara sterila och redo att acceptera en reload av data.

Pris: Gratis | Mer info/ladda ner

Radera med hjälp av tillverkaren verktyg

Erase using manufacturer utilities

Ett annat sätt att radera Ssd-enheter är att använda tillverkaren verktyg. Här är några länkar för att komma igång.

Intel ssd ToolboxCorsair SSD ToolboxSanDisk SSD ToolboxSamsung Trollkarl SoftwareOCZ Verktygslåda

Pris: Gratis

Se också:

Hur man kan snabba upp din gamla trötta MacHow mycket kostar 1,5 TB RAM kostnad?Vad skulle Steve Jobs tänka på dagens Apple?’Budget ” MacBook Pro uppdatera incomingiOS 13 faktiskt kommer att spara dig moneyTop 10 iPhone tips om sekretess och säkerhet bör du kontrollera todayApple: iPhone batterier slits ut för snabbt, och iOS 13 kommer att erbjuda en möjlig solutionBuilding en $75.000 Windows 10 arbetsstation

Relaterade Ämnen:

Hårdvara

Säkerhet-TV

Hantering Av Data

CXO

Datacenter