Raspberry Pi 4 Modell B och Raspbian Buster: Hur du ställer in din styrelse

0
17

Att vända en Hallon Pi dator till en air station med några add-ons
Pimoroni är Enviro+ Raspberry Pi hat kan du börja att mäta kvaliteten på luften runt ditt hem.

Innan dykning i mina händer-på dialog, här är ett par länkar som innehåller intressant och nyttig information om nya Raspberry Pi 4 och Raspbian Buster operativsystem:

Eben Upton ‘ s blogginlägg meddelar Raspberry Pi 4Simon Long0s blogginlägg meddelar Raspbian BusterRaspberry Pi Foundation är propoganda sida för Pi 4

Från dessa tre referenser som du bör kunna hitta alla de tekniska och kommersiella uppgifter om Raspberry Pi 4. Raspberry Pi 4 Starter Kit som jag beställde anlände torsdag eftermiddag, som utlovat. Innehållet är ganska grundläggande, men tillräckligt för att åtminstone komma igång:

pistarter.jpg

Raspberry Pi 4 Starter Kit.

Bild: Pi-Butik.ch

Raspberry Pi 4 Modell B, med 2 gb memory15W USB-C effekt supplyRaspberry Pi 4 Case16MB micro-USB klass 10 SD-kort, laddad med NOOBS programvara

microhdmi.jpg

Micro-HDMI till HDMI-Adapter,

Den uppenbara underlåtenhet här är någon form av mikro-HDMI-kabel eller adapter. Det finns fortfarande inga sådana kablar i lager på Pi-Butik (vilket antagligen förklarar varför det var inte något som ingår i detta startpaket), så jag hade också beställt en adapter.

Det är en begränsning när du använder micro-HDMI-adapter, som kanske inte är uppenbart från att bara titta på dessa bilder. Eftersom de två micro-HDMI-kontakterna är relativt nära varandra på tavlan, det är inte möjligt att använda två adaptrar sida vid sida – det är bara inte tillräckligt med utrymme för HDMI-huvuden av dem båda.

Annars ser allt mycket bra ut. Allt passar ihop fint – det tycks mig som om Pi 4 styrelsen är lite mer ordentligt i fall än tidigare generationer, så du måste vara försiktig så att monteringshålen i styrelsens säte ordentligt på pinnar i fallet.

Micro-SD kort i satsen är förladdad med NOOBS. För dem som inte är bekant med lastning/installation av Raspbian, NOOBS är i grunden ett sätt för spridning av Raspbian på en speciellt formaterad/partitionerad SD-kortet så att det är enkelt att lägga till andra operativsystem vid sidan av det. Det är ingen skillnad i Raspbian sig mellan NOOBS distribution och Raspbian-endast distribution. NOOBS kortet innehåller även LibreElec, som är en avskalad version av Linux med Kodi media center-programvara installerad.

Den ner sidan av NOOBS distribution är att den startar mycket mer långsamt än en Raspbian-endast installation. Det ser ut runt för att se vilka andra operativsystem som är installerade, och det fördröjer en bit för att ge dig tid att avbryta uppstartsprocessen så att du kan lägga till eller ta bort andra operativsystem. Jag behöver inte köra något annat än Raspbian på de flesta av min Pi-system, så jag behöver inte använda SD-kort i NOOBS format något mer.

Ett sätt att få Raspbian-endast installeras är att gå till Raspberry Pi Nedladdningar sidan och få en av Raspbian bilder. Det finns tre att välja mellan:

Raspbian Buster Lite: En minimal endast text (CLI) version.
Raspbian Buster med Skrivbord: Innehåller Raspbian Pixel grafiska skrivbordet
Raspbian Buster med Skrivbordet och Rekommenderade Program: Innehåller Pixel skrivbordet och några ytterligare större programpaket.

Om du inte har någon särskild anledning att göra något annat, är det bästa valet här är nog Raspbian+Pixel bild (den i mitten). Om du vill ha/behöver den endast text, bild kommer du definitivt att veta det, samtidigt som en av de största och viktigaste delarna av Raspbian+Pixel+Fler bild är Wolfram/Mathematica programvara, och som inte är redo för den här versionen av Raspbian ännu, så det är ändå inte där. Som Simon säger i inlägget länkade ovan, när Mathematica är klar kommer det att offentliggöras och finnas tillgänglig för enkel nedladdning och installation.

Raspbian+Pixel bild är drygt 1GB i storlek (expanderar till ca 3,8 GB), medan Raspbian+Pixel+Mer bilden är strax under 2 GB (expanderar till ca 5,3 GB). För någon av dem, när du har laddat ner den bild du behöver för att packa upp zip-filen och kopiera den till ett micro-SD-kort. Även om den endast text, bild kanske passar fortfarande på ett 4 gb-kort (jag har inte provat på ett tag), det GRAFISKA bilder som kräver minst ett 8GB kort. Om du har ett Linux-system finns för att göra detta, allt-i-ett-kommando är detta:

packa upp -p 2019-06-20-raspbian-buster.zip | dd bs=4M of=/dev/sdX iflag=fullblock oflag=direkt status=framsteg

Ersätt /dev/sdX i detta kommando med den enhet namn på ditt SD-kort.

Om du inte har ett Linux-system finns tillgängliga, Raspbian Installation Guide innehåller instruktioner för Windows och MacOS.

Du kan sedan lägga micro-SD kort i Raspberry Pi 4 och starta upp!

Under den första boot-root-filsystem kommer att utökas för att fylla den med ledigt utrymme på SD-kortet, och Pi kommer då att automatiskt starta om. Allt detta sker utan att du behöver göra något. Under uppstartssekvensen du kommer att få din första titt på hur mycket snabbare Pi 4 än tidigare modeller, till exempel Pixel skrivbordet start-skärmen, som används för att vara synlig för ganska lång tid, under uppstart, blinkar förbi så snabbt att om du blinkar du kan missa det (bokstavligen). Hela stöveln processen tar mindre än en minut, och du kommer då ha den (nya) Raspbian Pixel skrivbordet:

2019-07-12-095513-1680x1050-scrot.png

Raspbian Buster Pixel Skrivbordet

Bild: J. A. Watson

Wow, är det bra – och snabbt!

welcome.png

Bild: J. A. Watson

Den “Välkommen till Raspbian” fönster kommer att vara i mitten på skärmen, där du ska klicka på “Nästa” för att starta den första-boot konfiguration processen. Tänk på att om du inte använder en US-Ascii-tangentbord, det har inte varit konfigurerad ännu så de nycklar som inte kommer att producera vad du förväntar dig. Du kan omväg här, ignorera Välkommen fönster, och gå till Pixel-menyn (klicka på hallon överst till vänster på skärmen), sedan Inställningar, sedan Raspberry Pi Konfiguration och på fliken Språk att välja rätt layout.

country.png

Bild: J. A. Watson

När du klickar på Nästa på välkomstskärmen, du kommer att få Landet fönstret för val. Detta sätter för plats, språk och tidszon för det installerade systemet och plats kommer också att avgöra wi-fi trådlöst Lan egenskaper. Igen, det gör det inte konfigurera tangentbordet.

password.png

Bild: J. A. Watson

När detta är gjort, klicka på Nästa igen för att gå vidare till nästa inställningsskärm.

Lösenordet för skärmen är så enkelt som det ser ut – bara ange lösenordet två gånger (för bekräftelse) och klicka på Nästa.

networks.png

Bild: J. A. Watson

Nästa skärm kan du välja ett trådlöst nätverk, om det nätverk som du väljer kräver ett lösenord, kommer du att bli tillfrågad om det. Naturligtvis kan du hoppa över detta steg, och att konfigurera ett trådlöst nätverk senare om du vill. Om du har en trådbunden nätverksanslutning tillgängliga, skulle det vara en bra idé att använda det för tillfället, samtidigt som du får via programuppdatering.

error.png

Bild: J. A. Watson

När nätverket har konfigurerats, kommer installationen att gå vidare i Raspbian uppdateringsprocessen. Tyvärr vid denna tidpunkt är det kör in i ett problem som egentligen är en oväntad bieffekt av det faktum att Raspbian Buster släpptes innan den slutliga utgåvan av Debian Buster, som är baserad på.

När en Debian-utgåvan ändras från “test” till “stable”, som Buster gjorde bara några av förvaret namn förändring. Eftersom detta Raspbian släppa byggdes innan ändringen skedde, det har fortfarande den gamla namn på plats, så när den finner att ändra det är inte nöjd. Det finns inget du kan göra åt det på denna punkt, klicka bara på “OK” och låt fönstret försvinner. Jag ska visa dig hur man löser detta problem på bara en minut.

apt.png

Bild: J. A. Watson

Efter att felmeddelandet är borta, kommer du få ett fönster som säger Raspbian är uppdaterad (det är naturligtvis inte), och du tillfrågas om du vill starta om. Klicka på “Senare” i det här fönstret, så den första kör konfiguration kommer att vara slutfört. Då starta ett terminalfönster (klicka på terminal-ikonen i menyraden), och kör “sudo apt uppdatera”.

Det är viktigt att använd “apt” kommandot här, inte “apt-uppdatering”, eftersom apt erkänner förvaret att förändras, och du tillfrågas om du vill godkänna det nya arkivet information, medan apt-get bara klagar på problemet och utgångar, ganska mycket som den första loppet gjorde processen. Det finns andra sätt att åtgärda det här problemet, men detta är det enklaste sättet som jag känner till.

Efter att ha accepterat förändringen från apt, att följa med “sudo apt dist-upgrade för att ladda ner och installera den senaste Raspbian uppdateringar. När detta är gjort har du faktiskt klar med allt som skulle göras i den första processen, så nu är du verkligen redo att starta.

SE: Hur man bygger en framgångsrik utvecklare karriär (gratis PDF)

Vid denna punkt Raspberry Pi 4 är ansluten, konfigurerad och körs senaste Raspbian release, med alla de senaste uppdateringarna. Jag kommer att arbeta med det under helgen, och försöka få några bättre idéer om vad som är bra (och kanske inte så bra) om det, och skriva mer. Ha det så kul!

P. S. En sista snabb anteckning, eftersom jag redan kommit över en sak i det “inte så bra” (mycket irriterande) kategori. Det verkar som om jag lämnar Pi 4 sitter sysslolös för lite tid, det första som går in i tv-saver mode, där konsolen är ordet, och du kan fortsätta arbeta genom att bara flytta musen eller trycka på tangentbordet.

Men det du lämnar den orörd ett tag till (som jag inte har en klar uppfattning om hur lång tid ännu), det verkar som att gå in i ett slags vänteläge/viloläge på/vad-läge som jag inte har möjlighet att väcka det. Power-cykling verkar vara den enda lösningen – och det är definitivt inte bra…

Utvecklare

Python vs R och största löner: Topp data science jobb trender

Hur Salesforce fick sitt developer conference, medan Microsoft, Apple, Facebook och Google har förlorat sin väg

Windows 10 problem? Feedback Hub nu visar liknande fel andra har funnit

Hur en före detta Apple leda planer på att göra utvecklare nyckeln till säkerhetslösningar (TechRepublic)

Ny Raspberry Pi tillägg: Nu kan du övervaka luftföroreningar inomhus och ute

Så startar du en framgångsrik utvecklare karriär (Tech Pro Forskning)

Relaterade Ämnen:

Linux

St

Servrar

Förvaring

Nätverk

Datacenter