Hoe de bestelling van Joe Biden slecht nieuws kan zijn voor TikTok

0
21

Afgelopen zomer castte voormalig president Trump TikTok als de mascotte voor de groeiende bezorgdheid van de VS over China, toen hij een reeks uitvoerende bevelen tekende om het populaire korte videoplatform uit app-winkels te wissen. Het veroorzaakte een golf van rechtszaken waardoor de bevelen niet van kracht werden, maar liet de deur open voor een toekomstige regering om serieuzere actie te ondernemen.

Dat is wat president Joe Biden woensdag deed toen hij zijn eigen bevel ondertekende om deze verboden uit het Trump-tijdperk in te trekken en het proces begon om nieuwe regels vast te stellen voor software die aan de Chinese overheid is gebonden. Het bevel van Biden schiep een nieuw kader voor het identificeren van de werkelijke nationale veiligheidsrisico's van deze apps – een schril contrast met de chaos die werd veroorzaakt door de individuele verboden van Trump.

WAT HET BETEKENT

De afgelopen dagen heeft de regering-Biden de actie tegen China opgevoerd. Het Witte Huis is gevoelig voor het feit dat het zacht lijkt op het Chinese beleid in vergelijking met Trump, en actie tegen de Amerikaanse tegenstander heeft brede steun gekregen van twee partijen.

Maar in sommige opzichten zou de Biden-bestelling een grotere bedreiging kunnen vormen voor TikTok en andere apps met vermeende banden met de Chinese overheid. In tegenstelling tot de ingrijpende verboden van Trump, creëert het Biden-bevel een systeem voor het evalueren van een hele reeks apps in buitenlandse handen en het aanbevelen van intensievere actie. De verboden uit het Trump-tijdperk hebben geen stand gehouden vanwege aanhoudende gerechtelijke uitdagingen, maar dit nieuwe proces zou nieuw bewijs kunnen leveren om toekomstige verboden gemakkelijker van kracht te laten worden.

“Dit is het Witte Huis dat met een slimme oplossing probeert te komen”

“Dit is het Witte Huis dat met een slimme oplossing probeert te komen die volgens hen beter verdedigbaar is in de rechtszaal,” Jason Waite, leider van Alston en Bird's International Trade and Regulatory Group gezegd. “Het stelt hen nog steeds in staat om de actie te ondernemen, de ultieme actie, als ze dat willen.”

Het Biden-bevel heeft geen betrekking op acties of onderzoeken die gaande zijn bij de Committee on Foreign Investment in de Verenigde Staten of CFIUS. De bans van Trump leidden vorig jaar tot een biedingsoorlog tussen grote technologiebedrijven zoals Microsoft en Oracle om het belang van Bytedance (de eigenaar van TikTok) in het bedrijf over te nemen en de app in de VS live te houden. Een nieuw systeem bij het ministerie van Handel zou CFIUS en Bytedance ertoe kunnen aanzetten om sneller tot een desinvesteringsovereenkomst te komen voordat de regering tot haar eigen conclusies komt.

“De [Trump] TikTok- en WeChat-bestellingen dienden als hefboom om hen ertoe te brengen de CFIUS-beoordeling te voltooien,” zei Waite. “In sommige opzichten handhaaft dit die hefboomwerking en je zou kunnen beweren dat het deze behoudt of herstelt omdat de andere bevelen in de rechtbanken in de problemen waren gekomen.”

Alle ogen zullen gericht zijn op het ministerie van Handel in de komende maanden – maar minister van Handel Gina Raimondo heeft grotendeels vermeden commentaar te geven op wat ze aan TikTok zou kunnen doen. In april zei Raimondo dat ze agressieve actie zou ondernemen tegen China, maar ze richtte zich niet rechtstreeks tot specifieke bedrijven zoals TikTok en WeChat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here