Los het VeraCrypt “Automatic Repair”-probleem op Windows op

0
55

door Martin Brinkmann op 14 juli 2021 in Windows tips – Geen reacties

VeraCrypt is een populaire open source versleutelingstool die kan worden gebruikt om bestanden te versleutelen, versleutelde containers te maken, volledige harde schijven en partities te versleutelen, en zelfs de systeempartitie. Versleuteling van de systeempartitie voegt een bootloader toe aan het systeem die VeraCrypt laadt bij het opstarten van het systeem. U voert het wachtwoord in en indien geconfigureerd de PIM, en het systeem start op als de authenticatie correct is.

Windows kan de installatie verstoren, omdat het een eigen bootloader aan het systeem kan toevoegen die vervolgens door het apparaat wordt gebruikt in plaats van de VeraCrypt-bootloader; dit is een probleem als de systeempartitie is versleuteld. De bootloader van Windows kan geen bestanden vinden en laadt reparatie-opties als gevolg.

Reparaties zijn niet succesvol omdat er geen gegevens kunnen worden gelezen en u krijgt de automatische reparatiemelding “Automatic Repair kon uw pc niet repareren”. Opnieuw opstarten lost het probleem niet op omdat het systeem vastzit in de bootloop. Hetzelfde proces gebeurt keer op keer.

Advies: stel een wachtwoord in de UEFI-interface in om het automatisch wijzigen van opstartinformatie op Windows-apparaten te voorkomen. Windows kan de gegevens niet meer manipuleren als je eenmaal een wachtwoord hebt ingesteld, zodat het probleem zich niet opnieuw voordoet.

Mogelijk hebt u opties om het probleem tijdelijk te omzeilen. Als het moederbord opties bevat om de bootloader te selecteren, kun je deze gebruiken om de VeraCrypt-bootloader te kiezen; dit is echter niet voor alle systemen het geval. U kunt ook Geavanceerde opties > Gebruik een apparaat > Veracrypt Bootloader in de Automatic Repair-interface om het systeem opnieuw te starten met de juiste bootloader. Typ uw wachtwoord en PIM en het systeem zou normaal moeten opstarten.

Het probleem met automatisch herstellen herstellen

windows bootloader manage

< p>U kunt het probleem mogelijk oplossen. Kortom, wat u moet doen, is het systeem “vertellen” om de VeraCrypt Bootloader te gebruiken bij het opstarten van het systeem. Een programma als Bootice kan je daarbij helpen. Het is een gratis programma dat UEFI-opstartgegevens weergeeft en je een aantal opties geeft als het erop aankomt.

Download het programma van deze site en pak het uit nadat je dit hebt gedaan. Start de applicatie, sta de hoogte toe en ga dan naar UEFI > Bewerk opstartitems.

Het enige wat u hoeft te doen is de VeraCrypt Bootloader naar boven te verplaatsen. Selecteer het bootloader-item en gebruik de knop “omhoog” om het daarheen te verplaatsen. Laat alles zoals het is en selecteer sluiten. Sluit de applicatie af en start Windows opnieuw.

Als alles werkte, zou je de VeraCrypt-wachtwoordprompt moeten zien bij het opstarten. De bootmanager wordt vanaf dat moment weer gebruikt. Houd er rekening mee dat je misschien nog steeds een wachtwoord wilt instellen om te voorkomen dat je in de toekomst opnieuw in hetzelfde probleem terechtkomt.