Amazon och eBay är nästa i raden för ACCC: s digitala plattformsangrepp

0
7

 Asha Barbaschow

Av Asha Barbaschow | 22 juli 2021 – 01:29 GMT (02:29 BST) | Ämne: Socialt företag

 amazon.png

Skärmdump: Asha Barbaschow/ZDNet

Online-marknadsplatser som är verksamma i Australien som eBay, Amazon, Catch.com.au och Kogan är de senaste företagen som faller under Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) mikroskop , med vakthunden bekymrad över potentiell konkurrens och konsumentfrågor inom detta utrymme.

Efter att ha meddelat i augusti att det skulle gå denna rutt som en del av sin digitala plattformstjänstförfrågan, släppte ACCC på torsdag ett nytt utfärdandepapper [PDF] som hoppas kunna samla information om onlinemarknadsplatser innan de förbereder en rapport för kassören i mars 2022.

“Medan allmänna marknadsplatser på nätet ger fördelar för säljare och konsumenter, har ACCC uttryckt oro över genomförandet av vissa marknadsplatser och risken för skada för både säljare och konsumenter”, heter det. “Dessa inkluderar farhågor rörande visning av säljarvaror och aktuella betalningar för säljare. Och för konsumenter, nivån på stöd som tillhandahålls av marknadsplatser när tvister uppstår, liksom frågor om varukvalitet.”

ACCC sa det är också medvetet om potentiella framtida risker som onlinemarknadsplatser medför “på grund av deras förmåga att utföra en portvaktroll, vilket gör det möjligt för dem att utöva en viss marknadsstyrka och utvinna ökande värde från säljare och konsumenter, vilket kan öka priserna.”

Se även: Kogan bötföll 350 000 AU $ för att erbjuda “rabatter” på produkter med höga priser

Specifikt vill vakthunden förstå de potentiella konkurrens- och konsumentskyddsfrågorna från säljare, konsumenter och alla andra som anser sig vara relevanta för utredningen.

Bekymrad över Amazons konkurrenspress, frågar ACCC för feedback om i vilken utsträckning onlinemarknadsplatser konkurrerar med tredjepartssäljare som säljer direkt från sina egna onlinebutiker.

Det frågar också om konkurrens, eller potentiell konkurrens, i utbudet av onlinemarknadstjänster har påverkats av förvärv av tekniska plattformar och företag, inklusive nystartade företag, förvärv eller utveckling av ny teknik och expansion till Australien för internationella företag. p>

ACCC kommer också att överväga i vilken utsträckning försäljning av tegel och murbruk, onlineförsäljning direkt från en återförsäljares webbplats, jämförelsetjänster eller remisstjänster och rubriker konkurrenskraftigt begränsar allmänna marknadsplatser för onlinehandel.Avrundning av sina 37 frågor är ACCC angelägen om att utforska den ökade insamlingen och användningen av konsumentdata och den mer exakta inriktning av konsumenter som möjliggörs av denna insamling.

“Insamling och användning av data som är associerade med konsumenter (inklusive data från både marknadsplatsen och andra källor) kan gynna säljare och allmänna onlinemarknadsplatser genom att låta dem skräddarsy erbjudanden till konsumenten, så att konsumenterna kan se produkter som kan vara mer relevanta för emellertid ökar det också risken för skada för konsumenter från uteslutande inriktning (dvs. företag som medvetet inte visar annonser till de konsumenterna eller ett segment som konsumenten tillhör), utnyttjande och prisdiskriminering, säger tidningen.

“Dessutom är ACCC medveten om farhågor i andra länder om vissa digitala plattformar som använder data som samlats in från tredje parts säljare för att främja sina egna produkter till potentiell nackdel för konkurrenter.”

ACCC söker därför information om mängden och typen av data som samlas in under en konsuments användning av dessa plattformar, inklusive vem som har tillgång till den informationen och graden av öppenhet som konsumenten tillhandahåller om hur marknadsplatser och/eller tredjepartssäljare använd dessa uppgifter.

För 2020 rapporterade eBay Australia 6,5 ​​miljarder US-dollar i bruttoomsättning, Amazon rapporterade 2,6 miljarder dollar, Kogan med bara blyg 1,1 miljarder dollar och Catch genererade 610 miljoner dollar.

ACCC accepterar bidrag fram till den 19 augusti 2021.

MER ACCC VS-TEKNIK

Google tillbaka i ACCC: s hårkors, men den här gången under sken av en “ad tech” -fråga ACCC vill att användare ska kunna ersätta iOS- och Android-standardappar. dras till domstol av ACCC över bedrägliga anklagelser om VPN-uppförande Facebook säger att ACCCs ad tech-sond gör ett antal felaktiga antagandenAustralien lämnar den digitala jätten bryta upp arbetet i USA: s händer

Relaterade ämnen:

Amazon Collaboration CXO Tech Industry Digital Transformation Smart Office  Asha Barbaschow

Av Asha Barbaschow | 22 juli 2021 – 01:29 GMT (02:29 BST) | Ämne: Socialt företagande

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here