Smartphones: Apple wint op Samsung, maar totale verkoop daalt door tekorten aan componenten

0
16

Liam Tung

Door Liam Tung | 24 november 2021 | Onderwerp: Smartphones

De wereldwijde verkoop van smartphones aan consumenten daalde in het derde kwartaal van 2021 met 6,8% op jaarbasis als gevolg van aanhoudende tekorten aan componenten.

Volgens tech-analist Gartner daalde de wereldwijde verkoop van smartphones – in tegenstelling tot verzendingen – van 366,27 miljoen in Q3 2020 tot 342,29 miljoen in het huidige kwartaal.

Samsung leidde het derde kwartaal van 2021 met 69 miljoen eenheden, een daling van 81 miljoen eenheden een jaar geleden, terwijl de iPhone-verkoop van Apple steeg van 40,5 miljoen in het laatste derde kwartaal naar 48,5 miljoen eenheden in het derde kwartaal van 2021.     

Het is niet verrassend dat de belangrijkste reden voor de omzetdaling het gevolg was van tekorten aan componenten in de hele sector, die een lagere voorraad en vertraagde producten veroorzaakten.

“Het huidige tekort aan componenten, zoals geïntegreerde schakelingen voor radiofrequentie en energiebeheer, vertraagde de wereldwijde productie van smartphones. Dit verstoorde het evenwicht tussen vraag en aanbod en eindgebruikers werden belast met beperkte keuzes op het verkooppunt”, aldus Gartner.

Apple is niet immuun voor de tekorten en vorige maand zou de iPhone 13-productie naar verluidt met meer dan 10% zijn verlaagd omdat Broadcom en Texas Instruments niet genoeg chips kunnen leveren. Verzendschattingen voor iPhone 13 geven momenteel een levertijd van twee tot drie weken aan.

Apple-chef Tim Cook zei dat de omzet over het vierde kwartaal van het bedrijf met $ 6 miljard hoger zou zijn geweest als er geen chiptekorten en beperkingen in de toeleveringsketen waren geweest. Maar volgens Gartner waren de tekorten aan componenten slechter voor low-end smartphones dan voor premium telefoons.

“Ondanks de sterke vraag van de consument daalde de verkoop van smartphones als gevolg van vertraagde productlanceringen, een langer leveringsschema en onvoldoende voorraad bij het kanaal”, zegt Anshul Gupta, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner.

“Aanbodbeperkingen hadden veel meer invloed op het productieschema van basis- en utility-smartphones dan premium-smartphones.”

Ondanks de dalende verkopen van Samsung, denkt Gartner dat zijn premium opvouwbare telefoons Galaxy Z Fold 3 en Galaxy Z Flip 3 goed verkochten.

De top 5 leveranciers volgens verkoop waren Samsung, Apple, Xiaomi, Vivo en Oppo.

Apple heroverde de nummer twee positie in de verkoop aan eindgebruikers en Xiaomi ging terug naar nummer drie. Samsung behield zijn algemene voorsprong in de verkoop van smartphones, hoewel het marktaandeel jaar-op-jaar met 1,9% daalde. Chinese smartphoneleveranciers Xiaomi, Vivo en OPPO hebben hun marktaandeel vergroot.

Vivo was het snelst groeiende merk met een omzetstijging van 20,9% door 13 nieuwe smartphones in het derde kwartaal van 2021 en een grotere focus op Europa en het Midden-Oosten Oosten.

Natuurlijk is de smartphone-industrie niet de enige die te maken heeft met een tekort aan componenten, wat ook van invloed is op alles, van de levering van gameconsoles tot de auto-industrie.

q3-2021-smartphones.png

Gartner

iPhone | iOS | Mobiliteit | Hardware | Beoordelingen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here