Demokraternas plan för att öka “trädets eget kapital” är faktiskt en bra idé

0
17

Träd har blivit en omtvistad del av demokraternas Build Back Better Act, budgetförsoningsförslaget som omfattar omfattande sociala och miljömässiga program. Republikanerna från kongressen har lagt beslag på 3 miljarder dollar i den föreslagna sedeln på nästan 2 biljoner dollar som öronmärkts för plantering av träd, med fokus på att öka “trädrättvisa” – trots att detta är en strategi som experter säger kan minska hälsoskillnaderna i städer.

Medan motståndarna har kallat bestämmelserna om trädequity en indikator på demokraternas “vårdslösa utgiftsspree” och ett “slöseri [av] ännu mer skattebetalare”, i verkligheten är skillnader i trädtäckning mellan amerikanska städer ett enormt problem som påverkar värmeexponering, luftkvalitet och mer, med allvarliga konsekvenser för människors hälsa. Denna orättvisa bygger faktiskt på ett arv av segregering, förorening och avinvestering i färgade samhällen. Att plantera träd på rätt ställen kan vara ett steg mot att bota några av dessa orättvisor.

“Vi berövar samhällen”

“Vi berövar samhällen som behöver och är beroende av dessa träd för att hjälpa dem leva en god livskvalitet”, säger Charity Nyelele, en postdoktor vid Institutionen för geosystemvetenskap vid University of California, Irvine.

Områden där en majoritet av invånarna är färgade har i genomsnitt 33 procent mindre trädkronor än majoriteten av vita stadsdelar, enligt data från Tree Equity Score, ett initiativ som backas upp av den ideella American Forests. Färgade amerikaner är mer benägna att bo på “urbana värmeöar”, platser som fångar värme eftersom det finns mycket mer betong och asfalt än träd och grönska.

Det är ingen tillfällighet. Urbana värmeöar överlappar också kartor över rödkantade stadsdelar, platser där svarta amerikaner tvingats flytta till sedan 1930-talet på grund av diskriminerande bostadspolicyer som nekade dem bostadslån och försäkringar. Nu når dessa kvarter temperaturer upp till 7 grader Celsius varmare än närliggande kvarter utan röd linje, enligt forskning som publicerades förra året.

En lösning för att kyla ner urbana värmeöar är att plantera fler träd. Träd ger inte bara skugga, de sänker också temperaturerna när vatten avdunstar från deras löv (en avkylningsprocess som kallas evapotranspiration som liknar människor som svettas). En studie i Phoenix fann att träd var ännu effektivare för att hjälpa stadsdelar att slappna av under dagtid än andra värmereducerande strategier, som att måla tak och gator vita för att reflektera solens strålning.

En livräddande tjänst

Det är en livräddande tjänst. Extrem hetta har dödat fler människor än någon annan väderrelaterad katastrof i USA under de senaste trettio åren. Dödsfallen är ofta koncentrerade till de mest utsatta samhällena. I New York City, till exempel, har extrem värme dödat ett oproportionerligt stort antal svarta invånare. Värmeböljor blir bara farligare på grund av klimatkrisen.

“De flesta tror bara att det handlar om försköning eller estetik, bara plantera träd för att de är vackra och vackra att titta på”, säger Nyelele. “Men så är inte fallet. Det handlar om fördelarna som vi kan dra.”

Det finns andra fördelar med att ha fler träd i stadsdelar. Träd kan faktiskt hjälpa till att städa upp luftföroreningar, vilket är ett annat vanligt problem i stadsdelar utan mycket grönområden. Och de kan minska gatuöversvämningar eftersom deras rötter och jorden de växer i absorberar vatten, i motsats till ogenomträngliga ytor som asfalt.

Lustigt nog har republikaner attackerat Build Back Better Act och dess trädbestämmelser även om de faktiskt har varit ett fan av trädplantering som en strategi för att tackla klimatförändringarna. Förra året åtog sig tidigare president Trump till och med USA att gå med i ett initiativ för att plantera en biljon träd runt om i världen. Även om det initiativet har fått betydande kritik från forskare, är friska skogar viktiga kolsänkor, eftersom träd fångar och lagrar koldioxid som värmer planeten.

“Det finns också fördelar som du inte riktigt kan som du inte kan mäta”, säger Ariane Middel, biträdande professor vid Arizona State University som fokuserar på urban klimatvetenskap. “Bara att vara i naturen har fördelar, totalt sett för människors hälsa. Och de är verkligen svåra att räkna in i siffror.”

Som den ser ut nu innehåller Build Back Better Act 3 miljarder dollar i bidrag till stammar, statliga myndigheter, lokala myndigheter och icke-statliga organisationer för trädplantering. Den prioriterar “projekt som ökar trädets eget kapital”, men detaljer om hur pengarna skulle spenderas är annars knappa. Det finns ytterligare 100 miljoner dollar på notan för Forest Service för att skapa nya urbana skogar.

Även om det skulle bli det enskilt största paketet av klimatpolitik i USA:s historia om det slutligen går igenom i lag, står lagförslaget fortfarande inför en tuff omröstning i den delade senaten efter månader av politiskt gräl< /p>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here