Hvorfor en brødrister fra 1949 stadig er smartere end nogen, der sælges i dag

0
18

Min kollega Tom introducerede dig engang for en moderne brødrister med to tilsyneladende geniale knapper: En til kort at løfte dit brød for at kontrollere dets fremskridt, og en anden til at riste det “lidt mere.” Jeg medgiver respektfuldt, at du slet ikke behøver en knap.

Det skyldes, at Sunbeam-ingeniøren Ludvik J. Koci i 1948 opfandt den perfekte brødrister, hvor den simple handling at placere en skive i en af ​​dens to åbninger ville resultere i et lækkert stykke ristet brød. Ingen knap, ingen håndtag, ingen anden input påkrævet. Drop brød, få toast.

Nogle af jer er uden tvivl allerede kendere, der ved, hvad jeg refererer til: Sunbeam Radiant Toaster, solgt fra 1949 hele vejen gennem slutningen af ​​80'erne. (Det går under mange navne, inklusive T-20A, T-20-B, T20-C, T-35, VT-40, AT-W og endda 20-30-AG.) I 2019 blev YouTube-kanalen Technology Connections forklarede velkendt, hvorfor den antikke Sunbeam Radiant Toaster er bedre end din, og det er måske den smarteste ting, du ser i dag.

Men hvis du ikke har tid lige nu, vil jeg opsummere: Når du stikker et stykke brød ind i denne brødrister, skubber den en række smart designede håndtag ned, der har lige nok spænding til at sænke og hæve to skiver alt sammen. sig selv — og den har en mekanisk termostat indeni, der stopper dit brød med at riste, når det er ristet og klar, IKKE efter noget vilkårligt tidsrum.

Med Sunbeam opvarmer varmen, der udstråler fra selve brødet, en bimetalstrimmel (en af ​​de simpleste slags termostater), som, der er lavet af to forskellige slags metal, der udvider sig med forskellig hastighed, ender med at bøje sig bagud for at afbryde forbindelsen og stoppe strømmen af ​​elektricitet, når skålen er færdig. Og her er den mest geniale del: Når varmetråden krymper, når den afkøles, er det det, der udløser den mekaniske kædereaktion, der løfter dit brød op igen. Her er hvordan Sunbeam beskriver det i brødristerens officielle servicemanual:

Hævning eller sænkning af brødet opnås ved at udnytte energien til ekspansion og sammentrækning af centerelementtråden. Selvfølgelig er denne bevægelse meget lille og måles i tusindedele af en tomme, men mere end tilstrækkelig vognbevægelse opnås ved en simpel kobling, som multiplicerer denne bevægelse cirka 175 gange.

Og den mekanisme bliver ikke bare slidt efter næsten trekvart århundredes brug: Der er en enkelt skrue under krummebakken til at justere trådens spænding, og det alene er nok til at bringe mange aldrende brødristere tilbage til live.

Så ja: drop brød, få toast. Og som Technology Connections påpeger, får du toast, uanset om dit brød er stuetemperatur, nedkølet eller frosset, når du stikker det ind i enheden.

Det gør det også bemærkelsesværdigt svært ved et uheld at brænde dit brød ved at riste det for længe! Kan du huske knappen “Lidt mere” på Toms brødrister? Sunbeam Radiant Toaster gør det blot ved at tabe et ristet stykke brød tilbage i åbningen – den varmer brødet helt tilbage til den temperatur, hvor det brunes, hvilket bruner brødet lidt mere, før det slår termostaten ud igen og lukker sig selv. af.

My Sunbeam T-35. Foto af Sean Hollister/The Verge

På nuværende tidspunkt har du måske gættet, at jeg ikke var tilfreds med at se en YouTube-video – jeg købte min egen fra eBay. Og så købte jeg en anden og en tredje, for det viser sig, at en rumalderartefakt, der producerer lækker mad, netop er den slags vidunderlige samtalestykke, der også giver en vidunderlig gave. (Før jeg gav dem, åbnede jeg dem og udskiftede deres aldrende strømledninger med moderne jordede trebenede, da mange af disse er før selv polariserede stik og ikke er fjernsikre i henhold til moderne standarder for forebyggelse af elektrisk stød.)

Der er gode argumenter for, at Sunbeam Radiant Toaster stadig ikke er perfekt. For det første er der ingen ting at minde dig om, når skålen er færdig – selvom disse 1275- og 1375-watt brødristere er kraftige nok, kan du lige så godt blive ved i det minut eller to, det tager. (Lad din te trække, tag dit smør og konserver.)

Slotsstørrelsen er en begrænsning

Du kommer heller ikke nemt til at riste bagels i disse, da termostaten er rettet mod midten af ​​dit stykke brød. Frosne vafler kommer fantastisk ud, men jeg er nødt til forsigtigt at dele engelske muffins perfekt i to, så de ikke sætter sig fast i guidetrådene. Og selvom skiver af firkantet sandwichbrød sprødes smukt, inklusive den tyndskårne Taiwan-toast fra mit lokale bageri, passer tykke eller aflange brød ikke nødvendigvis. (En bred skive Oroweat Kærnemælk eller Nature's Own Brioche Style kræver måske en hurtig vend-og-ristning for at blive sprød hele vejen.)

Men når det virker, hvilket er det meste af tidspunktet, resultatet er den slags sprøde-på-ydersiden, luftige-og-fugtige-på-indersiden stykke toast, min mor fortæller mig, at hun ikke har fået, siden hun forlod sin egen mors køkken.

Kun de originale T-20-varianter har dette art deco-design. Foto af Sean Hollister/The Verge

Jeg indrømmer, at jeg aldrig har prøvet en Balmuda, brødristerovnen til $300, hvor du tilføjer et stænk vand, så det “låser brødets indre fugt inde, før overfladen får en gyldenbrun finish.” Men jeg er nødt til at spekulere på, om det kan være en mere elegant løsning at hurtigt sprød ydersiden med en dedikeret lodret brødrister i stedet for at bage den en gang til i en miniovn? Jeg ejer en Panasonic FlashXpress, som ofte vinder priser for bedste brødristerovn, og dens perfekt brunede skiver har bestemt ikke den samme smag, som Sunbeam kan give.

Jeg fandt T-20B lidt lettere at arbejde på end T-35 eller en senere Vista-model. Vista havde et par nittede paneler, der var nemme at skrue af her. Foto af Sean Hollister/The Verge

Hvis du selv er på udkig efter en Sunbeam Radiant Toaster, skal du vide, at de ikke alle er helt ens — du kan læse om forskelle her og her – og du skal muligvis betale en del. De går for et gennemsnit på $130 på eBay, med fuldt restaurerede modeller, der henter to til fire gange så meget på auktionen. (Tim's Toasters lover også at gendanne din eksisterende Sunbeam for $250, selvom jeg ikke selv kan stå inde for deres arbejde.)

Er det faktisk meget? Sunbeam T-20 blev angiveligt solgt for over $22,50 helt ny tilbage i 1949. Det er $260 i nutidens penge, hvilket kan være grunden til, at ingen anden virksomhed tilsyneladende har gidet at kopiere dens fuldautomatiske charms.

Denne Thanksgiving tænkte jeg, at jeg ville skåle for den ultimative brødrister. Vi ser måske aldrig dens lignende igen.

1952 Sunbeam brødrister reklame. fra vintageads

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here