Kryptovaluta: Bör Bitcoin-brytning begränsas i Europa? Svenska myndigheter säger ja

0
17

Owen Hughes

Av Owen Hughes | 25 november 2021 | Ämne: Ekonomi

pullution-global-emissions-envinronment-factories.jpg

Efter ett tillslag i Kina har Sverige sett en kraftig ökning av kryptoproduktionen, som utnyttjar sina förnybara energiresurser.

Bild: Dirk Meister/GETTY

Svenska myndigheter har efterlyst ett EU-omfattande förbud mot energikrävande brytning av kryptovalutor, som de säger hotar mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C enligt Parisavtalet från 2015.

I ett öppet brev till Europeiska unionen varnade Erik Thedéen, direktör för Finansinspektionen, och Björn Risinger, direktör för Naturvårdsverket, för att brytningen av kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum har utlöst en ökad energiförbrukning i landet uppgår till “flera hundra procent”.

Denna kryptovalutabrytning drar alltmer på Sveriges förnybara energikällor, som Thedéen och Risinge säger är “bråttom nödvändig för utvecklingen av fossilfritt stål, storskaligt batteritillverkning och elektrifiering av vår transportsektor”, samt andra viktiga tjänster.

SE: Vad är krypto? Företagsstartguiden till kryptovaluta

Kinas senaste tillslag mot kryptovaluta – som inkluderar ett direkt förbud mot all verksamhet som rör utgivning eller handel med virtuella tokens eller driften av kryptovalutabörsverksamheter – har fått producenter att vända sin uppmärksamhet någon annanstans.

Detta inkluderar de nordiska region, där priser och skatter är mer fördelaktiga och det finns ett rikligt utbud av förnybar energi att utnyttja.

“Om vi ​​skulle tillåta omfattande brytning av kryptotillgångar i Sverige finns det en risk att den förnybara energin som finns tillgänglig för oss inte räcker till för att täcka den nödvändiga klimatomställningen som vi behöver göra”, varnar Thedéen och Risinge.

I brevet efterlyses specifikt ett europeiskt förbud mot brytningsmekanismen för kryptovaluta som kallas “bevis på arbete”, vilket innebär att man bidrar med datorbearbetningskraft för att lösa matematiska pussel i nätverket och validera transaktioner i blockkedjan.

På Ethereum-nätverket är de beräkningsinsatser som krävs för att utföra transaktioner kända som “gas”, vars kostnad bestäms av gruvarbetarna i enlighet med utbudet och efterfrågan på nätverket. Ju kraftfullare datorn är, desto mer sannolikt kommer en gruvarbetare att få ett mynt.

Men denna process kräver också en enorm mängd energi. Enligt Thedéen och Risinge uppgår elförbrukningen för Bitcoin-brytning i Sverige nu till 1 Terawatt-timme (TWh) årligen – lika med den el som krävs för att driva 200 000 hushåll.

“Det är för närvarande möjligt att köra en medelstor elbil 1,8 miljoner kilometer med samma energi som det tar att bryta en enda Bitcoin”, säger de. “Detta motsvarar fyrtiofyra varv runt om i världen. Niohundra Bitcoins utvinns varje dag. Detta är inte en rimlig användning av vår förnybara energi.”

SE: Supercomputing kan hjälpa ta itu med blockchains största problem. Så här gör du

Ett antal policyalternativ föreslås av Thedéen och Risinge för att stävja energiintensiv kryptobrytning, inklusive skatter på produktion av kryptovaluta och bättre kommunikation om dess miljöpåverkan. De noterar dock att inget av dessa alternativ vill ta itu med det omedelbara problemet, särskilt “med tanke på den snabba tillväxten och efterfrågan på kryptotillgångar.”

I brevet uppmanas därför EU att införa åtgärder för att stoppa produktion av kryptogruvor som använder energiintensiva metoder, och att lagstiftning ska förhindra att företag som handlar och investerar i kryptotillgångar beskriver sig själva eller deras verksamhet som miljömässigt hållbar.

Även om detta kan leda till att kryptoproducenter flyttar till länder med en vänligare inställning till kryptovalutor men liten eller ingen tillgång till förnybara energikällor, säger Thedéen och Risinge “det är viktigt att Sverige och EU går före och föregår med exempel för att maximera våra chanser att möta Parisavtalet”, och de uppmanar andra globala myndigheter att följa efter.

De tillägger: “Ett förbud mot proof of work gruvmetoden inom EU kan vara ett viktigt första steg i en global utveckling mot en ökad användning av mer energieffektiva kryptobrytningsmetoder.

“Det skulle också innebära att vår förnybara energi används så effektivt som möjligt för att stödja övergången till klimatneutralitet.”

Finans

FBI: Ransomware-grupper som knyter attacker till “betydande finansiella händelser” Den bästa onlinemastern i finans år 2021 Bitcoin-gruvdrift 101: Hur man bygger en kryptomineringsrigg Hur man bygger affärskredit Blockchain | CXO | E-handel | SMB | Teknisk industri | Innovation

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here