Nästan att köpa en kopia av konstitutionen är lätt, men att ge pengarna tillbaka är svårt

0
18

Från och med i torsdags kväll befann sig ConstitutionDAO i besittning av cirka 49,8 miljoner dollar som den inte kunde spendera. Gruppens arrangörer hade bara mandat att spendera de crowdfunded pengarna på en sak – en sällsynt kopia av den amerikanska konstitutionen som de inte lyckades vinna på auktion – så istället för att försöka få samhällets godkännande att använda pengarna mot något annat mål, påbörjade processen med att återföra pengarna till bidragsgivare.

Att returnera så mycket pengar har dock varit en knepig process. Supporters måste manuellt begära återbetalningar, så även en vecka senare sitter fortfarande tiotals miljoner dollar i ConstitutionDAOs fickor. Och eftersom alla pengar samlades in i Ether, och att skicka pengar över Ethereum medför höga transaktionskostnader, har det blivit ett dyrt förslag för bidragsgivare att få tillbaka pengar.

“Folk är nya på det här; det är svårt att förstå.”

Återgångsprocessen har inte varit så rörig som de värsta stunderna har låtit på sig – åtminstone inte ännu. Mer än hälften av de medel som ConstitutionDAO samlade in har sedan dess returnerats, enligt siffror från Andrew Hong, en dataforskare som arbetar i kryptorymden. Närmare 27 miljoner dollar, eller cirka 54 procent av den totala insamlade summan, har skickats tillbaka i eftermiddags. Men det betyder också att det fortfarande finns nära 23 miljoner dollar som sitter och väntar på att få tillbaka.

ConstitutionDAO sa att det inte finns någon tidsgräns för bidragsgivare att få tillbaka sina pengar. Eftersom avkastningen måste begäras manuellt kan den snart upplösta organisationen teoretiskt sett sitta på en stor och annars oanvändbar återbetalningshög under en tid framöver om supportrarna inte vet eller bryr sig om att få sina pengar ut.

ConstitutionDAO-teamet har diskuterat att skapa utbildningsresurser om hur man får återbetalningar, säger Jonah Erlich, en kärnbidragsgivare till ConstitutionDAO som gjorde en guide om hur man donerar pengar. ”Folk är nya på det här; det är svårt att förstå, säger han till The Verge. “Det är inte den ideala situationen.”

Den andra frågan har varit transaktionsavgifter. Alla bidrag gjordes över Ethereum, och Ethereum kräver avgifter – ofta höga sådana – för att överföra valuta (tillsammans med att utföra många andra uppgifter). Det var redan ett hinder när det gällde att samla in pengar för att köpa konstitutionen. Dessa avgifter, kända som gas, krymper inte på ett meningsfullt sätt när någon skickar en liten mängd eter, så donatorer för små dollar fick ofta betala stora summor bara för att skicka sitt bidrag i första hand, enligt Alex Kroeger, en ingenjör i kryptorymden. För att skicka Ether till ett värde av cirka 170 USD till projektet var han tvungen att spendera cirka 50 USD i avgifter.

Medianbidraget var 217 USD, varav det mesta kunde ätas upp av avgifter

Mer än 1 miljon dollar spenderades på gasavgifter totalt för att ge bidrag till ConstitutionDAO, enligt siffror från Kroeger och, separat, av Richard Chen, en generalpartner på kryptovalutainvesteringsföretaget 1confirmation. Erlich uppskattade också att gasavgifterna för bidrag var mellan 800 000 och 1 miljon dollar. Ethereum-systemet ConstitutionDAO förlitade sig på “är inte optimalt för användningsfall med lågt värde för tillfället”, sa Kroeger till The Verge.

Den som vill ha tillbaka sina pengar måste nu betala bensinavgifter igen på återbetalningen, och redan har mer än $200 000 spenderats på det totalt, enligt Kroeger och Chen. Avgifterna kanske inte är ett problem för stora givare – om du får $100 000 tillbaka är $50 en liten summa att betala – men det är inte fallet för de flesta av ConstitutionDAOs bidragsgivare. Medianbidragsgivaren skickade $217. Om den personen skulle spendera 50 USD för att skicka pengarna och ytterligare 50 USD för att få tillbaka dem, skulle de ha förlorat nästan hälften av sina pengar.

Och den uppskattningen kan vara konservativ. En bidragsgivare twittrade att de betalade 70 dollar i bensin för att skicka 200 dollar och sedan spenderade ytterligare 70 dollar för att få tillbaka pengarna. Det betyder att de har tagit 140 $ på vad som borde ha varit en återbetalning på 200 $. För alla som skickade mindre än det nuvarande bensinpriset är det helt enkelt inte värt att få en återbetalning.

Det är en del av det som har gjort den här situationen så komplicerad. Många bidragsgivare hade hoppats att ConstitutionDAO skulle vända sitt fokus och rikta sitt enorma kontosaldo mot ett annat syfte. Arrangörerna flöt en kort stund och lanserade en ny token för dem som är intresserade av att omorganisera kring ett annat mål, vände sedan kursen och tillkännagav slutligen planer på att lägga ner. Det var en besvikelse för många i gruppens Discord-kanal, där bidragsgivare skulle kunna påverka gruppens beslutsfattande. Men organisationen uppnådde aldrig sitt mål att bli en sann DAO – en decentraliserad autonom organisation som skulle ha varit medlemskontrollerad – och arrangörerna tog själva beslutet att sluta och fokusera på återbetalningar.

Resultatet visar både löftet och utmaningarna för DAOs och andra kryptoorienterade grupper. ConstitutionDAO kunde samla in en imponerande summa pengar mycket snabbt under en vecka. Men höga avgifter (för att inte tala om utmaningarna med att sätta upp och köpa in sig i Ethereums ekosystem) gjorde projektet svårt för små givare att bidra till, och organisationens beslut att upplösa visade att det, trots alla löften kring decentralisering, ofta fortfarande finns kvar. en kärngrupp som styr i toppen. Och i slutändan är det de som bidragit minst som kommer att brännas mest.

Ytterligare rapportering av Creighton DeSimone

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here