Meta har en “moralisk skyldighet” att göra sin forskning om mental hälsa transparent, säger forskare

0
69

I ett öppet brev till Mark Zuckerberg som publicerades i måndags uppmanade en grupp akademiker Meta att vara mer transparenta i sin forskning om hur Facebook, Instagram och WhatsApp påverkar barns och ungdomars psykiska hälsa. I brevet uppmanas företaget att tillåta oberoende granskningar av sitt interna arbete, bidra med data till externa forskningsprojekt och inrätta en oberoende vetenskaplig tillsynsgrupp.

“Du och dina organisationer har en etisk och moralisk skyldighet att anpassa din interna forskning om barn och ungdomar till etablerade standarder för bevis inom mentalvårdsvetenskap”, står det i brevet, undertecknat av forskare från universitet runt om i världen.

Det öppna brevet kommer efter att läckor från Facebook avslöjade vissa data från företagets interna forskning, som fann att Instagram var kopplat till ångest och kroppsbildproblem för vissa tonårsflickor. Forskningen som släpps är dock begränsad och förlitade sig på subjektiv information som samlats in genom intervjuer. Även om den här strategin kan ge användbara insikter, kan den inte bevisa att sociala medier orsakade några av de psykiska hälsoresultaten.

Den information som är tillgänglig hittills verkar visa att de studier som Facebook-forskare genomfört inte uppfyller de standarder som akademiska forskare använder för att genomföra försök, sa det nya öppna brevet. Den tillgängliga informationen är inte heller fullständig, noterade författarna – Meta har inte offentliggjort sina forskningsmetoder eller data, så det kan inte granskas av oberoende experter. Författarna uppmanade företaget att tillåta oberoende granskning av tidigare och framtida forskning, vilket skulle innefatta att släppa forskningsmaterial och data.

I brevet uppmanades Meta också att bidra med sina data till pågående oberoende forskningsinsatser om ungdomars psykiska hälsa. Det är en långvarig frustration att stora teknikföretag inte släpper data, vilket gör det utmanande för externa forskare att granska och förstå sina produkter. “Det kommer att vara omöjligt att identifiera och främja mental hälsa under 2000-talet om vi inte kan studera hur unga människor interagerar på nätet”, sa författarna.

Företaget har sannolikt data om plattformsanvändning och annat användarbeteende för att visa hur dess plattformar påverkar eller inte påverkar den mentala hälsan hos barn och tonåringar, sa Kaveri Subrahmanyam, en utvecklingspsykolog vid California State University, Los Angeles, till The Verge detta. falla. “Varför släpper de inte den information de har som visar klicken och annat beteende? Jag tycker att de borde bjuda in forskare som har den expertis och ge dem den informationen och låta dem göra den analysen, sa hon.

Det öppna brevet uppmanade också Meta att etablera ett oberoende vetenskapligt förtroende för att utvärdera eventuella risker för mental hälsa från användningen av plattformar som Facebook och Instagram och att hjälpa till att implementera “verkligen evidensbaserade lösningar för onlinerisker i en världsomspännande skala.” Förtroendet kan likna det befintliga Facebook Oversight Board, som hjälper företaget med beslut om innehållsmoderering.

Intern forskning tillgänglig från Meta vid denna tidpunkt kan inte entydigt säga om eller hur sociala medieplattformar påverkar mental hälsa, men de läckta fynden – tillsammans med annan forskning på sociala medier – ger upphov till tillräckligt många frågor för att motivera ytterligare utredning genom mer rigorös forskning som kan hjälpa till att förstå förhållandet. Att förstå hur livet online påverkar barn och tonåringar är en kritisk fråga, noterar författarna till det öppna brevet. Men hemlighetsmakeriet som Meta hittills har navigerat i forskning med har “något förutsägbart” skapat skepsis från forskarsamhället, som prioriterar transparens, och lämnat andra intressenter (som lagstiftare och föräldrar) berörda, skrev författarna till det öppna brevet. Att ta stegen som författarna beskriver kan hjälpa till att klara upp dessa problem och bidra till en mer komplett bild av mental hälsa online.

“Om de rätta vetenskapliga och etiska verktygen fanns på plats, skulle data som samlats in av Meta kunna informera hur vi förstår digital teknikanvändning och dess inverkan på mental hälsa på ett aldrig tidigare skådat sätt”, står det i brevet .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here