Toyota kommer att bygga en batterifabrik för elbilar för 1,29 miljarder dollar i North Carolina

0
59

Toyota kommer att bygga en batterifabrik för 1,29 miljarder dollar i North Carolina i ett försök att ta del av sin elfordonsförsörjningskedja till USA. Nyheten kommer efter Toyotas tillkännagivande att de kommer att investera cirka 13,6 miljarder dollar i batteriteknik under det kommande decenniet, inklusive en investering på 9 miljarder dollar i produktion, när de försöker elektrifiera sin bilserie.

Toyota planerar att fördela 1,29 miljarder dollar för den nya fabriken under det kommande decenniet, men produktionen vid anläggningen är planerad att påbörjas 2025, säger Chris Reynolds, administrativ chef för Toyota Motor Nordamerika. Under det första året planerar Toyota att producera 1,2 miljoner batteripaket för sin kommande serie av elfordon, sa Reynolds.

Toyota har sagt att det kommer att skapa 1 750 nya jobb

“Denna investering, som jag tror är den hittills största privata kapitalinvesteringen i North Carolinas historia… kommer att skapa minst 1 750 nya jobb och hjälpa oss att utvecklas och lokalisera tillverkningen av bilbatterier”, sa Reynolds under en presskonferens, “vilket kommer att bana väg för batteridrivna elfordon som byggs här i USA.”

Fabriken kommer inte utan dess kostnader för skattebetalarna. Enligt News & Observer, North Carolinas ekonomiska investeringskommitté godkände ett skatteincitamentpaket på 438,7 miljoner dollar för att uppmuntra Toyota att bygga i staten.

Toyotas batterifabrik är den senaste nya anläggningen som planeras när bilföretagen kämpar för att öka produktionen av elbilar. Toyotas första elbil med lång räckvidd, den kompakta SUV BZ4X, förväntas släppas i mitten av 2022.

Ford och den sydkoreanska batteritillverkaren SK Innovation spenderar 11,4 miljarder dollar på flera nya fabriker i Tennessee och Kentucky, medan General Motors planerar fyra nya batterifabriker i USA med partnern LG Chem. I Europa siktar Volkswagen på att ha sex produktionsanläggningar för battericellsproduktion i drift till 2030. Och Tesla är nära att avsluta sin batterifabrik i Berlin, som skulle producera 250 GWh – ungefär motsvarande världens nuvarande produktionskapacitet för battericeller.

Globalt förväntas batteriproduktionen växa från 95,3 GWh 2020 till 410,5 GWh 2024, enligt GlobalData, ett data- och analysföretag.

Nyheterna ställs också mot bakgrund av våldsamt lobbyarbete i Washington, DC, angående framtiden för den federala elbilsskatteavdraget, som för närvarande ger rakningar på 7 500 USD av inköpspriset för en del elektrisk fordon. Kongressdemokrater har föreslagit att krediten ska ökas till 12 500 dollar för köp av elfordon gjorda i USA av fackligt organiserade arbetare, vilket utlöser en motreaktion från icke-fackliga företag som Tesla och Toyota. Den japanska biltillverkaren har visat helsidesannonser i tidningen som anklagar president Joe Biden och demokraterna för att “spela politik med miljön.”

Även om företaget var en tidig ledare inom gas -elhybridbilar med Prius, Toyota uppges ha sett hybrider som ett stopp tills vätebränsleceller blev konkurrenskraftiga. Nu är företaget ikapp med Nissan och har enligt uppgift lobbat för att bromsa USA:s övergång till elfordon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here