Googles Sonos-process undviker kan låta andra telefontillverkare göra vad Pixel inte kan

0
53

Du kanske tror att en Google-telefon skulle vara det bästa valet för att styra dina Google-märkta högtalare, men det är inte nödvändigtvis sant: Googles åtgärder har potentiellt öppnat dörren för andra tillverkare att göra det som Pixel inte lagligen kan göra , skriver Android-experten Mishaal Rahman på Esper.

Förra veckan skrev vi hur “Dina Google-högtalare är på väg att bli lite sämre eftersom Sonos stämde och vann.” Om du använder en Google Pixel är det sant – bland annat kommer du inte att kunna kontrollera volymen för en Google Cast-högtalargrupp med flera zoner. Det beror på att US International Trade Commission beslutade att Google kopierade Sonos teknologi och hotade att blockera import om inte Google implementerade fem specifika mjukvarujusteringar. Ett av Sonos-patenten handlade specifikt om att kontrollera volymen för en högtalargrupp med flera zoner.

Men när Rahman grävde ner sig i Android 12-koden upptäckte han att sättet som Google inaktiverade volymkontroll för fjärrhögtalargrupper är otroligt grundläggande: Google ställer helt enkelt in ett enda värde från “true” till ” false” på sina egna Pixel-telefoner. Rahman skriver:

den andra patchen verkar skräddarsydd för att tillåta Google att skicka Pixel-telefoner utan möjlighet att styra volymen på fjärrhögtalargruppsessioner. Men det lämnar också ett enkelt sätt för OEM-tillverkare att skicka sina egna enheter med funktionen aktiverad. Allt en OEM behöver göra är att bygga AOSP med GMS och lämna standardvärdet ('true') för flaggan config_volumeAdjustmentForRemoteGroupSessions på plats.

Det låter som om Samsung eller Xiaomi (för närvarande världens två främsta Android-tillverkare) vill att deras telefoner ska styra volymen på en hel högtalargrupp (något en Google Pixel inte längre kan göra från och med den senaste uppdateringen), så behöver de inte lyft eventuella ytterligare fingrar. De måste bara undvika att avsiktligt stänga av den. Och Rahman säger att – åtminstone i beta – den kommande Android 12L fungerar på det här sättet också.

(För den oinvigde betyder “bygga AOSP med GMS” helt enkelt att ta den grundläggande versionen av Android som Google erbjuder gratis till tillverkare, med de Google-tjänster som företaget i allmänhet licensierar med det, vilket är vad de flesta Android-telefontillverkare gör i alla fall innan de skin Android med egna tillägg.)

Inget av detta betyder att någon telefontillverkare nödvändigtvis kommer att ta Google upp denna möjlighet. För allt jag vet – jag är inte en advokat – kan Sonos bara vända och stämma dem också, med sin seger mot Google som prejudikat. Men det hela är väldigt spännande att tänka på.

Relaterat

Googles Android 12-uppdatering har varit den stenigaste på flera år

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here