Exynos 2200 is de SoC van Samsung met AMD RDNA 2-graphics

0
297
Exynos 2200

Na een no-show op het geplande evenement vorige week, introduceerde Samsung stilletjes de aanstaande Exynos-processor. De Exynos 2200 zal het Samsung Galaxy-apparaat van de volgende generatie aandrijven dat wordt geleverd met een GPU op basis van AMD's RDNA 2-architectuur.

AMD RDNA 2-aangedreven Xclipse GPU

De SoC is uitgerust met op RDNA 2 gebaseerde Xclipse 920 grafische verwerkingseenheid (GPU), die volgens Samsung een 'hybride grafische processor' is. en is geplaatst tussen de console en de mobiele grafische processor. Met Xclipse op sleeptouw zullen apparaten die worden aangedreven door de nieuwe chip beschikbaar zijn om functies zoals hardware-versnelde ray tracing (RT) en variabele snelheid shading (VRS) te ervaren die over het algemeen zijn gereserveerd voor pc's en consoles. Daarnaast wordt de Xclipse ook geleverd met een geavanceerde multi-IP-regelaar of kortweg AMIGO die beweert de algehele prestaties en efficiëntie te verbeteren.

Wat is Ray tracing (RT) en Variable Rate Shading (VRS)?

Wat is Ray Tracing (RT) en Variable Rate Shading (VRS)?

h2>

Ray tracing draait om hoe licht wordt nagebootst in een virtuele wereld. Om het op een echte wereld te laten lijken, houdt raytracing rekening met een aantal factoren, zoals de beweging, hoe het licht van het oppervlak weerkaatst, de kleurkarakteristiek en produceert daardoor realistisch ogende lichteffecten. Om zelfs op mobiel de meest meeslepende graphics en gebruikerservaringen te bieden, heeft Samsung samengewerkt met AMD om de allereerste hardwareversnelde raytracing op mobiele GPU in de branche te realiseren.

Variabele snelheidsschaduw daarentegen is waar het de GPU-werklast kan optimaliseren door ontwikkelaars in staat te stellen een lagere schaduwsnelheid toe te passen, zodat er geen groot compromis is om de algehele kwaliteit van het weergegeven beeld te beïnvloeden. Hierdoor kan de GPU meer ruimte creëren voor andere intensieve processen en de framesnelheid verbeteren voor een soepelere gameplay.

Octa-core CPU gebouwd met tri-cluster-architectuur

Samsung moet de kloksnelheid nog bevestigen, maar de Exynos 2200 heeft een tri-clusterstructuur die bestaat uit één Arm Cortex-X2 vlaggenschip-core, drie prestatie- en efficiëntiegebalanceerde Cortex-A710 big-cores en vier energiezuinige Cortex-A510 kleine -kernen. Al deze kernen zijn gebaseerd op de Armv9-architectuur.

De SoC wordt ook geleverd met kunstmatige intelligentie (AI) op het apparaat met een verbeterde NPU die dubbele prestaties levert met FP16 (16-bits drijvende komma), samen met kracht- efficiënte INT8 (8bit integer) en INT16.

Op het 5G-front ondersteunt het zowel sub-6GHz als mmWave (millimetergolf) spectrumbanden en met E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC) kan Exynos 2200 de snelheid verhogen tot 10 Gbps door gebruik te maken van beide 4G LTE en 5G NR-signalen.

Veiligheid is een prioriteit op de Exynos 2200, daarom wordt deze geleverd met een Integrated Secure Element (iSE) om privé cryptografische sleutels op te slaan, als RoT (Root of Trust) en een inline encryptie HW voor UFS en DRAM.

200 megapixel (MP), 8K video-opname

De beeldsignaalprocessor (ISP) op de Exynos biedt ondersteuning voor camerasensoren tot 200 MP met tot 108 MP in enkele cameramodus en 64+36 MP in dubbele cameramodus. De SoC kan tot zeven cameramodules aansluiten en er vier tegelijk gebruiken.

Aan de videokant ondersteunt het 4K bij 240 fps, 8K bij 60 fps en codeert het tot 4K bij 120 fps of 8K bij 30 fps. de multi-format codec (MFC) ondersteunt ook de AV1-decoder en verbeterde HDR10+-prestaties.

Samsung is momenteel bezig met de massaproductie van Exynos 2200 met Samsung's aankomende Galaxy S22-reeks als eerste ontvanger.