Hur att donera till välgörenhet påverkar din skattesedel

0
77

Cynthia BowmanSkriven av Cynthia Bowman, bidragande författare Cynthia Bowman Cynthia Bowman Bidragande skribent

Cynthia Paez Bowman är finans-, fastighets- och internationell affärsjournalist. Förutom ZDNet har hennes arbete visats i Business Jet Traveller, MSN, CheatSheet.

Fullständig beskrivning den 25 januari 2022 | Ämne: Skatter

charity-tax.jpg

(Bild: zimmytws — Shutterstock)

Många privatekonomiska krönikörer föreslår att donationer till välgörenhet, särskilt mot slutet av kalenderåret, har sina fördelar.

Vad detta betyder är att hennes första 9 875 USD i beskattningsbar inkomst beskattas med en skattesats på 10 %, sedan beskattas alla inkomster från 9 876 USD till 40 125 USD med en skattesats på 12 %, sedan beskattas resten av hennes inkomst upp till de 50 000 USD hon tjänade med 22 % ränta.

Så, om hon betalade skatt på hela 50 000 USD skulle hon vara skyldig:

10 % av 9 875 USD, plus 12 % av 30 250 USD (vilket är 40 125 USD minus 9 875 USD), plus< br>22 % av 9 875 USD (vilket är 50 000 USD minus 40 125 USD)

Det blir 6 790 USD i skatt.

Kom ihåg att de flesta amerikaner inte direkt möter denna räkning varje år. Istället tas pengar ut från varje lönecheck för att täcka detta. När du lämnar in din skatt rapporterar du helt enkelt din inkomst och ser till att pengarna som tas ut från din check täcker det beloppet.

Nu ska vi se hur avdrag förändrar den historien för Tammy. Efter avdrag betalar hon bara skatt på $35 000. Hon skulle vara skyldig:

10 % av 9 875 USD plus 12 % av 25 125 USD (vilket är 35 000 USD minus 9 875 USD)

Det blir bara 4 002,50 USD i skatt.

Dessa $15 000 i avdrag minskade hennes skatter med $2 787,50, vilket behöll pengarna i fickan.

För de flesta leder denna typ av avdrag till en kontroll av skatteåterbäring under skattesäsongen. Det beror på att beloppet som tas ut från deras checkar vanligtvis förutsätter att de betalar skatt med begränsade avdrag, så det tas mycket ut från deras lönecheck. Om du kan dra av många saker kommer du att ha överbetalt dina skatter med en hel del, vilket resulterar i en stor och potentiellt livsförändrande skatteåterbetalningskontroll.

I Tammys situation skulle varje ytterligare donation till välgörenhet göra hennes beskattningsbara inkomst lägre. Det skulle minska det beloppet som beskattas med 12 % i exemplet ovan, så om hon donerade 100 USD skulle hon se en lägre inkomstskatt på 12 USD, vilket betyder att hennes donation egentligen bara kostade henne 88 USD.

Med andra ord, donationer till välgörenhet när du redan har många avdrag minskar dina skatter med lite (eller mycket, om du är i en hög skatteklass).

< strong>Läs också: ZDNets skatteguide för frilansare

För de flesta amerikaner är standardavdraget ett bättre alternativ

Så, vad är haken? Varför utnyttjar inte folk detta? Den stora anledningen är standardavdraget.

För att göra skatteanmälan mer effektiv erbjuder IRS alla medborgare ett avtal: du kan bara ta ett standardavdrag istället för att göra en stor lista över alla dina avdrag. Du väljer helt enkelt det högsta alternativet för dig – antingen standardavdraget eller summan av alla saker du faktiskt kan dra av, som välgörenhet och ränta på bolån. Den verkliga utmaningen med att ta reda på om man ska specificera är helt enkelt att hitta bevis för alla dina avdragsgilla kostnader.

För en ensamstående person är standardavdraget för närvarande 12 550 USD. Det betyder att om du inte har någon bolåneränta och inte har gjort en enda donation till välgörenhet i år, får du fortfarande $12 550 avskurna på din bruttoinkomst innan skatter beräknas. För gifta par betyder det 25 100 USD i avdrag, och det är mer än de flesta kan hitta i sina utgifter.

För att välgörenhetsbidrag ska minska din skattekostnad måste du ha avdrag som blir mer än standardavdraget. Som ett resultat är det bara cirka 15 % av amerikanerna som faktiskt specificerar sina avdrag [borttagen Tax Foundation-länk eftersom den redan användes i introt]; resten tar bara standardavdraget.

När kommer välgörenhetsorganisationer att minska din skatt?

Om du är en av cirka 15 % av amerikanerna som inte kommer att ta standardavdraget, kommer ytterligare välgörenhetsbidrag sannolikt att minska din skattekostnad. Vem är i den gruppen?

Den största delen av denna grupp är villaägare med ett aktivt bolån med stort saldo, då ränta på bostadslån typiskt sett är ett stort avdrag för de flesta. Till exempel kommer en 500 000 $ inteckning med 4% ränta att samla 19 800 $ i ränta under det första betalningsåret, vilket i sig är tillräckligt för att nästan övervinna standardavdraget för gifta par. På dyra bostadsmarknader är sådana stora bolån typiska.

En annan grupp som ofta specificerar sina skatter är extremt höginkomsttagare, som ofta samlar på sig massor av avdrag även utan att behöva låna på grund av de olika användningarna av deras förmögenhet.

Men om du är en amerikan med varken mer eller lite kvar på ditt bolån och tjänar något nära en typisk amerikansk inkomst, tar du nästan säkert standardavdraget, vilket innebär att ytterligare välgörenhetsbidrag inte har en extra skatteförmån för dig.

Om du har ett stort bolån eller en riktigt hög inkomst, finns det flera saker du kan göra för att se till att du får så många avdrag som möjligt, till att börja med att spara massor av kvitton.

För länge, gjorde det inte. läsa?

Välgörenhetsdonationer kan hjälpa dig att minska din skatteräkning eftersom du kanske kan dra av den från den inkomst du måste betala skatt på. Däremot erbjuder regeringen ett schablonavdrag som de flesta tar istället. Skatteförmåner från välgörenhetsverksamhet gynnar alltså vanligtvis bara personer med ett stort bostadslån eller en mycket hög inkomst. Om du inte är i dessa grupper är det osannolikt att du kommer att se skattefördelar från ytterligare välgörenhetsbidrag.

Finns det en skatteavdragsgräns för donationer till välgörenhet?

Gränsen för hur mycket du kan dra av för kontantdonationer är vanligtvis 60 % av din justerade bruttoinkomst. En tillfällig avstängning av gränser från IRS gör det dock möjligt för dig att specificera och dra av 100 % av din AGI i kvalificerade kontantbidrag för 2021. Filer kan dra av $300 för ensamregistrerande och $600 för giftanmälan gemensamt utan att behöva specificera donationerna.

Vilka välgörenhetsorganisationer kan jag donera till för skatteavdrag?

Kvalificerade välgörenhetsorganisationer för skatteavdragsgilla donationer inkluderar skattebefriade organisationer och ideella organisationer som kyrkor, museer, stiftelser och Röda Korset. IRS har en tillgänglig databas över kvalificerade organisationer och välgörenhetsorganisationer.

Kan jag dra av donationer som inte är kontanter?

Förutom kontantdonationer kan du dra av matvaror, kläder, bilar, bohag och annan egendom. De flesta varor kan dras av för varornas marknadsvärde, så länge de är i gott skick. När det gäller fordon beror avdraget för att skänka en bil på om den auktionerades ut eller förvaras av välgörenhetsorganisationen. Se till att spara kvitton eller skriftliga bekräftelser på donationerna du gjort.

Skatter

Hur du lämnar in din skatt om du fick arbetslöshetsersättning 2021 Vår skatteguide för veteraner Så här fungerar 2021 års skatteklasser. Hur du lämnar in din skatt om din partner godkänts bort

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here