Din iPhone ljuger för dig! Här är varför Apple kanske gör det

0
99

Adrian Kingsley-HughesSkrivet av Adrian Kingsley-Hughes, bidragsgivare Adrian Kingsley-Hughes Adrian Kingsley-Hughes Bidragare

Adrian Kingsley-Hughes är en internationellt publicerad teknikförfattare som har ägnat över två decennier åt att hjälpa användare att få ut det mesta av tekniken – oavsett om det är genom att lära sig programmera, bygga en dator från en hög med delar eller hjälpa dem att få ut det mesta av deras nya MP3-spelare eller digitalkamera. Adrian har skrivit/medförfattare till tekniska böcker om en mängd olika ämnen, allt från programmering till att bygga och underhålla datorer.

Fullständig biografi Publicerad i Hardware 2.0 den 2 februari 2022 | Ämne: iPhone

Tidigare i år rapporterade jag att siffrorna för batterihälsa som din iPhone ger dig är skräp. Nåväl, nu har det gått en månad och jag börjar tro att Apple har valt att visa data på det här sättet för att inte användare ska klaga.

Här är affären. Enligt Apple är en iPhones batteri klassad att hålla 80 procent av sin kapacitet efter 500 fullständiga laddningscykler.

Nåväl, Apple gör det inte lätt för användare att ta reda på hur många laddningscykler som deras iPhones batteri har genomgått. Istället erbjuder Apple en batterihälsomätning som finns under Inställningar > Batteri > Batterihälsa.

Detta är en procentandel som, enligt Apple, “är ett mått på batterikapaciteten i förhållande till när det var nytt.”

OK, okej.

Men här är affären. Min iPhone 13 Pro Max var en iPhone som lanserades (faktiskt, på grund av en UPS-mix-up, fick jag den en dag försenad). Det betyder att den från och med idag har varit i bruk i 131 dagar.

Ok, så det är långt ifrån nytt. Enligt data som iPhone samlar in och lagrar i iOS-operativsystemet (detaljer om hur du kommer åt dessa data här), har batteriet genomgått 117 laddningscykler.

117 cykler är en stor del av de 500 cykler som Apple lovar för att batteriet fortfarande ska hålla 80 procent av sin ursprungliga kapacitet.

Men enligt iOS är mitt batteri fortfarande som nytt och håller 10 procent av sin ursprungliga kapacitet.

Det är skräp.

Och Apple måste veta att det är skräp.

< p>A Jag har förklarat tidigare, den nominella kapaciteten för alla batterier är en teoretisk siffra, och vissa kommer att ha mer kapacitet, vissa med mycket mer (de borde verkligen inte ha mindre). Ju mer kapacitet ett batteri har över den teoretiska nominella kapaciteten, desto längre tid tar det för räkneverket att ticka från 100 procent till 99 procent.

Nu skulle Apple kunna göra det här annorlunda. Det kan ta den första fulla laddningscykeln och använda det som batteriets maximala kapacitet. Det skulle vara mycket bättre än att använda en teoretisk nominell kapacitet.

Men Apple väljer att göra det på ett annat sätt, och jag tror att jag vet varför.

Föreställ dig att du har tappat en massa pengar på en iPhone, och från dag ett märker du att batterihälsan börjar sjunka.

Många människor skulle börja bli lite oroliga.

Och av dessa skulle en del tjata om teknisk support och genier, och det skulle finnas en oro för att batteriet på något sätt är defekt när det inte är det.

Så, Apple gömmer sig laddningsräkningen borta från alla utom de mest bestämda av nyfikna ögon, och erbjuder istället en batterihälsoräknare som spyr ut lugnande siffror under den första ägarperioden innan de börjar ticka ner och folk börjar oroa sig för batteriets tillstånd.

Jag är nyfiken på hur många laddningscykler det kommer att ta innan mitt batterihälsa-nummer börjar sjunka.

Några spel?

Apple | Rörlighet | Smartphones | Hårdvara | Recensioner | iOS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here