Citrix förvärv är stora nyheter, men knappast överraskande

0
315

Forrester ResearchSkriven av Forrester Research, bidragsgivare Forrester Research Forrester Research Contributor

Forrester (Nasdaq: FORR) är ett av de mest inflytelserika forsknings- och rådgivningsföretagen i världen. Vi hjälper ledare inom teknik, marknadsföring, kundupplevelse, produkt- och försäljningsfunktioner att använda kundbesatthet för att påskynda tillväxten.

Fullständig beskrivning publicerad i Forrester den 2 februari 2022 | Ämne: Teknisk industri

Om du är som många av oss kanske du först har undrat “ett annat förvärv av Citrix!?” Den fleråriga leverantören av desktop- och appvirtualisering har varit på ett köptår under de senaste åren, efter att ha köpt Sapho 2018 och Wrike 2020, för att utöka sin portfölj utöver sin traditionella virtuella skrivbordsinfrastruktur (VDI) och mjukvarudefinierade WAN (SD- WAN) arv. Den här gången är historien dock annorlunda. På måndagsmorgonen meddelade Citrix att två private equity-företag, Elliott Investment Management LP och Vista Equity Partners, hade nått en överenskommelse om att förvärva det Fort Lauderdale-baserade företaget för sammanlagt 16,5 miljarder dollar.

Stora nyheter? Ja 

Förvärvet kommer att lösa Citrix från sin utestående skuld och ta företaget privat, vilket borde hjälpa företaget att fördubbla sina innovationsinsatser och bryta marknadens uppfattning att det enbart erbjuder desktop och appvirtualisering.

Även om private equity-förvärv ofta kan innebära början på slutet för stora etablerade mjukvaruleverantörer (som Citrix), känns detta förvärv mer positivt än de flesta. Elliott spelar trots allt ofta rollen som en aktivistisk investerare. De var avgörande för att uppmuntra EMC att spinna ut VMware och ledde slutligen till Dells förvärv av EMC, vilket har visat sig vara enormt framgångsrikt för Dell överlag. Även om vi inte skulle bli förvånade över att se Citrix snurra ett av de många företag som det har förvärvat under de senaste 20 åren, kommer Elliott att hjälpa det effektivisera sin prissättning och paketering, som har rykte om sig att vara komplex bland många företagskunder.

Betecknande nog innebär köpet att Citrix går samman med Tibco, ett företagsdatahanteringsföretag som ingår i Vista-portföljen. Detta kommer att öka Citrix kundbas avsevärt (upp till 400 000) och kommer att göra det möjligt för befintliga Citrix-kunder att bättre förstå värdet av sina befintliga Citrix-investeringar. Som en dataanalysplattform som fokuserar på modellering och förutsägelse av affärsresultat är det möjligt att se hur kombinationen av Tibco skulle kunna göra det möjligt för befintliga Citrix desktop-as-a-service (DaaS)-kunder att bättre visualisera kostnaden och effekten av att flytta till moln- baserad desktopvirtualisering, som ett exempel. Enligt vår forskning har penetrationen av företags-business intelligence-applikationer legat på cirka 20 % under det senaste decenniet. Det finns flera sätt att öka antagandet, men en av teknikerna är att bädda in analyser eller datadrivna signaler i digitala arbetsytor (vilket är vad Citrix tillhandahåller), där dessa beslutsfattare “bor” under sina kontorstid, så det finns också fördel för Tibco.

Andra har påpekat att Vista främst föredrar kostnadssänkande åtgärder som att stänga dyra huvudkontor och flytta kontor till billigare platser, och vi förväntar oss att detta kommer att ha en inverkan på Citrixs betydande fastighetsportfölj. Den goda nyheten är att Citrix länge har anammat hybridarbete, så effekten av att stänga platser bör ha minimal inverkan på att behålla anställda.

Överraskande? Nej 

Även om förvärvet verkligen är stora nyheter, är det knappast förvånande med tanke på de senaste åren på Citrix. Rykten om Citrix-förvärv har svävat i flera år. Ryktena återcirkulerade hösten 2021 med avgången av vd David Henshall, som ersattes av tillförordnad vd Bob Calderoni, en mångårig styrelseledamot med CFO-bakgrund och tidigare erfarenhet av att sälja Ariba till SAP 2012. Tyvärr en uppsägningsrunda i slutet av 2021 ledde till fler misstankar om ett eventuellt förvärv.

Medan företaget rapporterade 5% intäktsökning från år till år, har dess totala prestanda varit upp och ner under de senaste åren, särskilt jämfört med dess större konkurrent: VMware. Tillväxten av hyperskaliga molnleverantörer i skrivbordsvirtualiseringsutrymmet innebär också att Citrix konsekvent måste visa hur dess teknologi både integrerar och är överlägsen nyare DaaS-erbjudanden som Amazon WorkSpaces och Azure Virtual Desktop (AVD) – en stor order. Slutligen, som många traditionella mjukvaruföretag, är Citrix på en mäktig resa för att överföra sina gamla lokala kunder med hjälp av eviga licenser till sina molnbaserade prenumerationstjänster. Båda private equity-bolagen har erfarenhet av denna övergång, så det borde hjälpa Citrix att påskynda framstegen mot detta mål så länge som båda private equity-bolagen aktivt investerar i att hjälpa Citrix att förnya sig.

Vad betyder det för den genomsnittliga Citrix-kunden? Inte mycket… Än 

I slutet av dagen förvärvar private equity-företag företag som har en förutsägbar intäktsström – Citrix kvalificerar sig verkligen. Trots påtryckningar från många nya konkurrenter har den fortfarande en enorm installationsbas av desktop- och appvirtualisering inom hälsovård, finansiella tjänster och många andra branscher. Kunder kan vara säkra på att stödet för dessa tjänster inte försvinner någon gång snart, och de kommer sannolikt att bli lättare att konsumera.

Under de kommande 12 månaderna ska du dock hålla ett öga på hur Citrix förändrar sin produktportfölj och meddelandehantering. Sedan många år tillbaka har företaget positionerat sig som ett teknikföretag för medarbetarupplevelser, och tidiga pressmeddelanden tyder på att man kommer att fortsätta detta tänkande samtidigt som det betonar Citrix fortsatta stöd för hybridarbete. Nyckeln är om Elliott och Vista äntligen kan få Citrixs anställdas erfarenhet av meddelanden bortom traditionella slutanvändare (EUC) köpare och utöka företagets publik. Tibco är en enorm möjlighet, men bara tiden får utvisa.

Det här inlägget skrevs av senioranalytiker Andrew Hewitt och det visades ursprungligen här.

ZDNet rekommenderar

Få upp till 6 gratis månader med Apple Music eller Amazon Music Unlimited idag Bästa erbjudanden för strömmande enheter för Super Bowl LVI: Roku, Fire Stick, Apple TV Bästa TV-erbjudanden för Super Bowl LVI: Sony, LG, TCL, mer Bästa hemgeneratorerbjudanden som finns tillgängliga: Champion, Westinghouse och mer Den bästa bärbara kraftverk 2022

CXO | Regeringen | säkerhet