Intel ser ud til at løse sine kerneproblemer

0
143

Intel er endelig på rette vej igen.

Det er den største takeaway i det første år af virksomhedens genstart, anlagt af dets nye administrerende direktør Pat Gelsinger da han overtog tøjlerne i begyndelsen af ​​2021. Intel har en ny vision for fremtiden: dens “IDM 2.0”-tilgang. Dens introduktion var præcis et år siden i dag. Det gør i dag et godt tidspunkt at tjekke ind og se, hvordan den nye Intel – som ligner meget den gamle Intel – tegner sig.

Intels sidste årti eller deromkring forud for dens seneste genopfindelse var en række fejlplacerede væddemål og produktmisser, kulminerende i en katastrofal sommer i 2020, hvor næsten alt gik galt for virksomheden: endnu en forsinkelse for dets næste store produktionsknude, toplederes afgange , og tabet af en af ​​dets mest premium-partnere ramte alle inden for et par uger efter hinanden.

Relateret

Sommeren Intel kom bagud

Selv Intel så ud til at indse, at noget skulle gøres: Tidligere CEO Bob Swan blev erstattet af Gelsinger – en veteran Intel-chipdesigner, der havde hjulpet med at udvikle nogle af virksomhedens tidligere kritiske chipinnovationer.

Intel brugte år og ressourcer på dyre og prangende nye markedsvæddemål, såsom bærbare enheder i 2014, droner og robotter i 2015, VR i 2016, selvkørende biler i 2017, smarte briller i 2018 og 5G i 2019. Men de dage er over. Vejen frem skulle være chips og specifikt IDM 2.0. Intel ville genoverveje, hvordan og for hvem det ville lave processorer. Og det ville understrege dets styrke som en af ​​de få fuldstack-integrerede enhedsproducenter tilbage i verden, der designede, fremstillede og solgte halvlederprodukter.

IDM 2.0 vil bestå af tre aspekter: en styrkelse af Intels interne produktion, udvidelse af brugen af ​​tredjepartsstøberier fra 2023, og Intel Foundry Service – en ny selvstændig forretningsenhed, der ville se Intel bygge chips til andre fabulerende chipproducenter som Qualcomm, noget den aldrig rigtig havde gjort før i sin historie.

Intels 2021 føles endelig som en virksomhed til tiden og på rette spor

Intels 2021 føles endelig som et firma til tiden og på rette spor. Virksomheden var i stand til at debutere sine Alder Lake-chips (til både bærbare og stationære) efter mange års forsinkelser, med sin nye hybridarkitektur og nogle af sine mest kraftfulde processorer i årevis. Det satte en ekstremt ambitiøs køreplan for at forsøge at genvinde siliciums overherredømme inden 2025 med en tilbagevenden til den hurtige kadence af teknologiske fremskridt, som virksomheden plejede at være kendt for, med sine Alder Lake-chips, der allerede startede denne proces. Og det annoncerede planer om milliarder af dollars i investeringer for at udvide sin halvlederproduktion: $20 milliarder i dets eksisterende faciliteter i Arizona, yderligere $20 milliarder til at bygge et helt nyt websted i Ohio og €17 milliarder til endnu en ny fabrik i Tyskland.

Efter at have tilbragt 2020 på randen af ​​katastrofe, syntes Intel at bruge hele 2021 på at gøre og sige alle de rigtige ting. Og 2022 – og Gelsingers andet år som administrerende direktør – ser også ud til at være fuld af potentiale: Intels Arc GPU'er er klar til at blive lanceret i de kommende måneder til bærbare og stationære computere, hvilket vil lancere virksomheden i en ny produktkategori, hvor den (efterhånden) kunne begynde at tage på mangeårige gaming-sværvægtere som AMD eller Nvidia. Og virksomheden er klar til endelig at starte produktionen på sin længe forsinkede 7nm-knude, der var årsagen til så meget drama gennem årene (selvom det mærkeligt nok vil blive mærket som “Intel 4” for bedre at positionere sine produkter i forhold til konkurrenterne).

Billede: Intel

Andre områder, som Intels brug af tredjepartsstøberier fra TSMC og Samsung, mangler stadig at blive virkeliggjort. Intels kommende Arc GPU'er vil blive bygget af TSMC på dens mere avancerede 6nm-knude, dog et af de højest profilerede Intel-produkter, der er bygget af en ekstern partner til dato. Og formentlig vil vi høre mere om den front i de kommende måneder, når vi kommer tættere på den første 2023-dato.

På samme måde øger Intel Foundry Service stadig forretningen, og Intel har også annonceret nogle store tilbud på fronten: det vil lave Qualcomm-chips i fremtiden på sin kommende næste generations 20A-proces (som skal debutere engang i 2024 tidligst), udover at tilbyde pakkeløsninger til Amazons AWS.

Alt i alt ser det virkelig ud til, at Intel har formået at stoppe sin nedadgående spiral og kunne stige opad igen. Dets produkter begynder at komme ud til tiden, og dets køreplan ser opmuntrende ud, med en hurtig kadence af produktudgivelser, som Intel ikke har formået i over et årti.

Der er stadig meget arbejde at gøre

Men der er stadig meget arbejde at gøre. Intels konkurrence fra AMD og Apple har aldrig været stærkere. AMD annoncerede friske bærbare chips på CES 2022 og forbereder sig til sin næste generation af Ryzen 7000 desktop-chips senere på året, som begge sigter mod at overgå Intels bedste inden for ydeevne og strømeffektivitet. Og Apples fremragende M1-chips har taget springet til endnu mere kraftfulde desktop-modeller med M1 Ultra. Cupertino-virksomheden er nu én computer væk fra at fuldføre sin overgang væk fra Intels processorer.

Der er også Intels teknologiske ulempe. I dag laver Intel ikke de mest avancerede halvledere i verden, da de for længst har afgivet den titel til TSMC og Samsung. Dets konkurrenter bruger mere avancerede fremstillingsteknikker (som ekstrem ultraviolet litografi), som Intel kun lige er begyndt at adoptere og bygge chips med flere transistorer end Intels mest avancerede produkter. Intels fornyede ambition om at indhente det efterslæb er et godt tegn, og dets imponerende køreplansmål afspejler det. Men det spiller stadig ind over for konkurrenter som TSMC, hvis planer om en investering på 100 milliarder dollar i at udvide produktionen over de næste tre år langt overgår selv Intels egne ambitioner.

Derudover er der den vedvarende mangel på halvledere at kæmpe med. Efterspørgslen efter chips overgår stadig langt udbuddet, og Intels store planer om at øge produktionen og bygge alle disse nye fabrikater vil tage tid – Arizona-udvidelserne vil ikke være i gang før 2024, Ohio-fabrikken i slutningen af ​​2025 og den tyske fabrik. i 2027. Det betyder, at det vil vare år, før vi vil være i stand til at se, om disse milliard-dollar-væddemål virkelig gav pote eller ej.

At se på det næste år af Intels seneste lejekontrakt er en langt mere opmuntrende udsigt, end den var for et år siden. Og selvom der stadig er masser af udfordringer tilbage for virksomheden – især når det kommer til rent faktisk at nå sine køreplansmål – føles det endelig som om tingene bevæger sig i den rigtige retning igen for Intel.