NASA siger, at Rusland stadig “bevæger sig mod” at forlænge rumstationen frem til 2030

0
134

På trods af USA og Ruslands forværrede forhold her på Jorden, overvejer Rusland ifølge NASA stadig at forlænge sin deltagelse på den internationale rumstation til 2030. Der kan dog gå nogle måneder, før der er en solid opdatering om Ruslands officielle holdning.

NASA og Ruslands statslige rumselskab, Roscosmos, har været de to største partnere på det internationale rum Station i de sidste tre årtier. De to organisationer er blevet enige om at arbejde sammen om ISS frem til 2024, men i slutningen af ​​sidste år meddelte Biden-administrationen sine intentioner om at forlænge rumstationsprogrammet frem til 2030. Rusland har ikke formelt accepteret forlængelsen endnu.

“vi forstår alle vigtigheden af ​​dette fortsatte partnerskab, selv i virkelig, virkelig, virkelig hårde tider.”

Roscosmos' deltagelse i forlængelsen begyndte at virke usandsynlig, efter Rusland invaderede Ukraine i februar. Som svar på krigen sanktionerede USA Ruslands store industrier, hvilket udløste forargelse fra lederen af ​​Roscosmos, Dmitry Rogozin. På Twitter fremsatte Rogozin vilde trusler om fremtiden for ISS og insinuerede, at stationen kunne styrte sammen over USA, hvis Rusland trak sig ud af programmet i utide. Han har også antydet at gense partnerskabet med USA i lyset af sanktionerne.

Men selv efter alt det blaster, har Roscosmos tilsyneladende ikke givet et hårdt “nej” til forlængelsen og kan endda fortsætte det. “Alle vores internationale partnere, inklusive Roscosmos, gør fremskridt med at bevæge sig i retning af stationsforlængelse gennem 2030,” sagde Kathy Lueders, associeret administrator for rumoperationer hos NASA, under en pressekonference i dag og tilføjede, at hver partner på ISS skal gå igennem en budgetproces og modtage endelig regeringsgodkendelse, inden forlængelsen fastsættes. “Men vi forstår alle vigtigheden af ​​dette fortsatte partnerskab, selv i virkelig, virkelig, virkelig hårde tider,” sagde Lueders.

Joel Montalbano, NASA's ISS-programleder, diskuterede den mulige forlængelse i Rusland med Roscosmos embedsmænd, da NASA forberedte astronauten Mark Vande Heis tilbagevenden på en russisk Soyuz-raket i denne uge. “På programniveau fortsætter vi diskussioner og fortsætter arbejdet frem mod 2030,” sagde Dana Weigel, vicechef for NASAs internationale rumstationsprogram, under pressekonferencen. “De kom ind på emnet, hvornår Joel Montalbano var i Rusland, og ingen ændringer overhovedet i planen.”

Weigel bemærkede, at NASA forventer at få sin næste store opdatering om udvidelsesplaner i slutningen af ​​april eller begyndelsen af ​​maj. Det er svært at vide, hvilken tilstand Rusland og USA's forhold vil være i på det tidspunkt, men indtil videre er der mulighed for, at landenes partnerskab i rummet kan fortsætte.