En 'livsbar fremtid' afhænger af at skære ned på emissionerne i dette årti, finder en større klimarapport

0
98

Verden er nødt til at skære ned på drivhusgasemissionerne på det halve af dette årti, opfordrer en skelsættende ny FN-rapport til. For at nå dette mål er kloden nødt til at foretage et hurtigt skift til ren energi, reducere energiforbruget og implementere teknologier, der kan fange nogle af vores kuldioxidforurening, som opvarmer vores planet, siger rapportens forfattere.< /p>

“Vi står ved en skillevej. De beslutninger, vi træffer nu, kan sikre en levedygtig fremtid,” sagde Hoesung Lee, formand for FN's mellemstatslige panel om klimaændringer, i en pressemeddelelse. “Vi har de nødvendige værktøjer og knowhow til at begrænse opvarmning.”

“Vi har værktøjerne og knowhow”

Hundredvis af førende klimaforskere deltog i rapporten, som skitserer< strong> hvad der skal til for at undgå en total klimakatastrofe. Det koger ned til en central opfordring til handling: “hurtige og dybe” reduktioner i drivhusgasemissioner på tværs af alle sektorer. Den bygger på tidligere forskning, der finder ud af, at mere end 1,5 grader celsius af global opvarmning ville være ødelæggende for mennesker og dyreliv rundt om i verden. Vi er alarmerende tæt på at overskride den tærskel. Vi kunne overgå det før 2030, siger dagens nye rapport.

Men vi kunne omskrive den dystre fremtid, hvis der foretages store ændringer for at reducere emissionerne på det halve af dette årti. Det langsigtede mål er at nå netto-nul udledning af drivhusgasser i midten af ​​århundredet for at holde de globale gennemsnitstemperaturer stabile.

Den teknologi, der er nødvendig for at nå disse mål, er allerede ved hånden, ifølge rapporten. Omkostningerne til sol- og vindenergi og batterier til at lagre vedvarende energi er allerede faldet med op til 85 procent siden 2010. Lignende prisfald på elektriske køretøjer ville nedbringe forureningen fra udstødningsrør. I sidste ende, siger forfatterne, skal der også ske ændringer i hverdagens adfærd for i første omgang at skære ned på energiforbruget. Det betyder at gøre byer nemmere at komme rundt ved at gå, cykle eller tage offentlig transport. For at gøre deres del kan investorer skille sig af med fossile brændstoffer, og forbrugerne kan simpelthen forbruge mindre, siger et medfølgende faktaark.

“Investering i ny infrastruktur for fossile brændstoffer er moralsk og økonomisk vanvid, ” sagde FN's generalsekretær António Guterres på en pressekonference. “Sådanne investeringer vil snart være strandede aktiver, en skamplet på landskabet og en ødelæggelse af investeringsporteføljer.”

“Investering i ny infrastruktur for fossile brændstoffer er moralsk og økonomisk vanvid”

Rapporten giver dog plads til noget fortsat fossilt brændstof, hvis det parres med mere kontroversiel klimateknologi. Det inkluderer kulstoffangstteknologier, som skrubber drivhusgassen ud af emissioner, før den kan undslippe røgsten. Det er nu “uundgåeligt at vende sig til andre teknologier, der trækker CO2 ud af luften,” siger rapporten, hvis verden skal nå netto-nul drivhusgasemissioner.

Denne taktik fik hurtigt kritik fra nogle miljøfortalere, der var bekymrede for, at teknologierne vil forlænge dominansen af ​​fossile brændstoffer. “Carbonopsamling og -lagring kan for eksempel ikke gøre kul rent, gøre gas grønt eller gøre olie kulstoffri,” sagde Nikki Reisch, direktør for klima- og energiprogram ved Center for International Environmental Law, i en erklæring. “At stole på spekulative teknologier, der forlænger brugen af ​​fossile brændstoffer og foregiver at levere emissionsreduktioner eller fjernelse i fremtiden, efter temperaturstigninger overstiger 1,5°C, vil koste liv og påføre yderligere irreversibel skade.”

Dagens rapport er den tredje i en række af vurderinger af, hvordan klimaændringer allerede har ændret livet på Jorden. Den første rapport, der blev udgivet i august sidste år, nedbryde, hvordan menneskelig aktivitet har gjort ekstreme vejrbegivenheder endnu farligere, blandt andre klimarelaterede trusler. Den anden rapport offentliggjort i februar fandt behovet for “transformative ændringer i vores adfærd og infrastruktur” for at tilpasse sig klimaændringer. Du kan læse det tredje stykke, udgivet i dag, her.