Whistleblower siger, at DeepMind ventede måneder med at fyre en forsker, der er anklaget for seksuel forseelse

0
87

En tidligere ansat hos DeepMind, det Google-ejede AI-forskningslaboratorium, anklager virksomhedens personaleafdeling for bevidst at forsinke sit svar på hendes klager over seksuelle forseelser på arbejdspladsen, som først rapporteret af Financial Times .

I et åbent brev sendt til Medium siger den tidligere medarbejder (som går forbi Julia for at beskytte sin identitet) at hun blev chikaneret seksuelt af en seniorforsker i flere måneder, mens hun arbejdede i det London-baserede firma. I løbet af denne tid var hun angiveligt udsat for adskillige seksuelle forslag og upassende beskeder, inklusive nogle, der beskrev tidligere seksuel vold mod kvinder og trusler om selvskade.

“Uanset om det var 10 måneder eller 7, var det langt, langt for langt.”

Julia kom i kontakt med virksomhedens HR- og klageteam allerede i august 2019 for at skitsere hendes interaktioner med seniorforskeren, og hun rejste en formel klage i december 2019. Den pågældende forsker blev angiveligt først afskediget i oktober 2020. Han stod over for ingen suspension og fik endda en virksomhedspris, mens HR behandlede Julias klage, hvilket efterlod Julia, der frygtede for hendes – og hendes andre kvindelige kollegers – sikkerhed.

Selvom Financial Times' rapport siger hendes sag var ikke fuldt løst før syv måneder efter hun første gang rapporterede misbruget, fortalte Julia til The Verge, at hele processen faktisk tog 10 måneder. Hun hævder, at DeepMinds kommunikationsteam brugte “semantik” til at “skubbe tilbage” på Financial Times' historie og forkorte den tid, det tog at behandle hendes sag.

“Det var faktisk 10 måneder, de [DeepMind] hævdede, at det 'kun' var 7, fordi det var på det tidspunkt, hvor appellen sluttede, selvom den disciplinære høring tog yderligere 2 måneder, og involverede flere interviewrunder for mig,” sagde Julia. “Min pointe er: uanset om det var 10 måneder eller 7, var det alt, alt for længe.”

Udover at tro, at hendes sag blev “med vilje trukket ud”, tager Julia også problemer med DeepMinds fortrolighedspolitik, som forhindrede hende i at tale om sin klage til andre medarbejdere eller ledere. Hun hævder, at to separate HR-chefer fortalte hende, at hun ville stå over for “disciplinære handlinger”, hvis hun talte om det. Julias manager krævede angiveligt, at hun skulle deltage i møder med seniorforskeren, på trods af at hun var “delvist” opmærksom på hendes rapport, siger Financial Times.

“Disse historier er virkelige, de sker for dine kolleger.”

I et separat indlæg på Medium tilbød Julia og andre flere forslag til, hvordan Alphabet (Google og DeepMinds moderselskab) kan forbedre sit svar på klager og rapporterede problemer, såsom at afskaffe NDA-politikken for ofre og fastsætte en streng to- måneds frist for HR til at løse klager.

Alfabetarbejderforbundet udtrykte også støtte til Julia i et tweet og bemærkede: “NDA'erne, vi underskriver, bør aldrig bruges til at tie ofre for chikane eller arbejdspladsmisbrug til tavshed. Alphabet burde have en global politik imod dette.”

I en erklæring til The Verge anerkendte DeepMinds midlertidige kommunikationschef Laura Anderson de kampe, Julia gik igennem, men undgik at tage ansvar for sine oplevelser. “DeepMind tager alle påstande om uredelighed på arbejdspladsen ekstremt alvorligt, og vi sætter vores medarbejderes sikkerhed i centrum for enhver handling, vi tager,” sagde Anderson. “Anklagerne blev undersøgt grundigt, og den person, der blev undersøgt for forseelse, blev afskediget uden nogen fratrædelsesgodtgørelse… Vi beklager, at vores tidligere medarbejder oplevede, hvad de gjorde, og vi erkender, at de fandt processen vanskelig.”

DeepMind har tidligere stået over for bekymringer over sin behandling af medarbejdere. I 2019 sagde en Bloomberg-rapport, at DeepMind-medstifter Mustafa Suleyman, også kendt som “Moose”, blev sat på administrativ orlov på grund af kontroversen omkring nogle af hans projekter. Suleyman forlod virksomheden senere samme år for at slutte sig til Google. I 2021 afslørede en Wall Street Journal-rapport, at Suleyman blev frataget ledelsesopgaver i 2019 for angiveligt at have mobbet medarbejdere. Google iværksatte også en undersøgelse af hans adfærd på det tidspunkt, men den offentliggjorde aldrig resultaterne.

“Hvis nogen befinder sig i en lignende situation: først lige nu, før noget dårligt sker, meld dig ind i en fagforening,” sagde Julia som svar på de bredere bekymringer. ”Hvis der så sker noget slemt: Dokumenter alt. Kend dine rettigheder. Lad dem ikke trække det ud. Hold dig vokal. Disse historier er ægte, de sker for dine kolleger.”