Hvad EU's nye USB-C-regler betyder for iPhone

0
227

I denne uge blev EU's lovgivere enige om nye forslag for at tvinge producenter af alt fra smartphones og hovedtelefoner til digitale kameraer og tablets til at bruge den samme universelle opladningsport: USB Type-C. Planen er, at de nye regler skal træde i kraft i efteråret 2024, hvorefter disse enheder, der oplader ved hjælp af et kablet kabel, skal gøre det via en indbygget USB-C-port.

Den største enkeltvirkning af denne lovgivning vil sandsynligvis lande på Apples iPhone. Mens resten af ​​smartphone-industrien gradvist har konvergeret omkring USB-C som en enkelt, standardiseret kablet opladningsport, har Apple standhaftigt holdt fast i Lightning, det proprietære stik, det introducerede med iPhone 5 helt tilbage i 2012. EU's lovgivning kan endelig tvinge til det for at komme videre.

Apple er den eneste store smartphoneproducent, der ikke har taget USB-C

EU's regler er blot en foreløbig aftale for nu og skal godkendes af både Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet, før de bliver officielle. Det forventes at ske efter sommerferien, der slutter 1. september. Den træder i kraft 20 dage derefter, og de fleste producenter vil derefter have 24 måneder til at overholde, hvilket er der, efteråret 2024-overholdelsesdatoen kommer fra. Undtagelsen er bærbare computere, fordi den slags højwatt-USB-C-opladere, som disse enheder kræver, er mindre almindelige end telefonopladere. De vil i stedet have 40 måneder, hvilket bringer os til nogenlunde begyndelsen af ​​2026.

Hvis Apple ønsker, at iPhone skal have en fysisk opladningsport efter efteråret 2024, så ønsker EU, at USB-C skal være den eneste mulighed. Det kan ikke bare tilbyde en ekstern dongle, som det gjorde for ti år siden. De seneste offentlige udkast til den foreslåede lovgivning specificerer, at USB Type-C-stikket, der bruges til opladning, skal forblive “tilgængeligt og operationelt til enhver tid”, hvilket betyder, at en aftagelig dongle sandsynligvis ikke vil skære den af. Det skyldes, at EU’s regler er designet til at reducere e-affald med en universel opladningsstandard, der forhåbentlig vil betyde, at flere opladere kan genbruges i stedet for at ende på lossepladser. EU anslår, at reglerne kan skære ned på 11.000 tons (over 12.000 tons) e-affald årligt og spare kunderne €250 millioner (omkring $268 millioner USD) på “unødvendige opladerkøb.”

Nye flagskibs-iPhones plejer at blive annonceret i september hvert år, hvilket betyder, at Apples 2024-iPhone-serie (sandsynligvis kaldes iPhone 16) vil lanceres lige efterhånden som lovgivningen træder i kraft. Men reglerne dikterer, at “der ikke bør være produkter på markedet, der ikke er i overensstemmelse” med direktivet, siger Desislava Dimitrova, en talsmand for Europa-Parlamentet. Det betyder, at Apple måske vil foretage ændringerne hurtigere, da det ville skulle ændre eller trække ældre modeller fra markedet. Apple fortsætter typisk med at sælge ældre modeller i flere år til en lavere pris.

Der er allerede rapporter om, at iPhone-producenten kan foretage ændringen næste år. I sidste måned rapporterede den velrenommerede Apple-analytiker Ming-Chi Kuo, at Apple kunne være klar til at foretage skiftet allerede i 2023. Dage senere bekræftede Bloombergs Mark Gurman denne rapport og sagde, at Apple allerede testede iPhones udstyret med stikket. Hvis de er nøjagtige, tyder disse rapporter på, at vi muligvis ser en iPhone udstyret med en USB-C-port et år før EU's nye regler træder i kraft.

Selvfølgelig kan EU ikke tvinge Apple til at foretage ændringen på verdensplan. Men enhver iPhone, der sælges på EU's indre marked, skal overholde disse regler. I løbet af regnskabsåret 2021 kom næsten en fjerdedel af Apples nettosalg fra Europa, og iPhone var dets bedst sælgende produkt på verdensplan. Markedet er simpelthen for lukrativt til, at Apple kan opgive lovgivning som denne. Apple kunne lave USB-C iPhones og sende dem eksklusivt til EU, men i betragtning af Apples vægt på effektivitet i forsyningskæden, som betyder, at det sælger et snævert udvalg af meget lignende enheder rundt om i verden (med blot et par specialmodeller som en undtagelse), at tilgang virker usandsynlig.

En talsmand for Apple afviste at svare på spørgsmål om, hvordan virksomheden agter at overholde den kommende lovgivning.

Reglerne omhandler ikke trådløs opladning, for nu

Der er mindst én måde, hvorpå Apple kunne undgå at skulle sende USB-C-porte på sine telefoner, og det er takket være trådløs opladning . Den nuværende EU-lovgivning beskæftiger sig kun med kablet opladning, så hvis en telefon kun skulle oplade trådløst, kunne den helt undgå EU's opladningsharmoniseringsregler.

Det er en teoretisk forskel, da portløse telefoner ikke rigtig eksisterer uden for et par koncepttelefoner og reklamestunts. Men det er vigtigt i betragtning af rygterne om, at Apple har overvejet at gå den vej med iPhone. Disse rygter har svirret lige siden Apple introducerede MagSafe trådløs opladningsstandard med iPhone 12-linjen. Disse rygter er dog forsvundet for nylig, og en beslutning om at holde fast i kablet opladning kan forklare, hvorfor Apple virker relativt uinteresseret i at bygge et økosystem af MagSafe-tilbehør.

Apple har modsat sig EU's forsøg på at standardisere omkring USB-C. I feedback indsendt til Europa-Kommissionen sidste år argumenterede virksomheden for, at forordningen kunne bremse “introduktionen af ​​gavnlige innovationer i opladningsstandarder, herunder dem, der er relateret til sikkerhed og energieffektivitet.” Det sagde også, at de nye regler kunne øge e-affald på kort sigt “ved at udløse bortskaffelse af eksisterende kabler og tilbehør.” Det har en pointe. Med en anslået 1 milliard iPhones i brug rundt om i verden i begyndelsen af ​​2021, er det en masse opladningshardware, der vil blive overflødig over tid. Og alle disse kunder får brug for nyt USB-C-tilbehør for at erstatte dem.

iPhone 5 anmeldelse billederApples iPhone 5 (billedet) var dens første enhed med en Lightning-port. Billede: The Verge

Som min tidligere kollega Chaim Gartenberg skrev sidste år, kunne Apples bekymringer have lige så meget at gøre med Apples bundlinje, som det gør med e-affald eller innovation. Da Lightning er et proprietært stik, skal enhver tilbehørsproducent, der ønsker at understøtte det, gå gennem Apples MFi-program, som giver Apple mulighed for at få et udsnit af det lukrative marked for iPhone-tilbehør.

Det ironiske er, at på trods af sin modstand mod at sætte en USB-C-port på sine telefoner, har Apple været en af ​​USB-C's største mestre på tværs af andre enhedskategorier. På den bærbare side af sin virksomhed begyndte virksomheden at gå all-in på USB-C i 2015, da den udgav en MacBook med kun en enkelt USB-C-port sammen med et hovedtelefonstik. Om noget, omfavnede Apple USB-C for hurtigt og tvang det meget hånede “dongleliv” på brugere over hele verden. Apple har også bragt USB-C til et stigende antal af sine iPads, som iPad Pro og for nylig iPad Air.

(Som en sidebemærkning: selvom enheder omfattet af EU's regler skal kunne oplades over USB-C, de behøver ikke bruge dette som deres eneste form for opladning. Det betyder, at MacBooks, der oplader over MagSafe — den bærbare version altså — stadig er gratis at gøre det, så længe deres USB-C-porte også kan oplade dem. Og det er allerede tilfældet med Apples seneste MacBooks.)

Apples hovedtelefoner, trådløse mus og tastaturer er også påvirket af forslagene

Hvis lovgivningen træder i kraft i sin nuværende form, bliver det ikke kun iPhonen, som Apple skal skifte fra Lightning til USB-C i EU. Ifølge en pressemeddelelse fra Det Europæiske Råd ville hovedtelefoner, øretelefoner, trådløse mus og trådløse tastaturer alle være forpligtet til at bruge USB-C til kablet opladning. Det ville dække AirPods Max, AirPods, Magic Mouse og Magic Keyboard, som alle i øjeblikket bruger Lightning.

Udover at bede smartphoneproducenter om at bruge den fysiske USB-C-port, har EU også til hensigt at standardisere hurtigopladning på tværs af telefoner, hvor Apple begynder at halte bagefter sine Android-baserede konkurrenter. iPhone 13 Pro Max rapporterede opladninger på under 30W, mens Samsungs USB PD-kompatible Galaxy S22-enheder kan forlænge op til 45W. EU håber også at standardisere trådløs opladning i fremtiden.

EU’s nye lovgivning er stadig langt fra at blive vedtaget i lovgivningen. Det skal færdiggøres på et teknisk niveau og stemmes om af både Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd. Men mellem det og Digital Markets Act, hvis bestemmelser omfatter krav om, at iMessage skal interoperere med andre mindre meddelelsesplatforme samt pålægge Apple at tillade tredjeparts app-butikker på iPhone, tvinger organisationen store ændringer hos Apple. Og iPhone-producenten har ikke meget andet valg end at spille bold, hvis den vil fortsætte med at drage fordel af et af sine største markeder.