Sparky Linux er en lynrask distro som kan holde dine eldre maskiner i gang i årevis

0
14
The Sparky open desktop menu.

Sparky Linux-skrivebordet er like enkelt å forstå som alt du har noen gang brukt.

Jack Wallen/ZDNET

ZDNETs viktigste takeaways

Sparky Linux 7.2 er tilgjengelig for nedlasting nå gratis. Den er utrolig rask, enkel å bruke og basert på en av mest pålitelige operativsystemene på markedet (Debian). Du synes kanskje det er litt kjedelig.

En av de mange fordelene med å bruke Linux er at den ikke lider av den “planlagte foreldelsen” som du finner i andre operativsystemer. Med Linux kunne du finne en distribusjon som er i stand til å bringe datamaskiner tilbake til livet som du var sikker på at du ikke kunne takle påkjenningen av moderne behov.

Det betyr ikke at du kommer til å trekke den gamle Pentium 75-maskinen ut av kjelleren, støve den av og gjøre den til din daglige datamaskin (selv om du sannsynligvis kan finne en distro som kan kjøre på den). Hva det betyr er at du ikke trenger å bekymre deg for at du hvert år, når operativsystemet ditt oppgraderes, får advarselen om at datamaskinen må kastes til skraphaugen i stedet for noe raskere, nyere, og dyrere.

Også: De beste Linux-bærbare datamaskinene

For det har Linux ryggen din; og Sparky Linux er en av de distribusjonene som skinner på denne arenaen … spesielt når du kombinerer den med et lett skrivebord, som LXQt. Det var akkurat det jeg gjorde. Sparky Linux tilbys med følgende skrivebordsmiljøer:

LXQtMATEXfceKDE Plasma

Det er også en minimal GUI-utgave og til og med en kun tekstutgave (slik at du kan installere hvilket skrivebord du vil). Du finner også tre spesialutgaver:

GameOver: For spillMultimedia: For lyd- og videoskapere Rescue: System Rescue 

Jeg valgte å gå med LXQt-versjonen fordi jeg vet at det bestemte skrivebordet ikke får mye “lufttid” med anmeldelser, og jeg har ikke opplevd det på en stund. 

Dessuten: Den første Linux-distribusjonen som leverer et rent KDE Plasma 6-miljø er her

Før jeg begynner på min erfaring, tenkte jeg å tilby litt av en “hva er ” for Sparky Linux.

Hva er Sparky Linux?

Som jeg nevnte tidligere, er Sparky Linux basert på Debian. Målet med Sparky Linux er å tilby en pålitelig, rask og brukervennlig Linux-distribusjon som også er fullt tilpassbar (støtter rundt 20 forskjellige skrivebordsmiljøer/vindusbehandlere). Utviklerne har gjort alt de kan for å sikre at de fleste trådløse/mobile nettverkskort støttes og til og med inkluderer et komplett utvalg av multimediekodeker. 

Sparky leveres også med nok applikasjoner for å få deg ut av esken, inkludert Firefox (ESR-versjon), Thunderbird, LibreOffice, FeatherPad (en notisblokk), Pidgin (meldinger), Strawberry (lydspiller), VLC (mediespiller) og APTus App Center (for installasjon av programvare). Selvfølgelig, avhengig av versjonen du installerer, vil du finne at listen over programmer varierer.

Også: blendOS er den sveitsiske hærkniven til Linux-distros, men den er ikke for alle

Det eneste du bør huske på er imidlertid at Sparky Linux ikke er en distribusjon for nybegynnere. Selv om de med minimal Linux-erfaring kan bruke det, vil du ha litt erfaring med Linux for å få mest mulig ut av dette operativsystemet.

Som med de fleste Linux-operativsystemer, er Sparky Linux gratis å laste ned og installere på så mange systemer du trenger.

Min erfaring

Så snart Sparky Linux-installasjonen ble fullført og jeg logget på skrivebordet, visste jeg nøyaktig hva jeg var inne på. Skrivebordet fulgte det velprøvde oppsettet til bunnpanelet, systemstatusfeltet og hovedmenyen. Det er absolutt ingen overraskelser her – annet enn hvor raskt det er. Faktisk, hvis du kutter datatennene dine på Windows XP, vil du føle deg hjemme på LXQt-skrivebordet.

Fra en anmelders perspektiv er det både dens største styrker og svakheter. Hva kan jeg si annet enn at Sparky Linux LXQt-versjonen er kjedelig kjent, og for noen vil det være en sårt tiltrengt lettelse i en verden der alt ser ut til å utvikle seg i rasende hastigheter.

Også: Deepin 23 har som mål å gjenvinne tittelen på det vakreste Linux-skrivebordet

Det mest spennende jeg fant i Sparky Linux var muligheten til å enkelt lage skrivebordsstartere. Høyreklikk på skrivebordet, velg Create Launcher, og (i den resulterende popup-vinduet) fyll ut de nødvendige bitene.

Popup-vinduet for opprettelse av Sparky Linux desktop launcher.

Det er enkelt å lage en skrivebordsstarter i Sparky Linux.

Jack Wallen/ZDNET

Jeg sier ikke at kjedelig er dårlig. For et datamaskinoperativsystem er det nok av folk som mye heller vil jobbe med kjedelig og forutsigbart enn spennende og ukjent. Den gjennomsnittlige datamaskinbrukeren vil finne at det er null læringskurve med LXQt-skrivebordet. Alt er like pek-og-klikk som det alltid har vært. 

Også: Installerer du ChromeOS Flex? 5 ting du må gjøre først for å unngå hodepine

Til slutt bør det å være et kjedelig, lynrask og pålitelig skrivebord betraktes som Sparky Linuxs superkraft og alle som trenger noe som kan gjøre enda aldrende maskinvare føles ny igjen (eller ønsker å få mest mulig hastighet ut av sin nyere maskinvare) bør vurdere Sparky Linux. Det er ikke skinnende, det er ikke fancy, og det gir ikke mye i veien for panache, men det gjør akkurat det du forventer at det skal gjøre og ingenting mer.

Du kan laste ned versjonen av Sparky Linux som best passer dine behov fra den offisielle nedlastingssiden.