Singapore sliter med svindel ettersom tilfeller av nettkriminalitet fortsetter å klatre

0
12
Filmstax/Getty Images

Svindel- og nettkriminalitetssaker i Singapore fortsetter sin oppgang, og økte med 49,6 % i fjor, selv om landet implementerer flere bransjeomfattende tiltak for å stoppe slike hendelser. 

Antall svindel- og nettkriminalitetssaker nådde 50 376 i 2023, opp fra 33 669 saker året før, med svindel som står for 92,4 % av de totale tilfellene. Ofrene tapte totalt SG$651,8 millioner (USD$483,62 millioner), som markerte den første nedgangen de siste fem årene, og fra SG$660,7 millioner i 2022, ifølge den siste statistikken fra Singapore Police Force (SPF). 

Også: De tre største svindelene med sosiale medier amerikanere faller for

Ofrene rapporterte 1899 svindeltilfeller som er aktivert for skadelig programvare i fjor, og tapte mer enn SG$34,1 millioner, med gjennomsnittlig tap på SG$17,960 per offer. 

Dette er over gjennomsnittsbeløpet tapt per sak for alle svindelforsøk, som falt 32,8 % til SG$13 999 i 2023. Omtrent 55,6 % av svindelsakene involverte tap på SG$2000 eller mindre. 

SPF tilskrev nedgangen delvis til den kollektive innsatsen fra ulike offentlige etater, inkludert Cyber ​​Security Agency og Monetary Authority of Singapore, og organisasjoner i privat sektor med å implementere anti-svindeltiltak og øke offentlig bevissthet. 

“Men det tapte beløpet for svindel som involverer bruk av sosial teknikk og bedrag for å få ofre til å overføre penger til svindlere, fortsetter å være høyt,” sa SPF. Spesielt uttrykte rettshåndhevelsesenheten bekymring for en kraftig økning i svindel foreviget gjennom sosiale medier og meldingsplattformer, som Facebook, Instagram, WhatsApp og Telegram.

Svindlere når vanligvis ut til ofre gjennom slike plattformer, telefonsamtaler og nettbutikker. Metas tre plattformer – Facebook, WhatsApp og Instagram – sto for hoveddelen av slike medier, med de fleste svindlere som utnyttet trioen til å samhandle med potensielle ofre. 

Facebook alene ble brukt av 71,7 % av svindlere, etterfulgt av Instagram på 18,5 % og TikTok på 4,1 %.

Også: Quishing er den nye phishing: Hvorfor du trenger å tenke før du skanner den QR-koden

Blant svindelsaker som involverer Facebook som kontaktpunkt, var 41,5 % e-handelssvindel, 15,8 % var malware-aktivert svindel, og 12 % var jobbsvindel.

Jobb- og e-handelssvindel var blant de ledende svindeltypene som ble brukt i 2023, med falske venneanropssvindel så vel som phishing- og investeringssvindel som rundet topp fem. Disse utgjorde 78,4 % av alle svindeltyper som ble rapportert i fjor, der myndighetssvindel med etterligning oppnådde de høyeste gjennomsnittlige tapene på SG$103 600 per sak, etterfulgt av investeringssvindel på SG$50 700 per sak. 

De to svindeltyper involverte vanligvis bedrag og sosial utvikling utført over en periode og brukte en rekke komplekse svindelmetoder, sa SPF. 

Også: Cybersecurity 101: Alt om hvordan du beskytter personvernet ditt og hold deg trygg på nettet

Phishing-svindel falt 16,3 % til 5 938 tilfeller i fjor, med ofre som tapte mer enn SG$14,2 millioner, sammenlignet med SG$16,5 millioner i 2022. Gjennomsnittet tapte per sak vokste imidlertid med 2,4 % til SG$2,394 i 2023.  >

Disse svindelsakene involverte bruk av e-post, anrop og annonser fra svindlere som utga seg som myndighetspersoner, finansinstitusjoner eller bedrifter, og svindlet ofre til å avsløre sensitiv informasjon, inkludert passord og banklegitimasjon etter å ha klikket på ondsinnede lenker eller via telefonsamtaler . Svindlere ville deretter bruke personopplysningene til å utføre uautoriserte transaksjoner med ofrenes bankkontoer eller kredittkort.  

Ungdom og voksne under 50 år utgjorde 73 % av de totale svindelofrene, med de mellom 30 og 49 som utgjør majoriteten med 43,1 %. Av denne gruppen var 24,6 % ofre for e-handelssvindel, mens 22,3 % var involvert i jobbsvindel og 14,3 % i phishing-svindel. 

Faktisk utgjorde ofre i alderen 30 til 49 år 49,3 % av e-handelssvindelsaker, med Facebook, Carousell, Telegram blant de vanligste plattformene som brukes til å kjøre slike svindel.

Også: Er Temu legitim? Hva du bør vite før du legger inn en bestilling

SPF sa at de jobber med mer enn 100 institusjoner, inkludert fintech-selskaper og kryptovalutaplattformer, via Anti-Scam Command-kontoret for å fryse kontoer og gjenopprette midler for å redusere tap. Mer enn 19 600 bankkontoer ble fryst i fjor basert på undersøkelser fra Anti-Scam Command Centre, og gjenvinner mer enn SG$100 millioner. 

Senteret samarbeider også med lokale teletjenester og e-handelsplattformer om anti-svindeltiltak, og avslutter mer enn 9 200 mobillinjer og 29 200 WhatsApp-linjer i fjor som ble mistenkt for å bli brukt i svindel. 

I tillegg , ble teknologiselskaper ropt inn for å flagge og blokkere ondsinnede nettsteder. SPF meldte seg i juli i fjor inn i Googles Cloud Priority Flagger-program, som tar sikte på å øke hastigheten på identifisering og flagging av potensielle phishing-nettsteder og skadelig programvare som er vert på tjenesten.

SPF har også distribuert analytiske verktøy for å identifisere og blokkere svindelnettsteder og samarbeidet med lokale Internett-leverandører for å blokkere mer enn 25 000 svindelnettsteder i fjor. 

Også: Google vil blokkere Android-brukere fra å installere “usikre” ' apper i svindelbeskyttelsestest

Et nytt anti-svindeltiltak ble introdusert forrige måned for å gjøre det mulig for mobilabonnenter i Singapore å instruere operatøren sin om å blokkere alle innkommende anrop fra internasjonale numre. Mer enn 300 millioner svindelanrop fra internasjonale numre ble blokkert av teleselskapene mellom januar og september i fjor, ifølge industriregulatoren Infocomm Media Development Authority (IMDA). 

Et annet initiativ, introdusert i januar i fjor. år, merker SMS-meldinger fra virksomheter som ikke er registrert i Singapore SMS Sender ID Registry som “Likely-SCAM”, for å advare mobilbrukere om potensielle svindlere. Dette tiltaket bidro til å redusere antallet SMS-svindelsaker med 70 % på tre måneder etter at det ble rullet ut, sa IMDA.

Det la til at funksjonen for anropsblokkering vil bli utvidet til å omfatte SMS-meldinger fra internasjonale numre innen midten av 2024.