Først Gemini, nå Gemma: Googles nye, åpne AI-modeller retter seg mot utviklere

0
23
Gemma Google

Akkurat da du trodde Google kunne redusere tempoet for AI-utgivelser, har selskapet et annet triks i ermet. For tredje gang denne måneden delte Google bemerkelsesverdige nyheter om kunstig intelligens, denne gangen avduket en ny AI-modell rettet mot utviklere. 

Onsdag avduket Google Gemma, en familie av lette, åpne modeller utviklet av DeepMind og andre team på tvers av Google som har ansvar for AI-utvikling og forskning. 

Hvis navnet virker som en spinoff av Gemini, Googles mest avanserte AI-modell, er det fordi det var med vilje. Gemma, latin for «edelstein», ble bygget fra den samme forskningen og teknologien som ble brukt til å lage Gemini-modellene. 

Google lanserte Gemma i to modellvektstørrelser, Gemma 2B og Gemma 7B, hver med forhåndstrente og instruksjonsinnstilte varianter som kan kjøres på en bærbar datamaskin, arbeidsstasjon eller i Google Cloud. 

Også: 6 måter ChatGPT kan gjøre hverdagen din enklere på

sterk>

I følge Google viste Gemma-modellene seg svært dyktige for størrelsene sine, og utkonkurrerte større åpne modeller, som Metas Llama-2, på viktige benchmarks for resonnement, matematikk og kode, som vist på bildet nedenfor. 

Gemma benchmark testresultater Google

Modellene kommer også med Googles nye Responsible Generative AI-verktøysett, som gir interesserte brukere ressurser for beste praksis for å oppmuntre til ansvarlig bruk av åpne modeller som Gemma. 

Det er verdt å fremheve at Gemma er en “åpen” modell” og ikke “åpen kildekode” — og den mindre terminologivarianten refererer til en ganske betydelig forskjell. Med åpen kildekode-modeller har brukere full kreativ autonomi, uten begrensninger. 

For å redusere potensielt misbruk, gjorde Google Gemma til en åpen modell hvis vilkår og betingelser gjør modellene fritt tilgjengelige for tilgang, redistribuering og modellvariantoppretting og publisering. Google implementerer imidlertid også begrensninger. 

“Ved bruk av Gemma-modeller godtar utviklerne å unngå skadelig bruk, noe som gjenspeiler vår forpliktelse til å utvikle AI på en ansvarlig måte og samtidig øke tilgangen til denne teknologien,” sa Google i et blogginnlegg. .

Også: En smarttelefon uten apper? Denne AI-assistenten har som mål å erstatte dem alle

Google implementerte andre sikkerhetstiltak i Gemma for å sikre trygge og pålitelige bruk, inkludert automatiserte teknikker for å sile ut personlig informasjon og sensitive data fra treningssett, forsterkende læring fra menneskelig tilbakemelding (RLHF) for å sikre at modellene oppfører seg ansvarlig, og robuste modellevalueringer. 

Gemma er tilgjengelig i dag via gratis tilgang i Kaggle, et gratis nivå for Colab-notatbøker, og $300 i kreditt for førstegangsbrukere av Google Cloud, ifølge utgivelsen.