11 ting du ikke var klar over at din Windows-bærbare Precision Touchpad kan gjøre

0
16
Hundeskriving 4th Oscar Wong/Getty Images

De innebygde pekeenhetene på bærbare Windows-maskiner var en gang en kilde til frustrasjon . Denne artikkelen fra 2011 i ZDNET av James Kendrick gjorde det på et fargerikt språk: “Hvorfor suger PC-styreflater?” Han var ikke alene. Andre anmeldere av Windows bærbare datamaskiner i den tiden hadde lignende klager.

(Hvis du lurer: På en Windows-PC kalles det en touchpad. På en MacBook er det en styreflate. Men uansett hva du kaller det, er funksjonen den samme.)

Også: Hvordan oppgradere Windows Home-utgaven til Pro

Teknologien som var populær på bærbare datamaskiner i Windows 7-æraen oversatte berøringsflatebevegelser til musekvivalenter, en prosess som var full av feil, ofte resulterer i pekere som hoppet over skjermen ved den minste utilsiktede berøring.

Den situasjonen begynte å endre seg i 2013 med debuten av Precision Touchpad i Microsofts Surface Pro 2 og Windows 8.1. Precision Touchpad-maskinvaren og dens medfølgende innebygde Windows-drivere behandlet pekeplaten som sin egen klasse pekeenhet, behandler trykk, bevegelser og bevegelser som opprinnelige handlinger. I 2015 fikk avanserte bærbare datamaskiner, som Dell XPS 15, høye karakterer fra eliteanmeldere for å ha “en styreflate like god som en MacBook.”

Også: Hvordan skjermopptak i Windows 10 eller 11

Med Windows 11 strammet Microsoft inn kravene til maskinvaresertifisering for PC-er; bærbare produsenter er nå pålagt å inkludere Precision Touchpad-teknologi som en del av sertifiseringsprosessen.

Du finner et omfattende sett med tilpasningsalternativer for en Precision Touchpad i Innstillinger > Bluetooth & Enheter > Touchpad (se bildet under). På en Windows 10-PC med riktig maskinvare/driver-kombinasjon, sier en melding øverst på siden: “Din PC har en Precision Touchpad.” Denne meldingen er ikke synlig i nyere versjoner av Windows 11, antagelig fordi det ikke er nødvendig. Hvis du ser alternativene som vises her, er du i gang.

Precision Touchpad Settings-side fra Windows 11

Hvis du ser disse innstillingene på din Windows 11 PC, har du en Precision Touchpad.

Skjermbilde av Ed Bott/ZDNET

Bare å lære hvordan du bruker standardbevegelsene som er tilgjengelige på en Precision Touchpad kan betale mye utbytte i produktivitet. Det kan være enda mer nyttig å bruke litt tid på denne Innstillinger-siden.

Her er 11 teknikker det er verdt å mestre.

Sveip for å bytte mellom oppgaver

Bruk tre fingre og sveip opp fra bunnen av pekeplaten (se bildet nedenfor). Den bevegelsen bytter deg til Task View, med et stort miniatyrbilde for hvert åpent vindu og virtuelt skrivebord. Du kan trykke for å velge vinduet du vil åpne, eller sveipe ned med tre fingre for å gå tilbake til forrige posisjon. Du kan også bruke tre fingre til å sveipe til venstre eller høyre, som begynner å rulle gjennom en visning av miniatyrbilder for alle apper som kjører; slutt å sveipe når du kommer til appen du vil kjøre.

three-finger-swipe-touchpad

Bruk et tre-finger-sveip for å raskt åpne Task View eller bytte til en annen kjørende app.

Skjermbilde av Ed Bott/ZDNET

Sveip for å bytte mellom skrivebord

Jeg er ikke sikker på hvor mange som bruker Virtual Desktop-funksjonen i Windows 11, men de som gjør det pleier å elske det. Det er en fin måte å fokusere på en eller to apper der du prøver å få litt arbeid gjort. Du kan holde distraksjoner som sosiale medier på et separat skrivebord. Ved å bruke standardinnstillingene bytter et sveip med fire fingre til venstre til neste skrivebord, mens et sveip med fire fingre til høyre bytter til forrige skrivebord.

Rull raskere

Hvem trenger rullefelt? Med en berøringsplate kan du bruke en sveip med to fingre for å rulle jevnt opp, ned, til venstre eller høyre. (Sveip med én finger flytter pekeren, ikke siden.)

Hvis standardhastigheten til pekeren ikke er riktig, bruk glidebryteren øverst på siden for styreplateinnstillinger for å få den til å bevege seg raskere eller tregere.

Rull bakover

Hvem trenger rullefelt? Når du bruker en gest med to fingre for å bla gjennom nettsider eller dokumenter, kan det være lurt å snu den vanlige rulleretningen, slik at siden du sveiper nedover, en oppførsel som er motsatt av hvordan rulling fungerer når du bruker rullefelt.

Også: De beste bærbare datamaskinene: Eksperttestet og gjennomgått

Du finner alternativene for rulleretning i styreflateinnstillingene siden, under Rull og amp; zoom overskrift. Alternativene her refererer til handlingene slik de gjelder for rullefeltet, så velg Ruller nedover hvis du vil at sveipebevegelsen skal samsvare med bevegelsen på siden. 

Fast vinduer med et sveip

Dette er et av mine favoritttriks. Tilpass alternativene for sveip med tre fingre eller fire fingre, slik at et sveip til venstre eller høyre fester det gjeldende vinduet til henholdsvis venstre eller høyre side av skjermen. Du finner innstillingene under Avanserte bevegelser overskriften (se bildet nedenfor). Endre Sveip til venstre til Fast vinduet til venstre og foreta deretter den tilsvarende endringen i Sveip til høyre menyen .

touchpad-swipe-to-snap-window < p>Endre alternativene Sveip til venstre og Sveip høyre med tre fingre som vist her, og du kan knipse vinduer med et håndleddsgrep.

Skjermbilde av Ed Bott/ZDNET

Velg ditt eget høyreklikkalternativ

Hvis du bruker standardinnstillingene for en Precision Touchpad, er et trykk med én finger et klikk, mens et trykk med to fingre har samme effekt som et høyreklikk. Hvis du foretrekker et gammeldags høyreklikkalternativ, åpner du Taps-delen og velger Trykk nederst til høyre på styreplaten for å høyreklikke alternativet. For å slå av alternativet for å trykke med to fingre, fjerner du avmerkingsboksen Trykk med to fingre for å høyreklikke.

Sveip for å pumpe volumet opp (eller ned)

Dette trikset er en spesielt god bruk for sveipealternativene med fire fingre, spesielt hvis du aldri bruker virtuelle skrivebord.

På styreplaten Innstillinger-siden, åpne Firefingerbevegelser seksjonen og bruk Sveip-menyen til å endre funksjonen til Endre lyd og volum. Med dette alternativet i kraft, kan du sveipe opp eller ned (sakte) for å justere systemvolumet (se bildet nedenfor). En glidebryter vises rett over oppgavelinjen, slik at du kan se effekten av endringen. Med disse innstillingene aktive, kan du sveipe til venstre eller høyre for å spille av henholdsvis forrige og neste spor, selv om musikkspilleren din ikke er synlig.

For en siste berøring, bruk Taps-menyen nederst i den delen for å definere et trykk med fire fingre som Spill av/pause.

fire-finger-bevegelser-audio

Du kan omdefinere sveiping og trykk med fire fingre for å administrere volum og bytte spor i en musikkspiller. < /p> Skjermbilde av Ed Bott/ZDNET

Gi kontrollen tilbake til musen

Bruker du noen ganger mus med den bærbare datamaskinen? Windows 11 gjør en god jobb med å ignorere utilsiktede trykk og sveip når du skriver, men du foretrekker kanskje å deaktivere berøringsplaten helt når du bruker en mus. For å aktivere det alternativet, utvider du Styrepute-delen øverst på Innstillinger-siden og fjerner avmerkingsboksen La styreflaten være på når en mus er tilkoblet .  

Lag din egen tilpassede gest

Når du går inn i Berøringsflaten > Avanserte bevegelser seksjonen, det er en lang liste med alternativer du kan tilordne til forskjellige trykk og sveiper. Men hvis ingenting på listen faller i smak, kan du prøve Egendefinert snarvei alternativet, som jeg har gjort her (se bildet nedenfor). Når jeg trykker med tre fingre, åpner Windows hurtigstartmenyen (Windows-tast + X).

Du kan tilordne en hvilken som helst tastatursnarvei til den egendefinerte gesten. Du kan for eksempel bruke Windows-tasten + E for å åpne Filutforsker med det tre-fingertrykk. Eller bruk Windows-tasten + n, der n er et hvilket som helst tall mellom én og ni, for å åpne appen som er festet til den posisjonen på oppgavelinjen. 

Også: Her er hvorfor Windows-PCer bare kommer til å bli mer irriterende

Etter at du har valgt Egendefinert snarvei, trykker du på Start opptak og trykker på tastetrykket du ønsker å tildele. Trykk deretter på Stopp opptaket.

precision-touchpad-custom-shortcut

Du kan tilordne en hvilken som helst Windows-tastaturkombinasjon til en egendefinert snarvei. 

Skjermbilde av Ed Bott/ZDNET

Sveip for å gå tilbake eller forover

Hvis du bruker en stor del av arbeidsdagen ved å bruke tilbake- og frem-knappene for å gå gjennom nettleserloggen eller lysbildefremvisninger, bør du vurdere å endre  Sveip til venstre og Sveip til høyre alternativer for å gjøre den oppgaven med bevegelser. Gå til Innstillinger > Bluetooth & enheter > Touchpad > Avanserte bevegelser. Under delene for bevegelser med tre fingre eller fire fingre endrer du tilordningen for disse to handlingene til henholdsvis Navigering bakover og navigering fremover

Konfigurer en bevegelse slik at den ikke gjør noe i det hele tatt

Kanskje du foretrekker å holde styreflatens bevegelser enkle? Kanskje du ved et uhell sveiper eller trykker på en måte som får Windows til å gjøre noe uventet? Hvis du heller ikke vil håndtere visse bevegelser, kan du prøve å konfigurere Windows til å ignorere disse alternativene fullstendig. Alternativet Ingenting  er tilgjengelig for bevegelsesdelene med tre fingre og fire fingre, og du kan tilpasse hvert trykk- og sveipealternativ under Avanserte bevegelser  for å ignorere disse bevegelsene.