Hva er en AI PC? (Og bør du kjøpe en?)

0
20
Dell 162

Dells 2024 XPS 16 bærbare datamaskin, drevet av Intels Core Ultra-brikker, er et system som kan kalles en “AI-PC.” 

Cesar Cadenas/ZDNET

Bedrifter utforsker måter å utnytte kunstig intelligens (AI) for å opprettholde konkurransefortrinn, og PC-er må utvikle seg for å beholde tempo.

Også: De beste datamaskinene: Bærbare datamaskiner, stasjonære datamaskiner, PC-er og mer sammenlignet

Dette er grunnen til at “AI-PCer” vil bli et hett tema i 2024, slik PC-produsenter, OEM-er og brikkeprodusenter sikter for å starte en ny syklus med oppgraderinger.

Men hva er egentlig en AI-PC, og hvordan skiller den seg fra en vanlig PC?

Hva er en AI-PC?

Tenk på en AI-PC som en superladet personlig datamaskin, skreddersydd med riktig maskinvare og programvare for å håndtere AI- og maskinlæringsoppgaver som en proff. Alt handler om å gi de tall-knusende, data-siktende AI- og maskinlæringsoppgavene kraftøkningen de trenger.

Disse oppgavene dekker et bredt spekter av arbeidsbelastninger, inkludert generative AI-programmer som Stable Diffusion, smarte chatbots drevet av lokale språkmodeller, omfattende dataanalyse, opplæring av AI-modeller og kjøring av intrikate simuleringer og sofistikerte AI-drevne applikasjoner.

Også: Denne mini-PC-en er i utgangspunktet en Mac Mini for Windows-brukere

Sammen med kraftprosessorer (CPU-er) og grafikkort (GPU-er) for å gi systemene multitasking-styrke, og støttet av rikelig med RAM og raske lagringsalternativer, kan disse PC-ene skryte av noe nytt: en NPU, eller nevral prosesseringsenhet, designet for å lade AI-oppgaver turbo.

Målet er å lage systemer som er raskere til å utføre AI-oppgaver, mer energieffektive og eliminerer behovet for å sende data – spesielt sensitive data – til skybaserte AI-servere for behandling. Denne tilnærmingen sikrer at systemene kan fungere uavhengig av en internettforbindelse, og forbedre sikkerheten ved å beholde dataene lokalt.

Hva er en NPU?

En NPU, forkortelse for neural processing unit, er en spesialisert prosessor som er skreddersydd for å håndtere tunge løft for AI-oppgaver, en jobb som vanligvis tildeles GPU.

Mens en PCs GPU absolutt kan drive gjennom AI-arbeidsbelastninger, kan det være ganske strømkrevende. Det er ikke ideelt for bærbare datamaskiner der batterilevetiden er verdifull, og det er heller ikke det mest effektive valget for stasjonære datamaskiner.

Også: Hva er dyp læring? Alt du trenger å vite

Akkurat nå er ikke NPU-er helt klare til å ta tøylene fra GPU-er. Det er nå mer som et partnerskap, der de to jobber sammen for å kutte behandlingstidene samtidig som de reduserer strømforbruket.

Men dette er bare begynnelsen, og neste generasjons NPU-er vil sannsynligvis klare å ta fart gjennom AI-oppgaver på egenhånd, og la GPU-ene fokusere på det de gjør best. Selv om det er sluttspillet, er vi bare ikke helt der ennå.

Hvem kommer inn i NPU-spillet?

Tekniske titaner Intel og AMD vasser inn på AI PC-arenaen i en stor måte.

Prosessorserier som Intels Core Ultra eller AMDs Ryzen 8000G (før dette hadde AMD Ryzen 7040-serien som inneholdt “Ryzen AI”-motoren), hver har en NPU for å ta på seg noe av AI-arbeidsbelastningen — arbeidsbelastninger som AI-effekter på videosamtaler og for videogenerering, bedre multi-tasking med AI-akselerert programvare og AI-assistenter.

Du kommer til å se “produktivitet” og “effektivitet” og “avansert samarbeid” gikk mye rundt.

Også: Den neste telefonen din vil kunne kjøre generative AI-verktøy (selv i flymodus)

Men husk at Intel og AMD er noe sent ute til å dette spillet. Da Apple sparket Intel til fortauskanten og erstattet brikkegiganten med sin egen serie M-serie prosessorer i 2020, inneholdt alle disse brikkene “neural engine” NPU-er.

Men historien går lenger tilbake. I september 2017 avduket Apple A11 Bionic-brikken for iPhone, som var den første av brikkene som hadde en nevral motor. Noen Qualcomm Snapdragon mobile prosessorer hadde også nevrale motorer tilbake i 2018.

Intel og AMD er ikke så mye ledende, men spiller i stedet catchup.

Hva slags ytelse kan du forvente av en AI-PC?

Det er vanskelig å ta benchmarks og oversette disse til virkelige tall. Intel har publisert data om hvordan Core Ultra-brikkene presterer under forskjellige arbeidsbelastninger sammenlignet med konkurrentene (konkurrenten i dette tilfellet er AMD).

Hvor passer Windows 12 inn her?

< p>Det er ingenting som en ny versjon av Windows for å få både forbrukere og bedrifter til å oppgradere maskinvaren sin, så PC-produsenter håper at Windows 12 vil gjøre et stort AI-push.

Også: Windows 12 FAQ: Ja, det kommer i 2024 (og flere overraskende spådommer)

Og hvis bare noen av hintene er at ryktene er sanne, kommer AI til å bli en hjørnestein i den nye Windows-utgivelsen, og det vil være en måte for Microsoft å gi Windows Copilot – tidligere Bing Chat, selskapets sentraliserte AI-assistent – ​​mer funksjoner, og tetter gapet mellom Windows og Apples MacOS.

Hvem lager AI-PC-er?

Store OEM-er som Dell, Lenovo og HP ruller alle ut AI-PC-systemer, drevet av Intel- og AMD-prosessorer som har NPU-er.

Bør du kjøpe en AI-PC?

Godt spørsmål! På den ene siden blir det sanne potensialet til AI-PCer kanskje ikke helt klart før Windows 12 ruller ut (sannsynligvis senere i år), noe som vil gi oss en bedre ide om hva den nåværende avlingen av AI-PCer vil være i stand til av.

Også: Jeg gjorde den bærbare datamaskinen om til en stasjonær PC, og jeg har aldri vært mer produktiv

På den annen side, hvis du er i markedet for en ny PC uansett, virker det å velge en med AI-funksjoner som et smart trekk. Det fremtidssikrer ikke bare investeringen din, men gir også umiddelbare fordeler, som å uskarpe bakgrunnen for videosamtaler eller raskt oppsummere lange dokumenter. Hvis dette høres nyttig ut for deg, kan det være verdt å vurdere.

Vil disse eksisterende AI-PC-ene være kompatible med Windows 12?

Selv om vi ikke har noen offisielle ord om hva systemkravene til Windows 12 vil være, kan du være sikker på at denne nåværende avlingen av AI-PCer vil ha blitt bygget av OEM-ene med mange tilbakemeldinger fra Microsoft.

< h2>