Ubuntu 24.04: Samme som før, men med 5 store forbedringer

0
15
The default desktop

Ubuntu 24.04 ser kjent ut, men friskt.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

Canonicals flaggskip Linux-distribusjon Ubuntu har fått en oppdatering. På overflaten føles Ubuntu 24.04 som det samme operativsystemet (OS) som mange av oss har kjent og elsket i mange år. Men når du går dypere inn i detaljene, finner du noen nye og forbedrede funksjoner.

Jeg har vært en fan av Ubuntu Linux-distribusjonen i lang tid. Siden 1997 har jeg brukt 90 % av tiden min på å jobbe med enten Ubuntu eller en Ubuntu-basert distribusjon. Og i løpet av de siste fem eller så årene har Ubuntu utviklet seg i et glasialt tempo, og knapt endret noe med utseendet og følelsen til et operativsystem som gjør alt for å skape et brukervennlig miljø.

Også: 5 ting du bør vurdere før du hopper fra en Linux-distribusjon til en annen

Den langsomme utviklingen spiller en nøkkelrolle i den enkle bruken av Ubuntu. Når du kjenner distribusjonen, kan du stole på at du vet den i flere tiår fremover. For mange har mangelen på endring av OS vært en velsignelse. Men for de som foretrekker noe nytt med hver utgivelse, er du heldig – for Canonical har brakt litt friskhet til distroen.

Først vil jeg understreke at jeg jobber med en daglig versjon av Ubuntu 24.04, noe som betyr at den ikke er klar for offentlig forbruk. Når det er sagt, er den så bunnsolid som du har forventet. Det er raskt, det er forutsigbart, og det er fortsatt lagt opp på samme måte. Kort sagt, det er fortsatt veldig mye Ubuntu.

Men hva er nytt? La oss ta en titt på fem nøkkelfunksjoner.

1. Støtte

Selv før du begynner å installere operativsystemet, nyter LTS-versjonene av Ubuntu nå 12 års offisiell støtte. Tolv år er tre presidentperioder. Det er med andre ord lang tid.

Også: Trenger du antivirus på Linux?

Canonical tilbyr denne støtten for å matche nivået som Red Hat tilbyr for Red Hat Enterprise Linux. Og Canonical stopper ikke bare ved kjernekomponenter – selskapet tilbyr flere tiår støtte for hele distribusjonen, som inkluderer omtrent 30 000 pakker.

Velg Ubuntu 24.04, og det vil garantert overleve maskinvaren som kjører den .

2. Et nytt installasjonsprogram

Det første jeg la merke til var det nye Ubuntu-installasjonsprogrammet. Jeg trodde tidligere versjoner av distroen inkluderte et installasjonsprogram som var enkelt å bruke, men Canonical har nå gjort en ekstra mil for å gjøre alt enda enklere. 

Installasjonsprogrammet ser også bra ut og inkluderer en ny tilgjengelighetsside hvor du kan tilpasse Ubuntu for å møte dine behov under installasjonen. En annen ny funksjon i installasjonsprogrammet er en side hvor du kan velge mellom enten standard eller full installasjon. Standardinstallasjonen inkluderer bare det viktigste, mens den fullstendige installasjonen inkluderer alle verktøyene du trenger for å bli produktiv ut av porten.

Ubuntu 24.04-installasjonsprogrammet.

Ubuntu har nå en av de beste OS-installatørene på markedet.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

3. Et nytt programvareinstallasjonsprogram

Ubuntu-teamet tok programvareinstallasjonsprogrammet de debuterte i versjon 23.10 og har gitt det litt tweak med en strammere layout. Selv den nye Administrer-siden, hvor du kan kontrollere programvareoppdateringer, er enklere å bruke. Gitt posisjonen der Ubuntu var med programvaresenteret for noen år siden, har utviklingen av dette verktøyet vært intet mindre enn fantastisk.

Ubuntu 24.04-programvareinstallasjonsprogrammet.

Ubuntu-programvareinstallasjonsprogrammet har kommet langt fra sin plagsomme fortid.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

4. Fastvareoppdatering

Akkurat som System76 tilbyr med Pop!_OS, inkluderer Ubuntu nå en dedikert fastvareoppdatering, som gjør det mulig for operativsystemet ditt å se etter fastvareoppdateringer for tilkoblede enheter. Denne nye funksjonen betyr også at du kan oppdatere fastvare uten å ha en appbutikk som kjører i bakgrunnen.

5. Flere funksjoner kommer

Flere andre oppdateringer og forbedringer kommer til Ubuntu 24.04 som ennå ikke har kommet inn i de daglige byggene. En av de største er GNOME 46, som inkluderer ytelsesoppdateringer, forbedringer av minnebruk, globalt søk i filbehandleren, tonnevis av UI-avgrensninger, et forbedret varslingssystem og mye mer. 

Også: Hvordan installerer du Linux på en gammel bærbar datamaskin for å gi den nytt liv og formål

En annen praktisk funksjon som er planlagt for den offisielle 24.04-utgivelsen er en dedikert Security Center-app. I stedet for at sikkerhet ble bakt inn i Innstillinger-appen, følte Canonical at det var viktig nok å flytte inn i sitt eget vindu. Det er imidlertid ingen indikasjon på om denne funksjonen kommer til 24.04 eller om den vil bli skrotet. Likevel er ideen om å ha en dedikert sikkerhetsapp fornuftig for meg – men bare hvis funksjonen er åpenbar for brukere (ellers kan den ende opp med å aldri få den oppmerksomheten den krever).

Min erfaring&nbsp ;

Jeg brukte noen dager på å teste Ubuntu 24.04 og syntes det var like bunnsolid en oppføring som jeg har begynt å forvente fra Canonical. Selvfølgelig gikk jeg inn i denne prosessen og visste hva jeg gikk inn på. Daglige bygg er ofte fulle av problemer, i hvert fall inntil vi nærmer oss den offisielle utgivelsesdatoen. Likevel ble jeg overrasket over at de eneste problemene jeg kom over skjedde før den første oppgraderingen jeg kjørte. Etter oppgraderingen gikk alt på skinner.

Som jeg har sagt om og om igjen, er Ubuntu alltid det du forventer at det skal være. Og selv om dette faktum stemmer med denne utgivelsen, er det noen få store forbedringer som bidrar til å gjøre Ubuntu 24.04 til en av de beste distroene på markedet. 

Hvis du vil sjekke ut den daglige byggingen, kan du kan laste ned en ISO fra den offisielle nedlastingssiden.