Apple bøtelagt 2 milliarder dollar av EU for å hindre konkurranse til App Store

0
11
Gavel Avosb/Getty Images

EU-kommisjonen (EC) kunngjorde sin første store antitrust-bot mot et amerikansk teknologiselskap, og ga Apple en bot på nesten 2 milliarder dollar. EU sier at Apple forhindret utviklerne av musikkstrømmetjenester som Spotify fra å informere iPhone- og iPad-brukere om alternativer og lavere priser for musikkabonnementer tilgjengelig utenfor App Store

“I et tiår misbrukte Apple sin dominerende posisjon i markedet for distribusjon av musikkstrømmeapper gjennom App Store,” sa Margrethe Vestager, kommisjonens konserndirektør med ansvar for konkurransepolitikk. “De gjorde det ved å begrense utviklere fra å informere forbrukere om alternative, billigere musikktjenester utenfor Apples økosystem. Dette er ulovlig i henhold til EUs antitrustregler, så i dag har vi bøtelagt Apple med over 1,8 milliarder euro.”

Også: Apple-produktene du ikke bør kjøpe denne måneden

Å være den eneste leverandøren av App Store for iOS-brukere gir Apple kontroll over alle aspekter av iOS-opplevelsen, og EC fant selskapets kontrollnivå som direkte restriktiv og i strid med EUs (EU) antistyringsbestemmelser.  

Apple motsatte seg EUs avgjørelse, og bemerket at Spotify møtte kommisjonen mer enn 65 ganger under denne etterforskningen. Apple forsvarte App Store-gjennomgangsprosessen og provisjonsstrukturen, og kalte dem rettferdige og like gjeldende for alle utviklere. Den bemerket at mange tjenester, inkludert musikkstrømming, kan unngå provisjonsgebyrer ved å selge abonnementer utenfor App Store.

Ifølge forskjellige kilder krevde Apple at Spotify og andre utviklere av musikkstrømmeapper skulle betale opptil 30 % provisjon på kjøp gjort gjennom Apples betalingssystem i appen uten å la disse utviklerne dele informasjon om abonnementsavtaler utenfor App Store. 

Apple understreket imidlertid at Spotify ikke betaler noen provisjon til Apple til tross for at de bruker App Stores infrastruktur fordi de skaffer abonnenter via nettstedet. Den sa også at 86 % av utviklerne som deltar i App Store aldri betaler Apple en provisjon.

Også: Slik oppdaterer du apper i MacOS: To alternativer

EUs bøter anklager at Apple unnlot å informere iOS-brukere i appene sine om lavere priser på abonnementstilbud tilgjengelig på internett utenfor appen og prisforskjeller mellom abonnementer i appen solgt gjennom Apples kjøpsmekanisme i appen og de som er tilgjengelige andre steder.

EU sier at Apple også forbød utviklere som Spotify å inkludere lenker i appene sine som ville føre iOS-brukere til apputviklerens nettsted der alternative abonnementer kan kjøpes. 

“Apputviklere ble også forhindret fra å kontakter sine egne nyervervede brukere, for eksempel via e-post, for å informere dem om alternative prisalternativer etter at de har opprettet en konto,” står det i ECs dokument. 

Apple hevder at EUs avgjørelse er ubegrunnet, og hevder at det ikke er bevis for forbrukerskade eller konkurransebegrensende oppførsel. Selskapet ga ut en uttalelse som understreker dets bidrag til den europeiske økonomien og det digitale musikkmarkedets vekst, og utfordrer EUs funn med signaler om en appell.

Også: Hva er Apples Vision Pro? Pris, funksjoner, praktisk innsikt og alt du trenger å vite

I følge EU er disse antistyringsbestemmelsene i sin tur et forsøk på å beskytte forbrukerne; i dette tilfellet fikk ikke iPhone- og iPad-brukere muligheten de fortjente til å ta informerte beslutninger om hvor og hvordan de skal kjøpe musikkstrømmeabonnementer for bruk på sine egne enheter. 

Denne bøten er enda et hakk i EUs belte for å utjevne europeisk konkurranse blant store teknologiselskaper – kalt «gatekeepers» – som dominerer markedet under Digital Markets Act (DMA). DMA har allerede tvunget Apple til å tillate sideinnlasting av apper i EU for å forhindre noen av problemene som er skissert i EUs bot, ettersom den tar sikte på å redusere markedskontrollen disse portvaktene har i EU.