5 grunner til at desktop Linux endelig vokser i popularitet

0
13
4 digitalt generert bakgrunnspenn widguins på oransje 6 Andriy Onufriyenko/Getty Images

I mange år har Linux vært den mest populære sluttbruker som opererer over hele verden. Eller, for å være mer presis, det er Android. I følge det irske analysenettstedet Statcounters siste tall hadde Android 43,74 % av markedet i februar 2024, fulgt av Windows med 27,39 %. På skrivebordet, som det har vært i flere tiår, er Windows fortsatt mesteren. Nylig har imidlertid stasjonær Linux gjennomgått opp til 4,03%. 

Også: KDE Neon viser at Plasma 6 Linux-distroen er noe helt spesielt

Hvis du regner ChromeOS som Linux, noe jeg gjør, med en markedsandel på 2,26 %, er Linux enda mer populært. Merk deg, moderne Chromebooks ChromeOS skylder mer til åpen kildekode, sanntidsoperativsystemet Zephyr enn det gjør Linux.   

Hvorfor vokser Linux endelig? 

Det er et godt spørsmål. Mens Windows er kongen på bakken med 72,13 % og MacOS kommer på et fjernt sekund på 15,46 %, er det tydelig at Linux gjør fremskritt. Nedenfor skal jeg gå gjennom de fem grunnene til at jeg tror det vokser, men la oss først se på motvinden.

Jeg kan fortelle deg i store, smertefulle detaljer hvorfor vi ennå ikke har hatt et “År for Linux-skrivebord”. Linus Torvalds selv har allerede forklart hvorfor vi aldri vil se et klassisk Linux-skrivebord på hver PC: fragmentering.

Også: Trenger du antivirus på Linux?

Hvis du ser seriøst på Linux-skrivebordet, siden den tiden da den store skrivebordsdebatten var om du ville bruke Borne- eller C-skallet , det har alltid vært flere versjoner av Linux. 

I følge DistroWatch, hovednettstedet for Linux-distribusjoner, er det over 200 Linux-distribusjoner. På disse finner du over 21 forskjellige skrivebordsgrensesnitt. Det er mer enn et halvt dusin forskjellige pakkebehandlere for å installere programvare på Linux. Disse inkluderer Debian Package Management System (DPKG), Red Hat Package Manager (RPM), Pacman, Zypper og flere. I tillegg til disse, er det nyere containeriserte pakkebehandlere som Flatpak, Snap og AppImage.

For pokker, jeg lever av å spore Linux-skrivebordet, og jeg kan ikke holde styr på dem alle. Vanlige brukere, som bare vil få jobben gjort eller ha det gøy? Glem det. De klarer det ikke. Jeg ville ikke forventet at de skulle gjøre det.  

Også: De beste Linux-bærbare datamaskinene: Ekspert testet og anmeldt

Det hjelper heller ikke at de store Linux-distributørene – Canonical, Red Hat og SUSE – ikke lager Linux skrivebord en prioritet. Selvfølgelig har de stasjonære datamaskiner. Canonical og Red Hat, spesielt, påvirker også utseendet og følelsen til Linux-skrivebordet sterkt, men skrivebordet er ikke deres prioritet. Hvorfor skulle det være det? De tjener pengene sine på servere, containere, skyen og tingenes internett. 

Så hvorfor samler Linux fortsatt damp?

1. Microsoft er ikke så interessert i Windows

Hvis du tror Microsoft handler om skrivebordet og Windows, tro om igjen. Microsofts fortjeneste i disse dager kommer fra Azure-skyen og Software-as-a-Service (SaaS), spesielt Microsoft 365. Microsoft vil ikke at du skal kjøpe Windows; Redmond-kraftverket vil at du skal abonnere på Windows 365 Cloud PC. Og forresten, du kan kjøre Windows 365 Cloud PC på Mac, Chromebook, Android-nettbrett, iPad og, å ja, Linux-stasjonære datamaskiner.

2. Linux-spilling, takket være Steam, vokser også

Gaming har aldri vært en sterk side for Linux, men Linux-spillere er også en sakte voksende gruppe. Jeg mistenker at det er fordi Steam, den mest populære Linux-spillplattformen, også har brorparten av spilldistribusjonsmarkedet

3. Brukere finner endelig ut at noen Linux-distroer er enkle å bruke

Selv nå vil du finne folk som insisterer på at Linux er vanskelig å mestre. Riktignok, hvis du ønsker å være en Linux-kraftbruker, vil Linux utfordre deg. Men hvis alt du vil gjøre er å jobbe og leke, er mange Linux-distribusjoner egnet for nybegynnere. For eksempel er Linux Mint enkel å bruke, og det er et flott sluttbrukeroperativsystem for alle og enhver. 

4. Å finne og installere Linux-skrivebordsprogramvare er enklere enn noen gang

Mens noen Linux-purister misliker containeriserte applikasjonsinstallasjonsprogrammer som Flatpak, Snap og AppImage, elsker utviklere dem. Hvorfor? De gjør det enkelt å skrive applikasjoner for Linux som ikke trenger å være justert for alle de mange Linux-distribusjonene. For brukere betyr det at de får flere programmer å velge mellom, og at de ikke trenger å bekymre seg for kresne installasjonsdetaljer.

5. Linux-skrivebordet vokser i popularitet i India 

India er nå verdens femte største økonomi, og den vokser fortsatt. Vet du hva annet som vokser i India? Desktop Linux. I India er Windows fortsatt operativsystem nummer én med 70,37 %, men nummer to er Linux, med 15,23 %. MacOS er langt tilbake på fjerdeplass med 3,11 %.

Også: 5 måter LibreOffice oppfyller skrivebehovene mine bedre enn Google Dokumenter kan

Jeg mistenker dette er tilfelle fordi Indias økonomi i stor grad er basert på teknologi. Der du finner seriøse programmerere, finner du Linux-brukere.

Så følg med. Pokker, hvis Microsoft fortsetter å bevege seg bort fra det gamle skrivebordet til fordel for Windows som en tjeneste, vil vi kanskje ha et år med Linux-skrivebordet! Det kan skje!