Canonical fyller 20: Shaping the Ubuntu Linux-verden

0
14
Ubuntu=

Du kan enten laste ned den første versjonen av Ubuntu Linux eller få en CD med utgivelsen sendt til deg gratis.< /p> Steven Vaughan-Nichols/ZDNET

2004 var allerede et begivenhetsrikt år for Linux. Som jeg rapporterte den gangen, prøvde SCO å drive Linux ut av virksomheten. Red Hat forlot Linux-sluttbrukerfans for bedriftskunder ved å legge ned Red Hat Linux 9 og lansere det forretningsvennlige Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Oh, og den sørafrikanske teknologimillionæren og astronauten Mark Shuttleworth lanserte Canonical, Ubuntu Linuxs morselskap.

Litt hadde jeg – eller noen andre – mistanke om at Canonical ville bli en av de verdens største Linux-selskaper. 

Også: De beste Linux-distroene for nybegynnere: Eksperttestet

Shuttleworth hadde tjent sine millioner på å grunnlegge og deretter selge Thawte Consulting, et sikkerhets- og storsertifikatselskap (CA). Han var interessert i mer enn å tjene penger. Shuttleworth hadde også vært en Debian Linux-utvikler. Ved å bruke inntektene fra Thawte-salget grunnla han Canonical Ltd. i Storbritannia. 

Canonicals formål, fra begynnelsen, var å støtte og dele gratis programvare og åpen kildekode-programvare. Faktisk kommer navnet på flaggskipets operativsystem, Ubuntu, fra Zulu-frasen, “Umuntu ngumuntu ngabantu.” Dens moderne betydning, utenfor Linuxs sirkler, kommer fra avdøde erkebiskop Desmond Tutu. I sin bok, No Future Without Forgiveness, sa han at noen med Ubuntu er “åpen og tilgjengelig for andre, og bekrefter andre.”

Høres det kjent ut? Da Shuttleworth annonserte utgivelsen av den første versjonen av Ubuntu — Ubuntu 4.10 Warty Warthog — skrev han:

"Ubuntu" er et eldgammelt afrikansk ord for “menneskelighet overfor andre”, og vi tror det er et perfekt navn for et åpen kildekode-fellesskapsprosjekt. I den ånden inviterer vi deg til å bli med, bidra og dele Ubuntu med ditt eget fellesskap.

Kort sagt, som Ubuntus originale motto sa: “Linux for mennesker.” ;

Den gang, som nå, var Ubuntu basert på Debian Linux. I motsetning til Debian, som aldri holdt en leveringsfrist den ikke kunne gå glipp av, var Ubuntu satt til å bli oppdatert til siste skrivebord, kjerne og infrastruktur med en ny utgivelse hver sjette måned. Canonical har holdt seg til den takten – med unntak av Ubuntu 6.06-utgivelsen – i 20 år nå. 

Helt fra starten var Canonicals oppgave dristig: Å lage et operativsystem som var like funksjonsrikt, brukervennlig og tilgjengelig som sine proprietære motparter. Utgitt i oktober 2004, ble Ubuntu Linux raskt synonymt med brukervennlighet, stabilitet og sikkerhet, og bygget bro mellom kraften til Linux og brukervennligheten som kreves av sluttbrukere.

Også: Ubuntu 24.04 : Samme som før, men med 5 store forbedringer

De første årene av Canonical var preget av rask innovasjon og samfunnsbygging. Ubuntu-fellesskapet, en levende og lidenskapelig gruppe utviklere og brukere, ble hjertet og sjelen til prosjektet. Fora, wikier og IRC-kanaler yret av aktivitet da folk fra hele verden kom sammen for å bidra med kode, rapportere feil, skrive dokumentasjon og støtte hverandre. 

I løpet av årene har dette samfunnssentrert tilnærming har endret seg. Selv om Ubuntu fortsatt er en sluttbrukervennlig distribusjon — det er den eneste store leverandøren Linux-distribusjon som fortsatt sterkt støtter desktop Linux (for å holde lysene på) — Ubuntu er mest brukt nå som en sky, server og Internett of Things (IoT) operativsystem.

Canonical har også forsøkt, med blandet suksess, å påvirke Linuxs vei. I 2011, for eksempel, introduserte Canonical Unity, et nytt Linux-skrivebord, som standard skrivebord.  Tanken var å lage et grafisk grensesnitt som du ikke bare kunne bruke for Linux-skrivebordet, men også for smarttelefoner og nettbrett. 

02ubuntu1504.png

I fire år nå har Unity gjort Ubuntu enkelt nok for et barn å bruke. Klikk på appen, og du er i gang.

Skjermbilde av Steven Vaughan-Nichols/ZDNET

Jeg likte Unity godt, men jeg var en av få som gjorde det. Innen 2017. Canonical ga opp Unity og dets relaterte planer for Ubuntu-drevne smarttelefoner og nettbrett. Mens Ubuntu Unity fortsatt lever — åpen kildekode-prosjekter har ni liv — er det nå en sidelinje. Ubuntu fornyet forpliktelsen til GNOME-skrivebordet.

I 2016, derimot, så fremveksten av Ubuntu Snap, en containerisert måte å installere programvare på, som – sammen med rivalen Red Hats Flatpak – hjelper Linux med å få en viss popularitet på skrivebordet. Begge gjør det mye enklere for programvareleverandører å levere programmer til Linux-skrivebordet, samtidig som de gir brukerne flere applikasjonsvalg. 

Også: Ubuntu Unity gjenopplever Canonicals kreativitet og bringer tilbake en av de beste brukergrensesnittene

Canonicals innflytelse strekker seg utover skrivebordet. Ubuntu Linux, for eksempel, er skyoperativsystemet nummer én. Ubuntu startet som en stasjonær distribusjon i fellesskapet, men det har blitt en stor Linux-kraft for bedrifter. 

Når jeg ser fremover, forventer jeg at Canonical til slutt vil bli offentlig. Uvanlig for et teknologiselskap har Canonical ikke noe økonomisk behov for å utstede en børsnotering. Shuttleworth har klart å selvfinansiere selskapet.  Som Shuttleworth sa i et intervju fra 2022, trenger Canonical ikke penger. Snarere “prøver selskapet å finne balansen mellom å bevare det jeg tror folk virkelig elsker med Ubuntu og Canonical og også fortsette å ta opp ansvaret jeg tror vi nå har på det globale teknologimarkedet.”

I dag,  når Canonical fyller 20 år, driver Ubuntu Linux millioner av stasjonære datamaskiner, servere og skyer. Canonicals reise er langt fra over. Jeg forventer at de neste 20 årene vil være like innovative og vellykkede som de to første tiårene.