Hva er Suno? 'ChatGPT for musikk' genererer sanger på sekunder

0
16
Suno-sanggenerator Sabrina Ortiz/ZDNET

Flere tekst-til-musikk-generatorer er nå på markedet, inkludert tilbud fra Meta og Google. Suno AI-musikkgeneratoren blir imidlertid stadig mer populær – sannsynligvis fordi den lager originale tekster og vokaler, og fordi den utnytter kraften til  ChatGPT. 

Så hva er Suno og hvordan fungerer det?

Dessuten: YouTube-skapere må nå merke visse AI-genererte videoer ved opplasting

Hva er Suno?

Suno er en AI-musikkgenerator som bruker en tekstmelding for å generere en sang med originale tekster og beats. Generatoren kan nås via dens gratis frittstående nettsted eller via Microsoft Copilot ved å aktivere Sunos tredjeparts plug-in. 

Hva gjør at Suno skiller seg ut fra andre musikkgenererende modeller? I tillegg til å lage musikken – som du kan gjøre på Metas AudioCraft og Googles MusicFX – produserer Suno også originale tekster og vokal. Dette er en refleksjon av selskapets misjon om å gjøre det mulig for alle å lage musikk, uavhengig av bakgrunn eller musikalsk kunnskap. 

Også: Hvordan AI hjalp få musikken min på alle de store strømmetjenestene

“Enten du er en dusjsanger eller en kartkunstner, bryter vi barrierer mellom deg og sangen du drømmer om å lage,”" sa Suno på sin nettside.  Sunos intuitive grensesnitt gjør det enkelt å bruke, og det eneste kravet er å opprette en gratis konto. 

Hvordan fungerer Suno?

Rolling Stone tok et dypdykk i Suno og dens potensielle innvirkning på musikkbransjen. I rapporten forklarte AI-oppstarten at Suno bruker sine egne AI-modeller for å generere musikken og deretter utnytter ChatGPT for å lage sangens tittel og tekst. 

Hvis du noen gang har brukt ChatGPT, vet du at det er et kraftig verktøy som er i stand til å generere flotte tekstutdata, for eksempel essays, takket være den avanserte naturlige språkbehandlingen. Derfor er integreringen av ChatGPT i musikkgeneratoren ekstremt passende og en god indikator på tekstkvaliteten den vil sende ut. 

Hvordan kan jeg bruke Suno?

En gang du har opprettet en konto, for å begynne å generere musikk, bare besøk app.suno.ai og skriv inn en melding i tekstboksen som beskriver lyden du vil høre og emnet du vil at teksten skal handle om . 

Noen eksempler som tilbys av Suno inkluderer, “En groovy dansesang om ikke å kunne vente med å se deg igjen” og  "En synkopert raga-sang om dans hele natten." I løpet av sekunder vil Suno lage sangen med tekst, musikk og beat. 

Jeg gikk inn på ledeteksten, “En popsang med tekst om hvor mye du elsker hunden din”," og ble møtt med to 37-sekunders versjoner av sangen, som inkluderte tekst og albumgrafikk, som vist på bildet øverst i artikkelen. 

Du kan finne teksten til første versjon nedenfor: 

[Verse]

Du logrer med halen, du får meg til å smile
Du er alltid der og går den ekstra milen (mile)
Du er min beste venn, min lojale følgesvenn
Gjennom tykt og tynt er du stjernen i universet mitt (åååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå)

[Refren]

Jeg elsker deg, oh my furry best friend (bestevenn)
Du er med meg til det siste (helt på slutten)
Du slikker meg i ansiktet, du gir meg en klem
Du fyller hjertet mitt med så mye kjærlighet (oh-oh-oh-oh)

Selv om klippene er korte, kan du utvide dem ved å klikke på tre prikker og klikke på "Fortsett fra sangen." ; Der har du muligheten til å slippe din egen tekst og musikkstil eller randomisere begge deler. 

Også: AI har skapt områder så grå at du kan skrive en sang om det

sterk>

Gratis brukere får 50 studiepoeng per dag, og en enkelt sanggenerering tar opp 10 studiepoeng. Hvis du trenger flere kreditter, kan du oppgradere til Pro Plan for $8 per måned, som gir brukerne 2500 kreditter per måned; eller Premier-planen, som gir brukere tilgang til 10 000 kreditter per måned. 

Begge abonnementsplanene har andre fordeler som generelle kommersielle vilkår, valgfrie prioriteringskøer for påfyll av kreditt, og muligheten å kjøre 10 jobber samtidig. Hvis du vil bruke Suno i Copilot, kan du finne ZDNETs trinnvise instruksjoner her.  

Hvem eier sanger laget med Suno?

Fremveksten av AI-musikkgeneratorer har skremt musikkselskaper og artister på grunn av hvor enkelt det er å lage musikk som bruker artister' stemmer uten deres samtykke. Hvordan navigerer Suno i opphavsrettsspørsmålet?

I følge Rolling Stone-rapporten nekter Suno å generere musikk i stil med ekte artister' stemmer. 

Siden all musikken som genereres er original og ikke hentet fra andre artister' arbeid, betalende abonnenter eier sangene generert av Suno, samt kunstverket som følger med sangene. Suno beholder imidlertid alt eierskap til sanger laget av gratisbrukere, så vel som kunstverket.

Også: De beste AI-chatbotene i 2024: ChatGPT og alternativer

< p>Som et resultat, hvis du er en betalende abonnent, kan du bruke musikken til kommersiell bruk, for eksempel å legge ut sangene på YouTube, Spotify eller Apple Music. Gratisbrukere kan kun legge ut på sosiale medier med attribusjon og har ikke lov til å bruke sangene kommersielt. Uansett hvilken versjon du bruker, hvis du legger inn dine egne tekster, beholder du eierskapet til den. 

Er sangene underlagt opphavsrettslig beskyttelse? Her er hva Suno deler på nettstedet sitt: 

"Tilgjengeligheten og omfanget av opphavsrettsbeskyttelse for innhold generert (helt eller delvis) ved hjelp av kunstig intelligens er en kompleks og dynamisk rettsområde, som er i rask utvikling og varierer mellom land. Vi oppfordrer deg til å konsultere en kvalifisert advokat for å gi deg råd om den siste utviklingen og graden av opphavsrettslig beskyttelse som er tilgjengelig for utdataene du genererer med Suno."

Også: En tornet spørsmål: Hvem eier kode, bilder og fortellinger generert av AI?

Når AI blir mer utbredt i musikkindustrien, vil vi fortsette å se utviklingen i politikk som nøye avgrenser begrensningene og tillatelsene av AI. I løpet av sommeren tok for eksempel Recording Academy opp hvordan AI-generert musikk og innhold ville bli vurdert til Grammy Awards.