Fedora 40: De 4 nye funksjonene jeg er mest begeistret for

0
16
fedora.png Jack Wallen/ZDNET

Fedora har utviklet seg til et enestående operativsystem som kan brukes av omtrent alle typer brukere. Den er enkel, pålitelig, sikker og vakkert designet. Snart vil den siste utgivelsen (versjon 40) være tilgjengelig. Selv om noen av de nye funksjonene vil være mer spennende for superbrukere, er det noe for enhver smak.

La oss dykke rett inn.

1. GNOME 46

Selv om GNOME 46 ikke vil forvirre deg, er den fylt med mange forbedringer og polering. Filer-appen (aka “Nautilus”) ser for eksempel en alvorlig ytelsesøkning i tillegg til en mye etterspurt global søkefunksjon. GNOME Shell and Mutter fikk ganske mye arbeid, noe som gir et langt mer responsivt skrivebord. Varslinger fikk også litt av en makeover som lar dem grupperes etter app, noe som burde redusere mye rot.

Også: GNOME 46 er ute. Her er alle forbedringene du trenger å vite

Innstillinger-appen har blitt omorganisert. Du finner en ny underside i System som skiller Dato & Tid, region, brukere og om. Du vil også finne muligheten til å tilpasse musens sekundære klikk, og musetestvinduet har blitt betydelig forbedret.

Hvis du velger å gå med KDE Plasma-smaken, finner du KDE Plasma 6, som jeg skrev om i, "Jeg testet KDE Plasma 6 og fant det veldig kjent. Her er hvorfor det er en god ting."

2. Duplikat-IP-deteksjon

Her er en funksjon som vil komme til nytte for mange avanserte brukere. Hvis nettverket ditt (det være seg hjemme eller på jobb) har dupliserte IP-adresser tilordnet maskiner, kan disse adressene forårsake nettverksproblemer. Fedora 40 vil tilby en funksjon som kan oppdage dupliserte IP-adresser. Dette gjøres ved hjelp av ACD (Address Conflict Detection) og er aktivert som standard. Vær oppmerksom på at dette tillegget bare påvirker IPv4-adresser (da IPv6 allerede sjekker for duplikater).

3. Wget2

Hvis du bruker wget til å laste ned filer, vil du gjerne vite at Fedora 40 vil inkludere Wget2. Selv om denne nye versjonen ikke inneholder mye av nye funksjoner, tilbyr den multi-threading, komprimering, XML-nettstedskart-parsing, TCP Fast Open-støtte og mye mer. Det beste med Wget2 er at det er mye raskere enn forgjengeren.

4. Kernel 6.8

Fedora 40 leveres med kjerne 6.8. Den største fordelen med denne kjernen er forbedret maskinvarekompatibilitet (som støtte for Broadcom BCM2712 CPU for Raspberry Pi 5, AMDs WBRF Wi-Fi-funksjon og tillegg av Intels Xe-grafikk-DRM-driver).

Diverse endringer

I tillegg til det ovennevnte, bringer Fedora 40:

oppdateringer til verktøykjeden, som inkluderer CGG 14, GNU Binutils 2.41, Glibc 2.39 og GDB 14.1Ships med OpenJDK Java 21 som standard forener /usr/bin og /usr/sbin Gjør det mulig å tildele individuelle, stabile MAC-adresser for Wi-Fi-tilkoblinger Flytter SELinux-policyoppføringer fra /var/run til /run

Offisiell utgivelsesdato

Fedora 40's offisielle utgivelse er satt til 16. april 2024. Hvis du har lyst til å prøve det før, planlegger teamet å gi ut betaen 26. mars 2024, ifølge denne meldingen.