Da Gmail kom for 20 år siden, trodde folk at det var en aprilsnarr

0
11
gmail-turns-20 Artie Beaty/ZDNET

Da Gmail ble lansert 1. april 2004, trodde mange at Googles kunngjøring av sin egen e-postplattform var en aprilsnarr.

Googles annonserte 1 GB gratis lagringsplass var en svimlende beløp for tiden, spesielt sammenlignet med e-postalternativer som Hotmail og Yahoo, som hver tilbød en liten brøkdel av dette beløpet. 

Også: De beste e-postvertstjenestene i 2024< /strong>

Men nå, 20 år og 1,2 milliarder brukere senere (en av sju personer), er Gmail ikke bare en spøk, men det største navnet i e-post i lang tid. Og Gmail-lagring er opptil 15 GB per bruker i disse dager.

I den originale pressemeldingen fremhevet Google muligheten til å søke etter en bestemt melding, en stor sak på den tiden, og den enestående lagringsplassen. "Gmail er bygget på ideen om at brukere aldri skal måtte arkivere eller slette en melding," pressemeldingen leste, “eller sliter med å finne en e-post de har sendt eller mottatt.”

I 2005 doblet selskapet sin tilgjengelige lagringsstørrelse til 2 GB per bruker. I 2006 lanserte den følgesvennen Google Kalender. Google Chat ble introdusert samme år, og tjenesten ble fullstendig offentlig 14. februar 2007. 

I 2008 ble Gmail lagt til den kanskje mest nyttige funksjonen – detektoren for glemt vedlegg, etterfulgt av den sårt tiltrengte “angre sendingen” i 2009. Samme år ble offline tilgang lagt til, og tjenesten fortsatte å vokse, og la til en iOS-app i 2011. Året etter, 2012, ble det 425 millioner brukere, pluss en oppgradering til 10 GB lagringsplass. I 2013 hadde lagringsgrensen nådd den nåværende grensen på 15 GB. Gmail nådde 1 milliard brukere i 2016.

Små funksjoner har blitt lagt til gjennom årene, som smartsvar, avmelding med ett klikk, en integrert visning som gjør det enklere å flytte mellom Google-apper, og til og med automatisk oversettelse funksjoner og AI-funksjoner som kan skrive meldinger for deg. 

Også: Mindre skriving, færre feil: Hvordan Gmail Snippets kan spare deg for tid og krefter

Til tross for at Gmail er veldig populært, har ikke tiden vært uten kontroverser.

Før 2017 skannet Googles e-posttjeneste automatisk teksten i hver melding, ikke bare for å oppdage spam eller skadelig programvare, men for å plassere relevant reklame ved siden av. Etter å ha møtt flere rettssaker rundt denne praksisen – spesielt angående spørsmål om rase, religion, helse, økonomi eller seksuell legning – sa Google at de ville slutte å lese brukere' e-post og bruk andre datakilder for kontekstuelle annonser.

I tillegg viste en 2018-rapport fra Wall Street Journal at tredjepartsutviklere var i stand til å skanne hundrevis av millioner av brukere-e-poster. 

For det meste har imidlertid tjenesten vært gullstandarden for e-post i mange år nå, og det beste alternativet for de fleste. 

Også: Hvordan raskt opprette en Google-oppgave fra en e-post i Gmail

Så hva er fremtiden for Gmail?

Som en eldre tusenåring på kanten av Generasjon X og en Gmail-bruker fra betadagene, husker jeg da e-post var hovedmetoden for kommunikasjon med fjerne venner og familie. Men nå, med utbredelsen av apper som Slack og Teams for arbeid og Messenger og WhatsApp for samtaler, kan jeg ikke huske sist gang jeg brukte e-post til faktisk kommunikasjon med noen. 

Selv offisielle ting som flybilletter eller hotellreservasjoner, som Gmail pleide å være mitt oppbevaringssted, er nå tilgjengelig via apper. 

Men for journalføring er e-post fortsatt standarden min. Og selvfølgelig er e-post ikke begrenset til en enkelt plattform, siden du fortsatt enkelt kan få tilgang til alle som har en e-postadresse. E-post er bedre for store e-postlister, og for å sende dokumenter og andre filer, og det er sikrere enn de fleste meldingsapper. 

Kommunikasjon har absolutt endret seg i løpet av de to tiårene siden Gmail kom inn i scenen, og selv om formålet med e-post har endret seg, er det fortsatt klart at det ikke går noen steder.