Den tyske staten dropper Microsoft for Linux og LibreOffice

0
23
libreoffice20iconst= Document Foundation

Takket være maskinvareleverandører som jobber hånd i hanske med Microsoft, skjønner mange aldri at det finnes alternativer til Windows og Office. 

Men det er ikke tilfelle i EU (EU) og Kina, hvor databrukere vet alt om Microsofts dominans på skrivebordet – og mange liker det ikke. Så da Dirk Schrödter, digitaliseringsminister for den tyske delstaten Schleswig-Holstein,  kunngjorde at delstatsregjeringen ville bytte fra proprietær programvare “mot gratis, åpen kildekode-systemer og digitalt suverene IT-arbeidsplasser for statsadministrasjonens ca. 30 000 ansatte”," det var grunn til å glede seg blant Linux-stasjonære fans.

Også: De beste Linux-distroene for nybegynnere: Eksperttestet

Spesielt er det Schleswig-Holstein som dumper Windows og Office for Linux og den populære åpen kildekode-kontorpakken, LibreOffice. Kabinettet i Schleswig-Holstein tok denne avgjørelsen ikke på grunn av Linux og LibreOffices tekniske overlegenhet, men fordi det verdsetter “digital suverenitet”.

I EU betyr digital suverenitet å beskytte innbyggerne' data fra å bli støvsuget opp av utenlandske selskaper og gjør det mulig for europeiske teknologiselskaper å konkurrere med sine amerikanske og kinesiske rivaler. 

Som The Document Foundation, organisasjonen som støtter LibreOffice, sa det: “Begrepet digital suverenitet er veldig viktig her. Hvis en offentlig administrasjon bruker proprietær, lukket programvare som ikke kan studeres eller modifiseres, er det svært vanskelig å vite hva som skjer med brukerne. data."

Akkurat.

Selv om Microsoft prøver å oppfylle EUs krav til digital suverenitet, er ikke europeiske regjeringer – skal vi si – så tillitsfulle. Schrödter forklarte:

“Vi har ingen innflytelse på driftsprosessene til slike [proprietære] løsninger og håndteringen av data, inkludert en mulig utstrømning av data til tredjeland. Som stat har vi et stort ansvar overfor våre innbyggere og selskaper for å sikre at deres data oppbevares trygt hos oss, og vi må sørge for at vi alltid har kontroll over IT-løsningene vi bruker og at vi kan opptre uavhengig som stat ."

Også: Vurderer du å bytte til Linux? 10 ting du trenger å vite

Det er andre grunner til at staten skiller seg fra Office og Windows: For å spare penger og øke sikkerheten. “Bruk av åpen kildekode-programvare drar også nytte av forbedret IT-sikkerhet, kostnadseffektivitet, databeskyttelse og sømløst samarbeid mellom forskjellige systemer,”" Schrödter sa."

Fremover er planen å erstatte Microsoft Office med LibreOffice, Windows med en Linux-skrivebordsdistro som ennå ikke er bestemt, og andre Microsoft-spesifikke programmer med ekvivalenter med åpen kildekode. Planen er for eksempel å bruke Nextcloud, Open Xchange/Thunderbird og Univention Active Directory (AD)-koblingen for å erstatte Sharepoint og Exchange/Outlook.

Hvis noe av dette høres kjent ut, gratulerer du med et godt minne. München, hovedstaden i Bayern, Tyskland, byttet fra Windows til Linux i 2004. Det trekket varte i et tiår før München kom tilbake til Windows – ikke en liten del fordi ordføreren ønsket at Microsoft skulle flytte hovedkvarteret til München.  

Også: 5 måter LibreOffice oppfyller skrivebehovene mine bedre enn Google Dokumenter kan

Andre land, spesielt Kina, har ordtak som sier at de er mye mer sta når du skifter gir fra Windows til Linux. De siste kinesiske regjerings-PC-ene som kjører Windows, har blitt erstattet av systemer som hovedsakelig bruker Kylin Linux. Den siste versjonen av Kylin Linux startet livet som en Ubuntu Linux-klon optimalisert for det kinesiske språket. 

I Kina, som i Europa, var en stor del av motivasjonen for flyttingen slik at lokale myndigheter og organisasjoner, i stedet for Microsoft, ville kontrollere skrivebordet deres. Dette er kanskje ikke grunnen til at Linux-fans ønsket å se brukere forlate Windows, men det vil gjøre det.