Er Temu lovlig? Alt du bør vite før du legger inn din første bestilling

0
22
en Fotoillustrasjon av Idrees Abbas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Nå har du sikkert hørt om et e-handelsnettsted kalt Temu. Den kinesiskeide digitale markedsplassen dominerte annonseplassen i løpet av årets Super Bowl, og digitale skapere på nettet legger ofte ut varene de har kjøpt fra nettstedet. Så du lurer kanskje på hva nettstedet handler om, og om du bør gjøre det samme. Ifølge Statista ser Temu over 30 millioner nye nedlastinger hver måned, noe som gjør den til den største shoppingappen i App Store og Play Store.

Også: Temu vs. Amazon: Hvilken shoppingside er best for dine kjøpsbehov?

Hvis du har nølt med å legge inn en bestilling, kan det være fordi du er usikker på om varene er ekte, hvor lang tid det tar før de kommer på døren, og om de er av god kvalitet. Tross alt, hvor god kan en veske på 1 dollar til og med være? Vel, ikke se lenger fordi denne artikkelen tar for seg alle spørsmålene du måtte ha om Temu. La oss komme inn i det.

Et skjermbilde av Temu's landingssideSkjermbilde av Jada Jones/ZDNET

Hva er Temu?

Temu er en megabutikk for netthandel som tilbyr omtrent alle produkter du kan tenke deg. Du kan kjøpe biltilbehør, klær, kjøkkenutstyr, elektronikk, utemøbler, elektroverktøy, babyklær og alt i mellom. 

Også: Jeg kjøpte noen nerdete ting fra Temu (og var ikke sint for det)

Temu's utmerkede funksjon er at mange av nettstedets produkter er utrolig billige. Du kan kjøpe sko for $15, halskjeder for $1, og trådløse tastaturer for $10. Faktisk, alt du kan tenke deg er sannsynligvis på Temu for mindre enn $50.

Noen mennesker sammenligner Temu med nettsteder som Shein, Wish og AliExpress, men Temu er litt annerledes. Shein fokuserer først og fremst på mote og klesplagg, mens kunder kan kjøpe nesten hva som helst på Temu. Wish og AliExpress er kjent for å ha varer av lavere kvalitet, lengre frakttider og et kortere returvindu.

Temu ble lansert i slutten av 2022 og steg raskt til topplasseringen i App Store og Play Stores shoppingkategorier. Folk fant ut om Temu fra annonser og ble tiltrukket av nettstedets lave priser. 

Er Temu et legitimt nettsted?

Det avhenger av definisjonen din av ' legitimt. Ja, de fleste produktene på Temu er ekte, for du vil motta dem, og det tar omtrent 10 dager før de når dørstokken din.

Men eventuelle tekniske produkter du bestiller på Temu er ikke navnemerke med mindre de har en blå hake på produktoppføringen. Du kan kjøpe varer som bærbare datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett, men de er fra mindre kjente produsenter.

Også: Pass deg for disse populære Temu-svindelene som sirkulerer sosiale medier

I fjor fortalte en HP-representant til ZDNET at selskapet ikke kunne bekrefte at HP-produktene på Temu var “fra en autorisert forhandler eller er autentiske HP-enheter.” Siden ZDNETs henvendelse er det ingen produkter på Temu som er annonsert som HP-produkter.

Noen kunder sier at varene de bestilte ser litt annerledes ut enn de gjorde på nettstedet eller var av lavere kvalitet enn de forventet.' xA0;

Er det trygt å kjøpe fra Temu?

Jeg kan ikke definitivt fortelle deg at det er helt trygt eller utrygt å kjøpe varer fra Temu. Jeg kan imidlertid foreslå noen sikkerhetstiltak som du bør bruke når du kjøper fra Temu og fra andre nettbutikker.

Hvis du har en iPhone, bør du vurdere å bruke “Skjul min e-post” funksjon når du registrerer deg for en Temu-konto. Denne funksjonen genererer en tilfeldig e-postadresse og videresender meldinger til iCloud-e-posten din. Hvis du mottar for mange spam-meldinger til den skjulte e-postadressen, kan du enkelt deaktivere den. Hvis du ikke har en iPhone, foreslår jeg at du oppretter en egen e-postadresse for nettsteder du ikke stoler helt på eller ikke vil ha meldinger om. fra at de blokkerer din virkelige e-postadresse.Ikke noen gang koble bankkontoen eller debetkortet til en nettforhandler. Ved hacking kan betalingsinformasjonen din bli kompromittert. Vurder heller å kjøpe og bruke Visa-gavekort, eller betal med Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay eller PayPal. 

Hva kan jeg forvente når jeg legger inn en bestilling?

Å kjøpe varer fra Temu følger samme formel som å kjøpe fra en hvilken som helst e-handelsside. Du finner ting du liker, legg dem til i handlekurven og sjekk ut. 

Det er imidlertid ett forbehold før du kjøper varene dine: du må ha varer til en verdi av minst $10 i handlekurven din før du kan sjekke ut. Temu sier at minimum $10 er for å dekke fraktgebyrer for brukere som ønsker gratis frakt.

Hvis varene dine kommer for sent, tilbyr Temu en kreditt på $5 for pakker kjøpt med standard frakt. Selskapet vil kreditere deg $13 for pakker kjøpt med ekspressfrakt som ankommer sent. 

Også: Amazons nye AI-verktøy lar selgere opprette oppføringer ved å bruke bare en URL< /strong>

I andre tilfeller kan varene komme frem i tide, være anstendige eller av god kvalitet, og kan være nøyaktig slik de ser ut på Temu sin nettside. Produktkvalitet kan være uforutsigbar, noe som ikke er så forskjellig fra tilbud i andre nettbutikker.

Hvis du mottar varene dine og de ikke ser ut som deres nettoppføring, eller de kommer skadet, eller de ikke kommer i det hele tatt, er bestillingen din kvalifisert for Temu's kjøpsbeskyttelsesprogram. Dette programmet garanterer pengene tilbake med full refusjon hvis du returnerer varene innen 90 dager etter kjøpet.  

Vareprisene på Temu svinger konstant. Hvis du kjøper en vare og den synker i pris etter kjøpet, kan du be om prisjustering. Etter at du har bedt om en prisjustering, vil differansen være tilgjengelig på kontoen din som en Temu-kreditt i løpet av minutter.

Hvorfor er Temu kontroversiell?

Temu ble anklaget av den amerikanske regjeringen for potensielle datarisikoer etter at søsternettstedet, e-handelsplattformen Pinduoduo, ble suspendert av Google for å inneholde skadelig programvare. Ifølge CNBC sier analytikere imidlertid at Temu er mindre trussel, og risikoen knyttet til Pinduoduo var rettet mot kinesiske brukere. 

Også: Temu vs. Amazon : Hvilken shoppingside passer best for dine kjøpsbehov?

I tillegg publiserte US House Select Committee for det kinesiske kommunistpartiet en rapport som sier at Temu ikke tar de nødvendige skritt for å sikre produktene på nettstedet overholde den uiguriske tvangsarbeidsloven.

Den samme rapporten hevder at Temu utnytter et smutthull for handel i USA som lar selskapet unngå å betale tariffer og overholde amerikanske lover og regler for handel.

Er produktene på Temu god kvalitet?

Temu er ikke akkreditert av Better Business Bureau (BBB) ​​og har en gjennomsnittlig vurdering på to og en halv av fem stjerner. Mange nylige klager på Temu på BBB-nettstedet sier at varer aldri kom eller, hvis de kom, tok det uker eller måneder å komme frem. 

Dessuten: Reddits nye betalte annonser ser akkurat ut som brukerinnlegg

På sosiale medier, spesielt på TikTok, er mange fornøyde med Temu-kjøpene deres. Fra små dingser og husholdningsartikler til klær og sko, Temu er en av TikToks populære tvangstanker. 

Jeg har prøvd produkter fra Temu, og jeg har hatt minimale problemer. Selvfølgelig er noen varer billig laget, men det er å forvente for en $1 til $3 vare. Men generelt er varene på Temu det du forventer at de skal være.

Hvilke produkter bør jeg unngå på Temu?

Svaret på dette spørsmålet er personlig. Hos ZDNET har vi kun testet teknologirelaterte varer fra Temu. En av ZDNETs medvirkende eksperter, David Gewirtz, kjøpte en håndholdt spillkonsoll som hevdet å ha 27 000 retrospill installert på den.

Men da han brukte konsollen, fant David ut at ingen av spillene faktisk var lastet ned, og produktoppføringen var misvisende. 

Dessuten: Jeg prøvde å returnere noe til Temu. Her er hva som skjedde

Jeg har testet et par ørepropper og hodetelefoner og et trådløst tastatur og en mus fra Temu, og alle fungerte som forventet. Selvfølgelig var de av lavere kvalitet, og du kunne sikkert finne bedre kvalitet andre steder.

Men jeg har kjøpt mange AirPods-deksler og iPhone-deksler fra Temu og har blitt positivt overrasket. Koffertene er vanligvis av god kvalitet i farge, passform og holdbarhet.

Så, det beste rådet vi kan gi deg er å holde deg unna elektronikk og store billetter og gå for tilbehør og små dingser.

Er Temu et kinesisk selskap?

Temus morselskap er PDD Holdings, en multinasjonal handelsgruppe med hovedkontor i Dublin, Irland. PDD Holdings eier Temu og dets søsterselskap, Pinduoduo. 

Det er imidlertid litt vanskelig å nøyaktig fastslå Temu's eksakte opprinnelse. I en SEC 6-K-fil fra februar 2023, endret Pinduoduo Inc. navn til PDD Holdings i en spesiell resolusjon. Selskapet flyttet også sine hovedkontorer fra Shanghai, Kina, til Dublin, Irland.

Flyttingen av lederkontoret er ikke nødvendigvis et rødt flagg, ettersom mange teknologiselskaper – inkludert amerikanske – flytter til Irland på grunn av landets lave selskapsskattesatser.

Også: Jeg prøvde 4 teknologiske produkter fra Temu. Slik gikk det

Temu sier at selskapet ble grunnlagt i Boston i 2022, men nettstedets “Om oss” side nevner ikke morselskapet, ifølge The Washington Post. Temu's Boston-kontor er ikke et lager fullt av produkter, men mer enn sannsynlig er sentralkontoret som er knyttet til Temu's andre kontorer over hele verden.

Ifølge Boston Globe valgte Temu å sette opp leiren i Boston, delvis på grunn av sin nærhet til Canada, hvor selskapet nylig åpnet et annet kontor.

Produserer Temu produktene sine på etisk forsvarlig måte?

Ifølge Retail Insider hjelper Temu's omvendte produksjonsmodell selskapet med å redusere avfall ved å måle kundene mer nøyaktig. ønskede produkter. 

Også: Du kan bruke Amazon Prime-fordelene dine på andre netthandelssider nå – slik gjør du

Temu's Tredjeparts Code of Conduct understreker at selskapet har en nulltoleranse for leverandører som bruker tvangsarbeid for å produsere produkter. Alle Temu-leverandører må overholde lokale lønns- og timelover, og deres arbeidsforhold må være trygge og ikke-fornærmende. 

Men US House Select Committees rapport sier at Temu ikke gjør det ha et revisjons- eller overholdelsesprogram for å sikre at selgere forblir i samsvar med deres etiske retningslinjer.

Hvis du lurer på om Temu er miljøetisk, er det et vanskeligere tema. Nettsteder som Temu, Shein og AliExpress sier at de er forpliktet til miljømessig bærekraft ved å digitalisere økonomien, kutte avfall i forsyningskjeden og kompensere for karbonutslipp.

Også: Er TikTok Shop trygg?

Men mange av disse selskapene distribuerer også produkter som inneholder skadelige kjemikalier som til slutt havner på søppelfyllinger. Disse selskapene hevder også å kompensere for utslippene sine ved å kjøpe karbonkreditter for å finansiere bærekraftinitiativer. Men hvordan, når og hvor disse karbonkredittene hjelper miljøet er uklart.

I tillegg sier US House Select Committees rapport at Temu ikke på riktig måte sikrer at produktene deres ikke er et resultat av tvangsarbeid. Det er ulovlig å selge varer i USA som kommer fra Kinas Xinjiang-region. 

Kinas Xinjiang-region har en kronglete og voldelig historie mellom den kinesiske regjeringen og det uiguriske folket. Det er vanlig at varer produsert i denne regionen er et produkt av tvangsarbeid.

Hvorfor er Temu så billig?

Ifølge Temu er varene på siden så billige fordi forsyningskjeden går direkte fra forbrukere til selgere. Uten en mellommann kan Temu kutte prisene. Eksklusiv bruk av tredjepartselgere reiser imidlertid spørsmål om Temu's etikk. 

Stjeler eller selger Temu dataene dine?

Alle e-handelsapper samler inn data når du oppretter en konto og besøker appens hjemmeside. Disse dataene kan variere fra din nøyaktige fysiske plassering, adresse og enhets-ID, og ​​til søkeloggen din, betalingsinformasjon og kontakter.

Noen apper bruker disse dataene til å spore deg på tvers av apper og nettsteder, for å forstå ytelsen og målrette deg med annonser.

Noen av disse dataene er knyttet til identiteten din, og noen er ikke – – Tilkoblingen avhenger av appen du bruker. De siste årene har folk blitt stadig mer bekymret for hvordan dataene deres blir lagret, og de er spesielt forsiktige med datalagring av kinesisk-baserte apper.

Også: Er Temu trygt? Hvorfor dets enkeltlagssikkerhet skal være et rødt flagg for kjøpere

I følge Temu's personvernpolicy, “selger” ikke selskapet"e; dataene dine – i det minste for penger. Men Temu deler informasjonen din med frakttilknyttede selskaper, markedsføringsleverandører og forbrukerundersøkelsesselskaper, som igjen tjener Temu-penger.

Temu "aksjer" dataene dine med tredjeparts reklame-, markedsførings- og analyseselskaper for å målrette deg med annonser. Temu erkjenner i sin personvernerklæring at denne overføringen av data kan betraktes som “salg” dataene dine i henhold til gjeldende lover.

Selv om bekymringer om å dele dataene dine med Temu kan være gyldige, er det viktig å huske at apper kan og kan samle inn og lagre dataene dine med få begrensninger, ettersom amerikanske statsborgere' brukerdata er ikke føderalt beskyttet under en enkelt lov. Som et resultat av dette forblir datainnsamling uregulert i de fleste stater. 

Fordi amerikanske brukerdata forblir føderalt uregulerte, kan Temu få tilgang til kreditthistorikken din, Walmart kan samle inn biometrisk informasjon (fingeravtrykk, ansiktsgeometri og netthinnebilder), og Amazon kan samle inn stemmeopptakene dine når du snakker med Alexa.

< p>Som amerikanere' brukerdata er ikke fullstendig beskyttet, det er opp til den enkelte å bestemme hvor mye av dataene de vil gi fra seg – og hvilke plattformer de vil gi dem til. 

Husk at når du registrerer deg for en konto for en hvilken som helst plattform, godtar du selskapets personvernregler. Så Temu "stjeler" dataene dine hvis du villig registrerer deg og kjøper varer. 

Bunnlinjen: hvis du ikke samtykker til denne typen datainnsamling, hold deg unna Temu.

Bør jeg kjøpe solformørkelsesbriller fra Temu?

American Astronomical Society (AAS) advarte forbrukere om å avstå fra å kjøpe solformørkelsesbriller fra nettbutikker som Amazon, Temu og Shein. AAS sier at forbrukere kan være ute etter det beste tilbudet eller de laveste prisene, men øyesikkerheten deres kan bli kompromittert som et resultat. 

I stedet anbefaler AAS at du kjøper solformørkelsesbriller fra selskaper de er sikre på å selge solformørkelsesbriller som er opp til standarden. 

Er Temu et godt selskap å kjøpe fra?

Netthandel kan være et spill. Falske anmeldelser er strødd over amerikanske forhandlere, som Amazon og Walmart, som skader forbrukere. stole på nettbutikker.

Også: TikTok-forbud forklart: Alt du trenger å vite

Pakker kan gå tapt under transport , stjålet fra dørstokken, ødelagt under fraktprosessen, eller varen din kan se helt annerledes ut enn den gjorde på nettet. 

Temus standard fraktpolicy i USA er gratis, men varene dine forventes ikke å sendes innen syv til 15 virkedager. Temu sier at hvis pakken din aldri kommer frem, eller du får beskjed om at den har blitt levert, men ikke har blitt det, bør du kontakte kundeservice innen 90 dager etter kjøpet.