Vil det å ta bilder av solformørkelsen brenne ut iPhone-kameraet ditt? Eksperter vekter

0
15
Solformørkelse med iPhone-kamera width= Kerry Wan/ZDNET

På mandag vil millioner av mennesker i Nord-Amerika oppleve en total solformørkelse, når månen passerer solen, og bringer et kort øyeblikk med mørke på dagtid. Når det skjer, er tommelfingerregelen å aldri stirre direkte på solen, enten delvis dekket eller helt formørket, ettersom langvarig eksponering for lysstyrken kan resultere i alvorlig øyeskade, ifølge NASA. 

< p>Også: Det er fortsatt tid til å gripe de beste solformørkelsesbrillene i 2024

Hva med å ta bilder og videoer med smarttelefonen? Enten du bruker en iPhone eller Android, antyder den generelle konsensusen fra telefonprodusenter, tilbehørsprodusenter og produkteksperter at telefonens skjøre kamerasensorer, i likhet med øynene dine, ikke kan eksponeres for lys for lenge. Ellers er det en mulighet for å skade sensoren. 

"For de som er veldig bekymret er det mulig å kjøpe solfilter til smarttelefonkameraet til en ganske rimelig pris," ; råder Runar Bjorhovde, analytiker i Canalys. “La oss heller ikke glemme at den største risikoen fra en formørkelse er for øynene til en person som ser på. Disse har en tendens til å være mye vanskeligere å reparere og erstatte enn et smarttelefonkamera."

Folkene fra Halide Camera, som utviklet en iOS-app som gir deg manuelle kontroller over iPhone-kameraet, foreslår også å ta bilder kun under formørkelse, og i korte serier. På den tiden er solen enten dekket av skyer og/eller månen, noe som reduserer intensiteten på lysstyrken og utgjør en mindre trussel mot telefonens sensor. Telefonkameraet ditt kan også bedre justere eksponeringsnivåene, lyshastigheten og f/stopp for å matche fargen på solen mens den er blokkert, foreslår Bjorhovde.

Også: April 2024 solar Vanlige spørsmål om formørkelse: Hvordan se, hva du trenger og alt annet å vite

Under andre faser av formørkelsen, når solen er mer utsatt, vil telefonens utgang sannsynligvis komme ut uskarpt, for lyst og ubrukelig. Det er med mindre håndsettet er utstyrt med spesialutstyr, for eksempel et teleobjektivfeste for fjernopptak, et solfilter og et stativ eller selfie-pinne for stabilitet. Med riktig utstyr for telefonen din er det veldig mulig å få et visuelt nøyaktig bilde av formørkelsen.