Dette gratis Microsoft Office-alternativet har like mange produktivitetsverktøy (inkludert ChatGPT)

0
13
OnlyOffice Desktop Editors-appen. Jack Wallen/ZDNET

ZDNETs viktigste alternativer

OnlyOffice Desktop Editors-appen kan installeres og brukes gratis på Linux, MacOS og Windows.OnlyOffice Desktop Editors lar deg jobbe med filer enten lokalt eller fra en ekstern server, har et brukervennlig grensesnitt og inkluderer alle funksjonene du trenger .OnlyOffice Desktop Editors er ikke fullt så fleksibelt som LibreOffice, og det er ingen måte å lagre mellom lokale og eksterne destinasjoner.

For omtrent et år siden valgte jeg å forlate nettskyen for å skrive skjønnlitteratur. Hvorfor? To bokstaver: AI. Jeg ønsket ikke at tredjeparter brukte arbeidet mitt til å trene deres nevrale nettverk og store språkmodeller (LLM). Jeg vendte dermed tilbake til den gamle metoden med å bruke et tradisjonelt installert program for romanskriving.

Jeg måtte velge en ny kontorpakke. Mitt førstevalg er alltid LibreOffice, fordi det ikke bare gjør en enestående jobb med manuskriptene mine, men det er også åpen kildekode og kan installeres på Linux, MacOS og Windows. Jeg har brukt LibreOffice siden versjon 1 (og brukte StarOffice og OpenOffice før det).

Dette betyr imidlertid ikke at jeg ikke er åpen for å prøve noe annet.

Også: Hva er Microsoft 365 (tidligere Office 365)? Alt du trenger å vite

For noen år siden ble jeg introdusert for OnlyOffice. Jeg installerte serverdelen på Linux og brukte OnlyOffice via en nettleser. Suiten fungerte alltid veldig bra, men distribusjonen av serverdelen kan være litt vanskelig (spesielt hvis du ikke kjenner deg rundt i Linux). Jeg brukte det oppsettet en stund, men ga det til slutt opp da serveren min som var vert for OnlyOffice døde en langsom og smertefull død.

Da OnlyOffice ga ut Desktop Editors-verktøyet, antok jeg at det ikke var noe mer enn en klient for serveren. Farge meg overrasket da jeg oppdaget at OnlyOffice Desktop Editors-appen også kunne fungere lokalt. Ikke bare det, men du kan koble den til en skyforekomst (for eksempel en OnlyOffice-server som kjører på hjemmenettverket). Det er en spesiell form for fleksibilitet jeg absolutt kunne brukt.

Så jeg implementerte en OnlyOffice-serverforekomst på nytt og installerte OnlyOffice Desktop Editors-appen på både Linux og MacOS, for å se hvor godt denne appen kunne fungere som en lokal kontorpakke med mulighet for å bruke en serverbasert forekomst som kunne' ikke involvere en tredjeparts nettskyvert.

Jeg ble positivt overrasket over resultatene.

Også: 5 måter LibreOffice oppfyller skrivebehovene mine bedre enn Google Dokumenter kan

OnlyOffice presterte langt bedre enn jeg forventet. Jeg vil gå så langt som å si at OnlyOffice var LibreOffices likeverdige på de fleste kontoer. For meg er LibreOffices største fordel fremfor OnlyOffice muligheten til å bruke egendefinerte stiler (noe som er ekstremt viktig når du skal skrive en roman i full lengde annenhver måned). For de fleste brukere er det egentlig ikke et krav, så det er ganske enkelt å si at OnlyOffice lett kan konkurrere med enhver tradisjonell kontorpakke.

Hva OnlyOffice tilbyr

OnlyOffice har verktøy for dokumenter, regneark, presentasjoner og PDF-skjemaer. Suiten inkluderer alle standardfunksjonene, som samarbeidsverktøy (kommentarer, spor endringer, markering, sammenlign og kombiner med mer), stavekontroll, dokumentbeskyttelse (kryptering og digitale signaturer) og maler. Formateringsalternativer er ganske standard, og du kan sette inn bilder, diagrammer, former, smart kunst, lenker, overskrifter og amp; bunntekst, dato & tid, tekstbokser, ligninger, symboler og mer.

OnlyOffice Desktop Editors inkluderer også plugin-støtte. Ut av esken finner du plugins for makroer, et bilderedigeringsprogram, en oversetter, Zotero, en synonymordbok, YouTube, OCR og kodeutheving. I programtilleggsbehandleren finner du flere alternativer som til og med inkluderer ChatGPT, Autofullføring og LanguageTool.

Også: Hvordan lage en database med LibreOffice

Den viktigste måten jeg tester kontorpakker på er å åpne et av manuskriptene mine sendt til meg fra utgiveren min, som inkluderer alle redaktørens kommentarer. Tidligere utgivelser av LibreOffice slet med disse dokumentene (kom til en gjennomgang da hundrevis av kommentarer ble lagt til et dokument). Siden versjon 7.0 har ikke LibreOffice lenger problemer med disse manuskriptene. Likevel har jeg blitt forsiktig med å åpne bøkene mine i forskjellige kontorpakker. Heldigvis løste åpningen av en eldre roman (med kommentarer fra første runde) i OnlyOffice Desktop Editors denne bekymringen: appen håndterte dokumentene på 60 000 ord til 70 000 ord med letthet.

Jeg har derfor bestemt meg for å prøve OnlyOffice med min nåværende roman og har vært ganske fornøyd med resultatene. Jeg har til og med kopiert/limt inn litt mellom det lokalt lagrede dokumentet til et dokument som er lagret på OnlyOffice-serveren min. (Mitt hovedforslag til OnlyOffice Desktop Editors-utviklerne er å aktivere automatisk lagring av en lokal fil til en ekstern server, for et mer pålitelig sikkerhetskopieringsalternativ).

ZDNETs råd

Hvis du er som meg, og du har blitt usikker på å være avhengig av skybaserte løsninger som kan bruke arbeidet ditt til å trene AI, en lokalt installert kontorpakke er et must. Hvis du ikke vil betale for Microsoft Office, ikke har en Mac (for Apple Pages), og ikke er en fan av LibreOffice-grensesnittet, er denne appen et ideelt alternativ. Du kan jobbe med filer lokalt eller på nettverket ditt (hvis du har serverkomponenten installert), nyte et brukergrensesnitt som ligner på Microsoft Office, og stole på at dokumentene dine er trygge og at applikasjonen er pålitelig. 

Hvis det høres tiltalende ut, last ned OnlyOffice Desktop Editors for operativsystemet ditt.

Jeg planlegger å fortsette å bruke den gratis kontorpakken for romanskriving til sirenesangen til LibreOffice overmanner meg og jeg må gå tilbake til kontorpakken med åpen kildekode.